Cтара тернопільська липа – мовчазний свідок сотень подій (Відео)

Опубліковано:
1 Грудня, 2015 о 20:13

Дивом тернопільській липі вдалося вціліти, крізь літа і війни. Дереву 250 років і сьогодні – це пам’ятка природи місцевого значення. Проте вона ніби заховалась від сторонніх очей, притулилась до одного з будинків і, якби не табличка, то, мабуть, липу помічали б ще менше. Це зараз вона височить самотньою кроною. А колись була частиною міського парку. Тут ще не було довколишніх будинків і парк простягався звідси майже до початку озера, – розповів тернопільський краєзнавець і  журналіст Володимир Мороз.

 



Колись липа була маленьким декоративним деревцем, а зараз вона сягає 119 сантиметрів у діаметрі. Це – єдине дерево, яке залишилось від старого парку. Імовірно, що проектував його той самий архітектор, що й домініканський костел, – Август Мошинський. І парк цей був одним із перших у місті, а, відповідно – найстарішим.

 

Стара тернопільська липа на своєму віку бачила чимало. Вона була свідком, як завершували будувати тоді ще домініканський костел, як місто ставало європейським – у ньому з’являлись залізниця, електрика, як запрацював перший телефон. Липа пережила дві світові війни. Чимало змінилося з того часу, а дерево стоїть непохитно.

 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: