Для кого з тернополян газ подешевшає, а для кого – навпаки?

Опубліковано:
27 Листопада, 2014 о 16:09

Перші платіжки з новою платою за газ споживачі отримають у листопаді. Вони порадують мешканців будинків з централізованим опаленням, у яких немає лічильників блакитного палива, бо за газ вони платитимуть менше. А ось малозахищених та мешканців квартир з індивідуальним опаленням засмутять, оскільки їм тепер доведеться викладати за газ більші суми, ніж досі. – повідомляє тернопільський еконічний ресурс “Бізнес Компаньйон” з посиланням на “ПресЦентр”

 



Щоб економити газ, Кабмін зменшив місячні норми його споживання для населення. Так, для одного мешканця багатоповерхівки, у якого у квартирі є тільки газова плита і відсутній лічильник, норма споживання зменшилася з 9,8 кубометрів газу на місяць до 6. В результаті, для прикладу, на Рівненщині (а в кожній області плата за послуги газопостачання різна, бо різна вартість транспортування газу) місячна плата за газ для такого мешканця замість 12,73 грн. становитиме 7,79 грн. (1,30 грн. за кубометр).

Для споживачів з такими ж умовами, як вище, але чиї будинки не обладнані централізованим водонагріванням, норма споживання зменшилася з 18,3 кубометра на місяць на одну людину до 9 кубометрів. Відповідно, плата за блакитне паливо становитиме 11,69 грн., а не 23,77 грн., як досі.

 

Мешканці багатоповерхових будинків з газовими плитою і колонкою за відсутності лічильника платитимуть за одну людину на місяць 23,38 грн., а не 30,65 грн., як досі. Бо їхня місячна норма споживання газу зменшилася з 23,6 до 18 кубометрів.

Це вигідно мешканцям, у яких немає лічильників на газ, бо вони платитимуть менше, а газ зможуть витрачати у необмеженій кількості. А ось у ПАТ «Рівнегаз» пояснюють, чим це може обернутися для держави.

– При зменшенні норм споживання газу – нема стимулу встановлювати лічильники на газ, – каже перший заступник голови правління ПАТ «Рівнегаз» Віктор Осницький. – А тільки з лічильником людина починає турбуватися про економію. Нині у нас ще 13% від усіх споживачів, а це близько 37 тисяч людей, не мають лічильників на газ.

 

До того ж нині видатки з держбюджету на реалізацію програми зі встановлення лічильників на газ щороку скорочуються. А «викидати» з власної кишені майже 1700 гривень на лічильник, вартість якого окупиться тільки через енну кількість років, споживачі навряд чи будуть. Тому ні про яку економію газу мова не йтиме.

Окрім цього, оскільки, за даними «Рівнегазу», реально витрати газу на одного споживача більші за місячні норми, встановлені для тих, у кого немає лічильників, неоплаченими залишаться 4-4,5 мільйона кубометрів газу на рік. А це близько 20 мільйона гривень збитків. Тож, очевидно, що ці витрати підприємство включатиме у тариф на газ для інших споживачів, збільшуючи вартість транспортування блакитного палива. Це збільшення може сягнути 14%.

Через зміни місячних норм споживання газу найбільше постраждають люди, які мають право на пільги та субсидії і мешкають у будинках з індивідуальним опаленням. Адже якщо досі держава їм давала 11 пільгових кубометрів газу на місяць на 1 кв. метр опалювальної площі, то тепер у приватних будинках – 7,5 кубометра, а у багатоповерхівках – лише 3,6. За витрати понад ці норми, а вкластися у них майже нереально, доведеться платити повну вартість газу. Це, вважають у ПАТ «Рівнегаз», призведе до збільшення боргів в оплаті за газ.

Мирослава ШЕРШЕНЬ 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #газ, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #ціна
Коментарі





Інтерв'ю
Інтерв'ю з випускницею ТНПУ Христиною Луцик
19:13, 7 Жовтня, 2024

Христина Луцик: кожен день — це боротьба за життя. Інтерв’ю з випускницею ТНПУ

ТОП новини тернопільщини: