Глава Офісу президента використовує владу, дратує критиків і не просить вибачення, – WP

Опубліковано:
21 Травня, 2024 о 21:26
Єрмак
Глава Офісу президента України Андрій Єрмак. Фото: The Washington Post.

Глава Офісу президента України Андрій Єрмак, колишній юрист і кінопродюсер, є, мабуть, найвпливовішим керівником адміністрації в історії України.

Очільник ОП завжди мав величезний вплив в Україні. Умови воєнного часу, включно з воєнним станом, сконцентрували надзвичайну владу в адміністрації президента, що зробило Єрмака чи не найвпливовішим керівником апарату в історії країни — практично нічим не відрізняючись від самого Президента України Володмира Зеленського.



Джерело: The Washington Post.

Єрмак та Зеленський так часто з’являються на різноманітних заходах разом, що Олег Рибачук, який був керівником апарату третього президента Віктора Ющенка, сказав, що деякі дивуються, хто розпоряджається, і чи вони взагалі вже різні люди.

“Єрмак, на відміну від багатьох своїх попередників, потрапив туди без досвіду роботи в уряді. З самого початку він повторював цю мантру: “Моя єдина мрія, моя єдина амбіція — бути тінню президента, бути всюди, де президент хотів би, щоб я був”. Таким він себе представляє — нерозлучним”, — сказав Рибачук.

Близькість Єрмака до президента — і очевидний вплив на нього — викликала шквал звинувачень, зокрема у тому, що він недемократично зміцнив владу в адміністрації президента, спостерігав за непотрібною чисткою вищих посадовців, до прикладу

Головнокомандувача Валерія Залужного, обмежив доступ до Зеленського і прагнув особистого контролю над майже кожним великим рішенням під час війни.

Однак тепер легітимність президента та його головного радника зіткнеться з ще більшими проблемами, оскільки п’ятирічний термін повноважень Зеленського офіційно закінчується 20 травня.

Конституція України забороняє вибори в умовах воєнного стану. Та оскільки Зеленський залишатиметься на посаді, він буде вразливим до звинувачень у тому, що він використав війну для розмивання демократії — захопив контроль над засобами масової інформації, відсунув критиків і суперників і підняв Єрмака, свого друга, якого не було обрано народом, над кар’єрними державними службовцями та дипломатами.

Деякі з цих звинувачень є незаперечними. Відповідно до указу, виданого Зеленським невдовзі після вторгнення Росії в лютому 2022 року, шість великих телевізійних станцій транслювали один і той самий цілодобовий новинний контент “Єдині новини” — який, на думку критиків, змусив замовкнути інакомислячих.

Будь-які подібні звинувачення, звісно ж, сприятимуть Росії, яка останніми днями ініціювала нові військові атаки і зараз окупувала близько однієї п’ятої території України.

Такі звинувачення з боку РФ були б лицемірними, враховуючи те, як російський президент Володимир Путін неодноразово обходив обмеження терміну перебування при владі. Але Росія десятиліттями намагалася посіяти внутрішні розбіжності в Україні, щоб дестабілізувати країну, і, кажуть експерти, Кремль не упустить шанс скористатися звинуваченнями Зеленського у зловживанні владою. І ніхто так не уособлює силу офісу Зеленського, як Єрмак.

“Росіяни цим скористаються”, — сказав один український посадовець про закінчення терміну повноважень Зеленського.

Щоб зберегти легітимність, Зеленський “повинен мати довіру”, зауважив цей посадовець, говорячи, як і багато інших для цієї статті, на умовах анонімності.

“Довіра до нього падає, тому що дії Єрмака постійно відбиваються на президенті”, – додав посадовець.

В інтерв’ю з більш ніж десятком нинішніх і колишніх українських посадовців і законодавців, іноземних дипломатів та інших, хто знає Єрмака або працює з ним, навіть його прихильники визнали, що він має надзвичайно широкі повноваження щодо управління та зовнішніх комунікацій. Дехто казав, що він навіть контролює, яким іншим посадовцям дозволено виїжджати за кордон і коли. В ОП цю інформацію відмовились коментувати.

Деякі українські та західні посадовці сказали, що підозри щодо найближчого помічника президента підривають авторитет Зеленського та викликають сумніви щодо того, хто несе відповідальність за рішення: Зеленський чи призначений ним Єрмак.

Кілька посадовців зовсім відмовилися говорити про Єрмака, побоюючись наслідків.

Майкл Макфол, експосол США в Росії, який разом з Єрмаком очолює Міжнародну робочу групу з російських санкцій, сказав, що Єрмак виконує багато ролей.

“У певному сенсі він фактично є прем’єр-міністром, міністром закордонних справ і керівником апарату. Я знаю, як усі скаржаться на Єрмака. … Але я б сказав, що зворотний бік – це війна. І я думаю, що він до біса ефективний у своїй роботі”, — сказав Макфол.

Та критики кажуть, що коло радників Зеленського звузилось: Єрмак посунув у сторону МЗС, втручався у військові рішення та був посередником у ключових угодах з партнерами, зокрема з США. Ці всі завдання, кажуть критики, мав би виконувати президент.

Колишній юрист і кінопродюсер Єрмак, як і Зеленський, не мав підготовки керувати країною, не кажучи вже про ту, яку планують знищити. Але це його роль. Колись Єрмак розглядався як тінь Зеленського, а тепер розглядається як частина правлячої дуополії.
Навіть Єрмак визнає, що багато хто просто не хоче його поруч.

“При чому тут знову цей Єрмак? Чому знову?” — сказав він у недавньому інтерв’ю, наслідуючи своїх критиків наголосивши, що працює від імені президента.

Критики Єрмака називають його агресивним і владним. Дехто звинувачує його в тому, що він російський агент, що зараз є загальноприйнятою образою в Україні, що він і близькі йому люди категорично заперечують.

52-річний Єрмак народився та виріс у Києві в сім’ї українського батька та росіянки з Санкт-Петербурга. Його батько обіймав високу посаду в радянському посольстві в Кабулі, що підігріло припущення про те, що його сім’я підтримує зв’язки з Росією та її службами безпеки.

У Єрмака є брат, 45-річний Денис, якого звинуватили в тому, що він потрапив на відео, намагаючись використати родинні зв’язки для продажу посад в адміністрації Зеленського. Пізніше українське антикорупційне бюро тихо закрило цю справу , а Єрмак заявив, що вся випробування була “інформаційною операцією” проти його брата, який зараз служить в українських військових.

“Ніхто не любить згадувати про це”, — сказав він про роль свого брата на передовій.

У відомстві Єрмака не назвали конкретну бригаду його брата, але повідомили, що він служить у підрозділі з іноземними добровольцями, “який бере активну участь у бойових діях”.

Єрмак здобув ступінь магістра права в Українському національному університеті імені Тараса Шевченка, працював юристом у сфері розваг і кінопродюсером. Він сказав, що відмовився від політичних можливостей перед Зеленським, тому що ніколи не вірив у “людей у ​​сірих костюмах”. Навіть зараз він стверджував: “Я не думаю про своє політичне майбутнє” — твердження, яке заперечують його критики.

Він сказав, що не пам’ятає, коли зусьрівся вперше з Зеленським, але вони дружать близько 15 років. Зеленський залучив інших друзів зі своєї кінокомпанії, щоб приєднатися до нього в політиці, зокрема Сергія Трофімова, який працював заступником глави офісу президента; Івана Баканова, який був головою Служби безпеки України; Сергія Шефіра зробив своїм помічником.

Усі вони були звільнені з 2022 року під час того, що багато хто сприймає як чистку під проводом Єрмака.

“Мені сумно, що так сталось”, — сказав один експосадовець.

Спроєктував це Єрмак чи ні, але Залужного — дуже популярного генерала, який вважався найстрашнішою політичною загрозою для Зеленського в будь-якій передвиборній кампанії — було знято з посади та призначено послом у Великій Британії.

“У президента немає оточення. Є одна людина, яка впливає на рішення президента. Немає більше нікого. Вплив Єрмака монопольний”, – сказав український посадовець з великим досвідом, назвавши це трагедією.

У квітні Єрмак прийшов на пресконференцію Зеленського. Його місце облаштували поруч з президентом. На столі лежали олівець, докнот, та скалянка з вдома пляшками води. Єрмак, увійшовши у зал, проігнорував своє місце та сів між двома журналістами WP.

Один із журналістів, показуючи на незвичайні пляшки, запитав Єрмака, чи не боїться він отруєння.
“Я не думав [про це]”, — відповів він, схопивши вже відкриту пляшку одного з репортерів і зробивши ковток. (Пізніше він припустив, що він, ймовірно, є третьою найбільш розшукуваною ціллю для вбивства в Росії після Зеленського та голови Служби внутрішньої безпеки України.)

Єрмак був усміхнений і бадьорий. Напередодні президент Байден підписав довго відкладений пакет допомоги Україні на 61 мільярд доларів.

У Єрмака є прямі зв’язки з найвпливовішими людьми Вашингтона, включно з радником з національної безпеки Джейком Салліваном.

“Ми перевіряємося на дуже регулярній основі”, — сказав Салліван про Єрмака під час візиту до Києва в березні. Офіс Саллівана не відповів на численні запити про додаткові коментарі.

Єрмак створив глобальне портфоліо, виконуючи роль ключового зв’язку з багатьма іноземними урядовцями. Він заперечує зазіхання на міністра закордонних справ, але також сказав, що війна показала йому, що “з класичною дипломатією може бути покінчено” і “деякі наші посли не працюють достатньо”.

За його словами, до вторгнення він був кіноманом і завжди рекомендував фільми друзям. Тепер у нього немає на це часу: він працює щонайменше 19 годин на день і часто прокидається кілька разів уночі, щоб перевірити свій телефон.

Наступним завданням є організація нового раунду односторонніх мирних переговорів України, цього разу у Швейцарії у червні.

Росія не запрошена, а українська формула миру з 10 пунктів не передбачає віддачі жодної території РФ, що робить формулу непридатною для Кремля.

Однак Єрмак зосереджений на тому, щоб відвернути від Росії потенційних партнерів на Глобальному Півдні — це завдання, за його словами, було давно назріло, безперервно і “нелегко”. Торік йому вдалося залучити Китай до столу в Джидді, Саудівська Аравія.

Очікується, що на зустрічі в Женеві будуть присутні щонайменше 50 країн.

“Вам потрібні люди, які вміють виконувати завдання, і ви знаєте, що вони на 100 відсотків віддані вам. Це роль, яку відіграє Єрмак для президента Зеленського”, — сказав Макфол.

Один із помічників порівняв Єрмака з національним операційним директром і сказав, що його ефективність заслужила довіру Зеленського.

“Президент може бути впевнений — якщо є якесь завдання, він його просто виконає”, – додав він.

Інший сказав, що Єрмак навчив свою команду приймати будь-яке рішення менше ніж за хвилину.

Майкл Макфол, колишній посол США в Росії, разом з Єрмаком очолює Міжнародну робочу групу з питань російських санкцій.

Поки Зеленський при владі, схоже, буде і Єрмак.

“Вони керують країною”, — сказав один іноземний дипломат, назвавши Зеленського “хорошим поліцейським”, а Єрмака — “поганим поліцейським”.

“Він не просто прикидається поганим. Він має реальну владу, і він здійснює мікроуправління багатьма, багатьма речами”, – сказав дипломат.

Інший дипломат сказав, що Єрмак є “і воротарем, і силою”.

Єрмак відгукується про Зеленського крихко, вихваляючи його розум і дипломатичні здібності. Він заперечив, що керує хтось, крім Зеленського.

“Він слухає всіх. Але висловлює свою думку”, — сказав він.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Букви
Теги: #Андрій Єрмак, #зеленський, #ОП
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: