Дорога смерті над Дністром

Опубліковано:
17 Липня, 2015 о 12:43

Щороку 5 липня до пам’ятного Хреста, зведеного на вшанування загиблих політв’язнів із Тернопілля, Буковини, Прикарпаття приходять заліщани, гості міста, приїжджають родичі безвинно убієнних, щоб помолитись за упокій їхніх душ. Це Хрест пам’яті в’язням, що загинули в 1941 році від рук енкаведистів у підірваних вагонах і скинуті у води Дністра.

 



74 роки минуло з часу тих подій. Чимало зусиль у їх дослідження вклав знаний у нашому краї історик Антон Могилюк. Зокрема він встановив прізвища безпосередніх виконавців злочину, якими командував Самуїл Вейцман – інженер 32-го окремого мостового залізничного батальйону. Серед документів, які він віднайшов – фото та список учасників українського церковного хору із села Кадубівці Заставнівського району Чернівецької області. Їх, разом із священиком, було заарештовано, бо співали у церкві «Боже, великий єдиний…» На залізничному мосту в Заліщиках завершилася їхня дорога життя, як і політв’язнів із Заліщиків, Заставни, Дорошівців, Лісної Слобідки, Серафинців, Глушкова та інших населених пунктів.

 

Всечесні отці Олег Винницький, Василь Хребтак, Онуфрій Швигар разом із чоловічою народною хоровою капелою «Гомін» відслужили поминальну панахиду. Десятки заліщан разом із ними помолилися за упокій душ загиблих. Отець Олег Винницький у своєму слові наголосив, що кожна подія не має жодної вартості, якщо нічому не вчить. Згадуючи цих мучеників ХХ століття, ми повинні зробити все, щоб такі страхіття ніколи не повторилися на нашій землі.

 

Отець Василь Хребтак наголосив, що до тих, хто прийняв за Україну мученицьку смерть додалися імена сучасних Героїв Небесної Сотні, а також полеглих на Сході України. Нашому народові випали нелегкі випробування, але той, хто йде шляхом мучеництва, обов’язково прийде до Світла Правди. Ми повинні нести нащадкам пам’ять про такі події в історії народу та України.

 

Віталій Каспрук, директор Заліщицького краєзнавчого музею виступив із історичними фактами, які зібрані про події 5 липня 1941 року в Заліщиках.

 

Депутат міської ради Василь Іванишин згадав тих, хто приїздив у різні роки цього дня в Заліщики на вшанування пам’яті в’язнів, які загинули у вагонах на залізничному мосту та висловив пропозицію в наступному році відправити поминальну панахиду разом із громадою селища Кострижівка Заставнівського району Буковини.

 

Учасники тріо «Терноцвіт» Ігор Федірко, Ігор Витрикуш та Роман Бодьо виконали пісню «Ліки для мами».

 

Міський голова Володимир Бенев’ят подякував заліщанам, які в цей день прийшли до пам’ятного Хреста і побажав мирного неба усій Україні. На завершення усі виконали Державний Гімн України.

 

Олег Вістовський,                                                                                                                   
м. Заліщики.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: