Фахівці пояснили, чому на Тернопіллі в криницях закипіла вода

Опубліковано:
26 Липня, 2016 о 15:23

Лабораторні дослідження показали низький рівень мінералізації в криниці села Чернихів, водою з якої ще нещодавно можна було ошпарити руку. Екологи не пригадують подібної аномалії на території області.

 



Нагадаємо, гаряче джерело з температурою близько 60 градусів несподівано забило в криниці Василя Прокопіва в селі Чернихів Зборівського району. Чоловік пішов набрати воду з криниці і мало не ошпарив руку, – повідомляє ltdaily.info з посиланням на 20 хвилин.

 

Проте, вода  у навколишніх криницях залишилась звичної температури. Найімовірніша версія – проникнення глибинних вод на поверхню.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Тернопільщині природна аномалія віщує… землетрус?

 

Лабораторія взяла показники по воді в найближчій криницях і виявила, що  ступінь мінералізації в гарячій воді криниці значно нижчий, ніж в тих, що розташовані за кількасот метрів.

 

– Про справжні причини поки що можемо лише здогадуватися, – зазначив начальник управління екології та природних ресурсів у Тернопільській області Орест Сінгалевич. – Спочатку температура води була вища, а потім почала падати, тому це є підтвердженням того, що  глибинних горизонтів пішла порція води, і з часом вона почала охолоджуватись. Якщо не буде чергових порцій води з глибин, вода набуде звичайної температури – 12 градусів. Казали, що це може бути внаслідок розкладу органічних складових, але він завжди супроводжується виділенням газів, чого не виявили.

 

В Інтернеті вже почали зароджуватись версії, що це може бути ознакою майбутнього землетрусу, але пан Орест каже, що спрогнозувати таке майже нереально.

 

– Геологічні процеси на глибині в Тернопільській області майже не вивчені, тому говорити про землетруси рано, – продовжує еколог. – Але наша область таки прилягає до зони підвищеної сейсмічної активності. На Закарпатті термальні води є звичним явищем, а в нас – ні. Траплялись в області криницях плями нафтопродуктів, бо в нас є малопотужні запаси нафти, але гарячої води в криницях я не пригадую.

 

Не виключено, що таке може статись і з іншими в селі Чернихів. Хоча таке явище стається не кожен день – Орест Сінгалевич не пригадує такого на території Тернопільської області. Є чутки, що в Тернополі також з’явилось гаряче джерело, але такої інформації начальник департаменту наразі не має.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Інтерв'ю
Тернопільська митниця – надійний вибір для підприємців та компаній, які імпортують товари, – керівник Юрій Мацібора
21:35, 25 Жовтня, 2024

Тернопільська митниця – надійний вибір для підприємців та компаній, які імпортують товари, – керівник Юрій Мацібора

ТОП новини тернопільщини: