Олена Лайко
Олена Лайко

Журналістка, редакторка, літераторка

Фортепіанна поезія крізь призму уяви

Опубліковано:
26 Травня, 2024 о 08:08
захід сонця
Фото зі сторінки Олени Лайко у Фейсбук

…Музика лунала така світла і пронизлива, що залишатися байдужим до неї було неможливим. Звуки фортепіано швидко і прозоро сипалися один за одним, і здавалося, що це маленькі холодні крижинки, летячи звідкись згори, зачіпаються своїми гострими гранями, просто торкаючись, і від цього чутно тонкий передзвін.

А далі політ крижинок раптом припинився, і вони перетворилися на краплі, які падають повільно і ніжно, як осінній листопадовий дощ на останні жовті листки дерев у парку. Кожну ноту було чути настільки чітко, наче ці краплини, чи звуки, чи сльози потрапляли слухачам просто у відкриті долоні.



Потім у музиці знову все змінилось, і звуки стали легкими та ніжними, схожими вже на крихітні намистинки, що розсипаються на дзеркальну підлогу із розірваного намиста. Наче у сповільненій зйомці, зісковзуючи з нитки, вони, ці дрібні прозорі кульки, летять донизу, відбиваються від підлоги, – один раз, другий, третій, дрібочуть, розкочуються в різні боки, й здається, позбирати їх вже неможливо. Але якось, в один момент, наче за помахом чарівної палички, вони перестають котитися і завмирають, просто виблискуючи на тому дзеркалі, відбиваючись від світла і переливаючись, і сумуючи від тієї розірваності і неможливості вже бути разом, і безсилля через це, і самотності…

Музика в цей момент тягнеться такою довгою тужливою низькою нотою, що відразу чомусь вже стає зовсім не шкода того розірваного намиста, а виникає поривчасте і навіть непереборне бажання просто обійняти когось близького, притулитися, заховати руку в руці, і разом іти осіннім парком і ловити у долоні дощ, і рахувати сніжинки, тримаючи у самому серці ту музику, яка звучить…

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Соціальна мережа Фейсбук
Теги: #музика, #олена лайко, #фортепіано
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Василь Тракало
09:43, 6 Червня, 2024

До професійного свята. Інтерв’ю з головою Тернопільської обласної організації НСЖУ Василем Тракалом

Блоги

ТОП новини тернопільщини: