Анатолій Матвійчук
Анатолій Матвійчук

Співак, поет, композитор, публіцист, Народний артист України

Фейсбук як дзеркало колективної свідомості

Опубліковано:
26 Червня, 2024 о 16:13
Фейсбук
Фейсбук як дзеркало колективної свідомості.

А вам не здається, що Фейсбук за останній час непомітно трансформувався із соціальної мережі в якийсь рекламний хаб? Купа безликих колективних таблоїдів на зразок “Дни. Жизнь, Суть.”, “Гламур ТСН” та ще багато подібних їм заполонили стрічку. Усе важче знаходити носіїв цікавої думки, все важче почути голоси розумних людей, все менше особистостей. Натомість реклама і хайпові новини з розряду “Зірка Дуся гучно перднула”.

З тривогою постерігаю, як падає кількість переглядів дійсно цікавих матеріалів від справжніх інтелектуалів, якщо раніше вони мали тисячі лайків, то тепер набирають ледве сотні. Що відбувається?



Фейсбук хитро приманив людей на певному етапі, щоб вкотре використати цю спільноту як черговий базар, де продаються фальшиві ідеї і дешеві товари? Все менше тут справжнього і вартісного – все більше фальсифікованого і надуманого. Що це – хаос колективної свідомості чи штучно створений хаос у соціальній мережі? Що первинне, а що вторинне – вже не розбереш.

Нині, для того, щоб знайти те, що тебе цікавить, мало пробігтися стрічкою новин Фейсбуку – потрібно заходити на сторінки тих, кого ти спеціально додавав у друзі – і саме тоді помічаєш, що в них купа справді цікавих та інформативних публікацій, а ти про це навіть не знав і не здогадувався, бо щодня, щогодини Фейсбук сипле тобі в голову все нових і нових колективних борзописців з абсолюно трешовою і спамовою інформацією, тоді як реальні події в світі стають усе більш складними і драматичними, а ніхто не розбирається в їх суті! Як зупинити цю інформаційну деградацію, де, згідно з філософськими законами, кількість не переходить в якість, а боротьба протилежностей не робить цей світ структурованішим?!

Друзі, і все ж Фейсбук, хоча й деградує, але залишається єдиною платформою широкого спілкування розумних людей, які мусять триматися разом і бачити одне одного. Реагувати на розумні дописи та дискусії і нещадно хейтити і прибирати з очей всілякий інформаційний треш. Для цього поки що є інструменти і Фейсбук на них поки що реагує. Бо він поки що є нашим колективним інформаційним, інтелектуальним, і соціальним простором, де ми ще можемо існувати разом. Поки що!

Але маніпуляція свідомістю і обезличення суспільства зростає.

Іноді здається, що половина текстів у Фейсбуці створена ШІ.

Цікаво, що буде далі!?

Анатолій Матвійчук

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Соціальна мережа
Теги: #свідомість, #фейсбук
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Олег Шупляк: «Головними в житті я завжди вважав три речі: роботу, роботу і ще раз роботу»
14:20, 26 Червня, 2024

Олег Шупляк: «Головними в житті я завжди вважав три речі: роботу, роботу і ще раз роботу»

Блоги

ТОП новини тернопільщини: