Чудотворний образ у Буцневі: паломницька перлина Тернопільщини

Опубліковано:
28 Вересня, 2024
Буцнівська ікона Божої Матері
Буцнівська ікона Божої Матері. Фото з мережі.

У селі Буцнів Великоберезовицької ОТГ у храмі Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії зберігається одна з найвідоміших чудотворних ікон Поділля – сльозоточивий образ Матері Божої. Ікона першої половини XVIII століття пов’язана з Василіянським монастирем, що діяв у Буцневі. У 1729 році громадський діяч галицького краю Матвій Цивинський подарував отцям-василіянам ікону Божої Матері, написану на полотні. Вона була досконалою копією Белзької (Ченстоховської) Богоматері, яку написав євангеліст Лука у Єрусалимі.

Чудотворні властивості та визнання

Дуже скоро Буцнівська ікона Пресвятої Богородиці прославилася великими чудами. Першим із них було те, що Божа Мати на цьому образі плакала правдивими сльозами. Історії про чудотворні дійства Буцнівської ікони Божої Матері ширились далеко за межі краю. Дізнавшись про це, митрополит Києво-Галицький Атанасій Шептицький вислав до Буцнева спеціальні духовні комісії, які мали зібрати незаперечні свідоцтва. На основі висновків комісії митрополит особливою грамотою від 25 січня 1737 року проголосив Буцнівську ікону Божої Матері – чудотворною.



Нова домівка для святині

З плином часу на місці старої дерев’яної монастирської церкви було побудовано нову муровану церкву на честь Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії. Це відбулося у 1744 році і цього ж року ікону урочисто перенесли на головний престол новозбудованого храму. У 1751 році отці-василіяни відходили з Буцнева до Крехівського монастиря і передали чудотворну ікону Пресвятої Богородиці місцевій парохіяльній громаді.

Буцнівська ікона сьогодні

Майже три століття на головному престолі Буцнівської церкви знаходиться чудотворна ікона Божої Матері, християнська святиня, яка належить до 20-ти плачучих ікон України. Тисячі вірян приходять до ікони зі щирою молитвою і непохитною вірою у заступництво Богородиці. Паломницькому центру, де знаходиться ікона Божої Матері, декретом від Апостольської пенітенціарії було надано право повного відпусту. Його можна отримати тричі на рік: в першу неділю після свята Різдва Івана Хрестителя, на свято Верховних Апостолів Петра і Павла і на храмове свято Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії. Для тих, хто бажає приступити до ікони в інші дні, крім відпустових, богослужіння до чудотворної ікони Божої Матері у Буцневі відбуваються кожної першої суботи місяця.

Наталя Бородай, науковий співробітник Тернопільського обласного краєзнавчого музею

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Тернопільський обласний краєзнавчий музей
Теги: #Божа Матір, #Буцнівська ікона, #духовна святиня, #паломництво, #тернопільщина, #чудотворна ікона
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Володимир Драбчук
09:43, 28 Вересня, 2024

Ветеран війни з Тернополя іде в гори у військовій амуніції, аби зібрати кошти для піхотинців

ТОП новини тернопільщини: