Для гривні прогнози невтішні…

Опубліковано:
15 Жовтня, 2014 о 17:06

Що чекає на гривню і долар в найближчій перспективі – питання, яке хвилює всіх. Нестабільність ситуації, і не тільки економічної, породжує раптові спалахи паніки і люди масово кидаються рятувати свої гривневі заощадження. І їхні страхи зовсім не безпідставні. Що б не говорили, і як би не заспокоювали чиновники і державні фінансисти, у людей вже є неодноразовий гіркий досвід. Тому навіть слухи здатні спровокувати масові закриття депозитів і скупку валюти.




За даними статистики курс продажу безготівкового долара США в Україні за вересень зріс на 4.9% і досяг рівня 15 грн. Курс продажу євро в жовтні буде залежати від динаміки основної валютної пари євро/долар. За останній місяць долар на валютному ринку сильно виріс по відношенню до єдиної валюти, що не могло не позначитись і на курсі гривні. Враховуючи діаметрально протилежні політики регуляторів Америки і Європи, цілком реально очікувати продовження динаміки росту долара. Але це є основним фактором в формуванні курсу гривні. Головними чинниками залишаються політично-економічна ситуація в державі і військовий конфлікт на сході.


Слабкість гривні, яка втратила більше 60% з початку року по відношенню до долара, може свідчити, зокрема і про сильне зростання дефіциту державного боргу. В зв’язку з цим вартість українських державних облігацій знизилася, в той час, як як прибутковість закономірно зросла. Це означає, що, з огляду на ризики, існуюча програма фінансової допомоги Україні з боку МВФ потребує перегляду. Діапазон коливання курсу гривні збережеться досить широким. З одного боку НБУ буде старатися знизити курс продажу безготівкового долара, але з іншого боку тиснути на гривню будуть майбутні вибори і непроста економічна ситуація.


Ще у вересні були прийняті адміністративні заходи для порятунку гривні з боку НБУ, а також готовність Президента надати вербальну підтримку національній валюті з допомогою усних домовленостей з представниками банківських структур виступлять стабілізуючими факторами. Чергові вибори є сильним фактором небезпеки для фінансового ринку, але є всі підстави до того, що гривня все ж втримається до того часу нижче 15 грн за долар США.


Що буде дальше – прогнозувати складно. Проте говорити про відкат курсу до рівня 12 грн за долар доки не завершиться війна на Східній Україні і не стабілізується економіка наразі не варто. Громадяни ще менш оптимістичні в своїх прогнозах і, враховуючи гіркий досвід знецінення грошей, всіма способами стараються врятувати свої кошти. Ситуативні обмеження зі сторони банків на придбання валюти породжують негативні слухи і провокують скупку валюти. Звідси і черги коло кас банків і в обмінних пунктах. Такими ситуаціями користуються неофіційні продавці валюти на ринках і курс долара в них набагато вищий, ніж декларують фінустанови.


Враховуючи всі ці чинники, в найближчій перспективі гривню, ймовірно, чекає ще глибша просадка. І чи вдасться втримати її курс – питання складне. Наразі тримати заощадження в національній валюті досить ризикова справа. Навіть банківські депозити з високими відсотковими ставками не гарантують збереження купівельної спроможності гривні, не говорячи вже про якийсь прибуток.

 

Олег Жак,

аналітик фінансових ринків


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Інтерв'ю
Інтерв'ю з випускницею ТНПУ Христиною Луцик
19:13, 7 Жовтня, 2024

Христина Луцик: кожен день — це боротьба за життя. Інтерв’ю з випускницею ТНПУ

ТОП новини тернопільщини: