Дні Пінзеля в Бучачі – результат багаторічної праці команди однодумців

Опубліковано:
1 Червня, 2016 о 17:13

У славному місті Бучач 3-5 червня цього року відбудуться «Дні Пінзеля». Головна мета заходу – привернути увагу до мистецької спадщини, поширити інформацію про творчість Йогана Георга Пінзеля.

 



 

Чотири роки тому завдяки ентузіазму команди мистецтвознавців і меценатів, а саме 21 листопада 2012 року, в Луврі тріумфально відбулася перша в історії України виставка «Скульптори бароко в Україні середини ХVІІІ століття: Іоанн Георг Пінзель», яка була присвячена нашому славетному земляку. В експозиції було представлено 27 робіт «галицького Мікеланджело» з музеїв Львова, Тернополя та Івано-Франківська. Виставку розмістили в найсакральнішій частині Лувру – капличці Шапель, де приймали присягу і молилися французькі королі. Тоді вперше Європа відкрила для себе геніального українського майстра барокової скульптури.

 

 

Саме наші земляки – меценат проекту Тарас Демкура і автор ідеї та видання мистецтвознавець Віра Стецько – видали альбом «Таїна Пінзеля». У такий спосіб вони продовжили багаторічну працю директора Львівської галереї мистецтв, академіка Української академії мистецтв, Героя України Бориса Возницького, який впродовж всього життя рятував від руйнування і забуття шедевральні скульптури Пінзеля. Виставка робіт цього скульптура за кордоном було заповітною його мрією.

 

 

Альбом «Таїна Пінзеля» вийшов накладом 1000 примірників трьома мовами – українською, англійською та французькою. До фонду Луврської бібліотеки та книгарень Лувру Тарас Демкура передав 100 примірників.  Альбом став логічним завершенням виставки, викликав подив і захоплення в парижан. Завідувач бібліотеки Лувру зазначив, що за останні роки він нічого подібного не бачив. Це видання було суто меценатським проектом, адже з 1000 виданих примірників 800 безкоштовно передано в бібліотеки, школи, музеї України.

 

 

Також завдяки підтримці Тараса Демкури було знято документальний фільм «Таїна Пінзеля-від Бучача до Лувру», який з успіхом був показаний як в Україні, так і її межами в бібліотеках, школах та музеях.

 

 

Таким чином здійснилися мрії багатьох патріотів України. Над цією подією багато і плідно працювала група українських і французьких ентузіастів, урядовців, мистецтвознавців, благодійників та дипломатів. За словами керівника відділу зв’язків із громадськістю та пресою Лувру Лоранс Руссель, за три місяці виставку відвідало майже мільйон шанувальників мистецтва.

 

 

Тоді директор Українського культурно-інформаційного центру при Посольстві України у Франції Олег Яценківський сказав: «Україна показала, що її культура має високий європейський і світовий рівень. Тематика творчості Пінзеля вкотре підтверджує той факт, що українська нація є надзвичайно духовною, яка має велике майбутнє».

 

 

Зі свого боку Тарас Демкура переконаний, що «чим більше ми будемо говорити і показувати світові нашу багату культурну спадщину, тим більше ми будемо утверджуватися як нація з тисячолітньою духовною і мистецькою традицією. Мало знати історію світу, світову культуру, треба знати свою і вміти ознайомити з нею інших». Альбом «Таїна Пінзеля» став своєрідною візитівкою нашої держави.

 

 

Тарас Демкура та Віра Стецько провели десятки презентацій альбому «Таїна Пінзеля» та фільму «Таїна Пінзеля. Від Бучача до Лувру» в багатьох містах України та за її межами, популяризуючи українську барокову скульптуру XVIII століття. З особливим успіхом презентації відбулися в Українському культурному центрі в Парижі, Палаці Потоцьких (Львів), Софії Київській (Київ). Приємно, що їхня праця переросла в організацію Днів Пінзеля в Бучачі 3-4 червня, в яких візьме участь дочка Бориса Возницького – Лариса Разумкова.

 

 

Сьогодні Тарас Демкура працює над тим, аби творчість Пінзеля була внесена до переліку взірців нематеріальної культури спадщини людства відомої світової організації ЮНЕСКО. Також разом з Вірою Стецько готує нове доповнене видання альбому «Таїна Пінзеля», в якому буде відображено те, як європейська спільнота позитивно відреагувала на виставку робіт українського генія.

 

Організатори запрошують всіх відвідати славне місто Бучач 3-4 червня та місця, де творив Іоанн Георг Пінзель.

 

За більш детальною інформацією звертайтеся в «Туристичну асоціацію Тернопільщини» (тел.: 0972095974).

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: