Георгій Учайкін: “Паніку навколо ухвалення закону про зброю сіє МВС”

Опубліковано:
11 Листопада, 2014 о 19:45

В той час, коли на сході України тривають бойові дії, в країні активно росте чорний ринок зброї. Це може привести до непотрібних людських жертв, адже ніхто з українського уряду поки що не задумався над тим, як звичайному населенню захистити себе у випадку воєнних дій. Закон «Про цивільну зброю і боєприпасах» вже місяць, як готовий повністю, але їм поки не зацікавилися ні партії, ні президент.

Один із його співавторів голова Наглядової ради Української асоціації власників зброї Георгій Учайкін розповів журналісту, що попит на рушниці – єдиний легальний в Україні вид зброї – лише зростає.



 

– Чи збільшилася кількість учасників Асоціації з початку року?

– Безумовно, цього року в Асоціацію вступає більше людей. Думаю, що ця тенденція залишиться постійною. Як правило, ми не афішуємо, скільки людей вступає в наші ряди, оскільки у нас вистачає зовнішніх неприятелів. Приміром, Міністерство внутрішніх справ, з-під якого ми фактично сейф вибиваємо. Скажімо так – щомісяця до участі в різних програмах Асоціації приєднуються сотні людей. Так що у нас велика, весела збройна команда (сміється).

 

– Чи політсила, яка допомагає вам в лобіюванні закону про зброю в новому парламенті?

– Ми ніколи не робили ставку на когось одного. Ми просто не маємо такого права. Зрозумійте, для нас на першому місці інтереси власників зброї – вони були, є і будуть – а кого залучати для лобіювання цих інтересів, це вже питання вторинне. Ми зобов’язані знаходити спільну мову абсолютно з усіма учасниками політичних процесів.

На даний момент ситуація неоднозначна. З одного боку в Парламент восьмого скликання не потрапила «Свобода», яка традиційно підтримувала наші ініціативи – це мінус. З іншого боку в складі ВРУ буде багато комбатів, що пройшли по різних партійними списками.

Цим людям не потрібно пояснювати, чому необхідно прийняти Закон «Про цивільну зброю і боєприпасах» – це плюс. Будемо сподіватися, що їм вдасться провести відповідну роботу всередині своїх фракцій. Поки ми ведемо попередні переговори.

Слід також зазначити, що у нас критична ситуація з внутрішньої і зовнішньої безпекою країни, тому прийняття закону – це абсолютно логічний і своєчасний крок.

Звичайно, все було б значно швидше, якби до вирішення даного питання підключився Президент. Однак, всі офіційні звернення, які Асоціація відправляла за останній час, були ним проігноровані.

 

– Коли закон про цивільну зброю, на вашу думку, буде прийнятий?

– Чесно – я б хотів, щоб прямо зараз (сміється). Я сподіваюся, що наш законопроект буде одним з перших, який буде розглянуто парламентом нового скликання.

 

– Ви сказали, що закон спирається на європейські норми. Досвід яких країн допоміг найбільше?

–  Перш за все, слід сказати, що ми залучили до написання закону кращих фахівців. Це без перебільшення цвіт українського збройового спільноти – юристи, адвокати, інструктори мають безпосередній досвід поводження зі зброєю та вникають в найменші деталі.

Не можна сказати, що якийсь один іноземний закон був узятий за основу – аналізували литовський, латвійський, естонський, молдавський, чеська. Звіряли все до Директиви Ради Європейських Співтовариств про контроль над придбанням і володінням зброєю.

Старалися зрозуміти, що для нас буде оптимальним. На думку фахівців, і не тільки українських, вийшов дуже міцний закон.

 

– Чи є частини закону, які створювалися особисто вами?

 

– Я в міру сил і знань приймав участь в написанні, хоча, звичайно ж, це голосно сказано (сміється).

Хоча все-таки є один важливий момент – мені вдалося відстояти пункт про вікове обмеження на володіння короткоствольною нарізною зброєю. У нас була серйозна дискусія з цього питання: з якого віку громадяни України повинні мати право на придбання «короткоствола». Більшість профі було за 25 років, пояснюючи це тим, що до зазначеного віку громадянин ще остаточно не сформувався.

Однак мені вдалося їх переконати. Я запропонував поставити обмеження від 21 року, мотивувавши це тим, що дівчина в такому віці вже може бути матір’ю двох дітей і від того, чи зможе вона захистити своє життя, залежить майбутнє її сім’ї. Вони не знайшли, чим мені заперечити.

 

– Ви сказали про те, що обговорювали закон з озброєною громадськістю. Як ви збираєтеся доносити інформацію про закон для тієї частини населення, яка нічого в цьому не розуміє?

– Ми добре знаємо, хто сіє паніку навколо ухвалення закону про зброю – це МВС. Вони дуже не хочуть втратити свою монополію на цьому ринку. І повірте, їм наплювати на те, що в Україні щорічно від рук злочинців гинуть десятки тисяч людей. У них є свої «інтереси». При їх безпосередній участі і відбувається дезінформування населення.

Проте сьогодні ми просто зобов’язані переломити цю ситуацію, дуже багато поставлено на карту. Є сфери життя, які вимагають виключно професійного підходу. Якщо ми говоримо про боротьбу з якою-небудь епідемією, на чию думку слід звертати увагу – бабусі, яка сидить під парадним і каже, що все це можна вилікувати кропивою, або лікарів епідеміологів? Звичайно ж, важлива думка саме кваліфікованих фахівців.

Так і в ситуації зі зброєю: всі професіонали єдині в своїй думці – закон життєво необхідний.

Повірте, немає жодної країни в світі, в якій погіршилася криміногенна ситуація після прийняття відповідного закону. Навпаки, ми абсолютно впевнені, коли Закон «Про цивільну зброю і боєприпасах» набуде чинності, рівень злочинності знизиться в половину, а це тисячі врятованих життів українців щорічно.

 

– В законі є пункт, який допускає покупку необмеженої кількості зброї, якщо у покупця є дозвіл на його придбання. Чому? Адже це дозволить людям мати величезний арсенал будинку.

– А що тут дивного? Цілком можливо, що для повсякденного носіння хтось віддасть перевагу невеликий пістолет, а для тренувань у тирі – щось інше. Та й різноманітність моделей на ринку цілком увазі, що багато хто захоче придбати кілька одиниць зброї. Ви ж спокійно реагуєте на те, що в деяких сім’ях кілька автомобілів, чи не так?

Так і зі зброєю – якщо людина має відповідну ліцензію, то кількість купованого їм зброї може обмежуватися тільки його фінансовою спроможністю і бажанням.

Зараз весь оборот зброї в країні контролюється виключно МВС. Згідно ж із Законом про цивільну зброю та боєприпаси, повноваження повинні бути розділені між Міністерством юстиції та Міністерством внутрішніх справ. Хто за що відповідатиме?

Ми вважаємо, що для того, щоб зруйнувати сформовані у цій галузі корупційні схеми, життєво необхідно забрати функції ліцензування у МВС і передати Мін’юсту.

Мін’юст повинен видавати ліцензії на всі види діяльності у сфері обігу зброї, а МВС – здійснювати контроль над виконанням цих вимог: чи дотримуються умови продажу зброї в магазині, чи не порушуються правила техніки безпеки в тому чи іншому стрілецькому комплексі і так далі.

Але ні в якому разі МВС не повинно мати право видавати і позбавляти ліцензії! Іншим способом корупцію не перемогти.

А зараз все залежить тільки від МВС. Вони займаються і сертифікацією зброї, яка ввозиться в Україну, і вирішують, чи видавати ліцензію на відкриття збройового магазина або відкриття тиру. Це призвело до того, що корупційна складова стала домінуючою у відносинах між суб’єктами підприємницької діяльності, власниками зброї і МВС.

Міліція має божевільні монопольні повноваження, але при цьому не може впоратися з нелегальним оборотом зброї, вуличною злочинністю – та практично з усім!

 

– Наведіть наочні приклади корупції, будь ласка.

– Елементарно – відкрию Вам один з найбільш хитрощах методів. Система нагородження зброєю за видатні досягнення перед вітчизною – це не більш ніж корупційна схема.

Нагороджені депутати, міністри та їх заступники, навіть заходи маленьких міст і впливові бізнесмени, яких нагороджують за божевільні хабара або послуги. А ось тільки дізнатися, хто і за що отримав цю державну нагороду – неможливо.

Цього року ми зверталися до МВС з офіційним запитом, щоб нам надали інформацію про людей, які нагороджені зброєю. Погодьтеся, в цьому є логіка, адже це державна нагорода та інформація про неї має бути доступною. Українці мають право знати в обличчя цих «героїв».

Однак МВС переправила нас з цим питанням до Адміністрації Президента, яка, в свою чергу, посилаючись на Закон про захист персональних даних, відмовила в наданні інформації. Повторні запити з боку народних депутатів спіткала та ж доля.

Тільки задумайтеся – державну нагороду отримали десятки тисяч людей, а дізнатися хто і за що – не можливе!

І поряд з цим, колишній міністр оборони Кузьмук володіє більш ніж десятьма одиницями нагородної зброї, а міністр внутрішніх справ Аваков бравірує пістолетом ізраїльського виробництва. Як він його отримав?

Ось так все і відбувається – все можновладці самі себе нагородили зброєю, а нам розповідають байки про неадекватність українців.

Також МВС володіє монополією на надання озброєних охоронних послуг, контролює всі процеси, пов’язані з травматичною зброєю, переробкою бойової зброї в мисливське і так далі. Повірте, список дуже довгий.

 

– Згідно з розробленим законом, повинен бути створений Єдиний державний реєстр зброї України. Що він із себе представляє?

– Це база всього проданої зброї, доступ до якої матимуть контролюючі органи. В ній будуть зібрана вся необхідна інформація – марки, моделі, калібри, номера, дані для пулегильзотеки і так далі.

Існування такої бази в електронному вигляді просто необхідно. На даний момент, цієї бази в Україні не існує. І в зв’язку з цим виникає величезна кількість нестиковок. Наприклад – у власника зброї може бути прострочене на кілька років дозвіл, і буває, що про це ніхто і не згадає.

 

– Тобто роботу продавців в збройових магазинах це не ускладнить?

– Абсолютно. При продажу, вся інформація про зброю та його власника вноситиметься до реєстру прямо в магазині. Найпростіший алгоритм, який чи не ускладнить процедуру.

 

– В законі прописано, що є також і збройова карта власника. Навіщо вона при наявності електронної бази?

– Ця програма до наявного у власника дозволу на зброю. В неї вносяться всі дані про зброю (марка, модель, калібр), яке знаходиться у нього у власності.

Щоб отримати ліцензію на носіння зброї, людина повинна отримати довідку у психіатра. Але ні для кого не секрет, що довідки про стан здоров’я в нашій країні купуються. Як цього уникнути?

Це розв’язувана проблема – необхідно, щоб медпрацівник ніс персональну відповідальність за кожну видану довідку. Тільки тоді, коли на одній чаші ваг буде хабар, а на другий втрата ліцензії (а можливо і свободи), ми досягнемо необхідного результату. Погодьтеся, що за такої відповідальності ризикувати за 200 грн. ніхто не буде.

 

– А як щодо відповідальності власників зброї. Вони ж повинні проходити навчальні курси. Чому в законі не прописано, скільки годин теорії потрібно прослухати і пройти практичних занять?

– Законом передбачено, що навчання відбуватиметься на базі тирів і стрілецьких комплексів.

Ми позначили основні елементи – знання законодавства та правил безпечного поводження зі зброєю, знання матеріально-технічної та практичної частини зброї, вміння надавати першу допомогу потерпілому. Однак остаточна програма повинна бути затверджена після прийняття закону.

В Україні сьогодні достатня кількість професійних інструкторів, тому ми впевнені в якості навчання.

 

– Розкрийте термін приховане носіння зброю?

– Це дуже важливий момент – всі повинні знати те, що в Україні існує закон, який дозволяє громадянину володіти зброєю. А озброєний він в даний момент – це залишається питанням.

Давайте я наведу вам приклад, уявіть – перед вами дві вази, в кожній по 100 цукерок. Вам відомо, що в лівій вазі 99 цукерок нормальних, а одна отруєна, а в правій – їстівні все. З якої вази ви візьмете цукерку? Правильно – з правої, ви ж не будете без потреби ризикувати життям.

Такий же принцип і з прихованим носінням зброї – на 100 осіб може бути озброєний один, а захист поширюється на всіх.

Як показує закордонний досвід, злочинці завжди вибирають для своїх злодіянь gun free zone (зони вільні від зброї). Приміром, випадок в США, коли людей розстріляли в кінотеатрі – в окрузі було близько 20 кінотеатрів, і серед них тільки один, який заборонено відвідувати зі зброєю. Відгадайте з одного разу, куди пішов злочинець? Якби він пішов в інший кінотеатр, то там міг опинитися озброєний відвідувач, який би просто пристрелив його і на цьому все закінчилося.

Також мішенями для злочинів вибирають школи, дитячі садки – і ні в якому разі не поліцейські ділянки або стрільбища.

 

– У яких ситуаціях можна застосовувати зброю, відповідно до закону?

– Перш за все – для захисту власного здоров’я та здоров’я оточуючих, а також житла та майна, захисту приміщень підприємств і організацій, в яких власник зброї знаходиться на законних підставах. Передбачено застосування зброї і для затримання злочинців, яких застали при вчиненні злочину, або при їх спробі зникнути.

Хочу також відзначити, що Закон «Про цивільну зброю і боєприпасах» передбачає серйозну відповідальність за необґрунтовану демонстрацію зброї – за це будуть позбавляти ліцензії.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #георгій учайкін, #закон про зброю, #зброя, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Інтерв'ю
Інтерв'ю з випускницею ТНПУ Христиною Луцик
19:13, 7 Жовтня, 2024

Христина Луцик: кожен день — це боротьба за життя. Інтерв’ю з випускницею ТНПУ

ТОП новини тернопільщини: