Чортківська громада встановлюватиме пам’ятники загиблим захисникам

Опубліковано:
3 Серпня, 2024 о 20:02
макет пам’ятника
Фото Суспільне Тернопіль

У Чортківській громаді на Тернопільщині планують встановити однакові пам’ятники на могилах загиблих захисників України. Ініціатива спрямована на створення єдиного меморіального простору та підтримку родин полеглих воїнів. Проект передбачає часткову компенсацію витрат з місцевого бюджету та індивідуальний підхід до побажань сімей загиблих. Про це розповідає Суспільне Тернопіль.



Дизайн та матеріали пам’ятників

Пам’ятники виготовлятимуть на Житомирщині з зеленого човновського граніту з додаванням чорного. Представник фірми-виробника Юрій Омельченко розповів про деталі конструкції:

“У нас буде фото-скло, буде написано прізвище, а хто захоче — писатиме й звання. Якщо захоче хтось із сімей, бо деякі хочуть, деякі не хочуть, також буде інформація про те, де загинув захисник, його нагороди. Тобто це все вже підбиратиметься індивідуально”.

Вартість одного пам’ятника складає приблизно 109 тисяч гривень, не враховуючи додаткові елементи на кшталт лавочок чи окремих написів.

Реакція родин та фінансування проекту

Не всі родини повністю задоволені запропонованим дизайном. Оксана Слота, мати загиблого воїна Романа, зазначила:

“Не всі елементи пам’ятника нам підходять. Наприклад те, що він весь однакового кольору. Можна було щось трішки додати, бо дуже темний, бо, наприклад, моєму синові 30 років, він дуже молодий”.

Голова Чортківської громади Володимир Шматько пояснив механізм фінансування:

“Там, де є державна компенсація, то родичі приймають рішення, яку частку вони хочуть самі покрити, а яку частку компенсує бюджет. В даному випадку ми говоримо, що 50% суми, тобто 50 тисяч гривень кожному, хто має договір з підрядником, громада дає їм цю компенсацію по програмі”.

На території Чортківської громади поховано 53 військовослужбовці. Для компенсації родинам загиблих з місцевого бюджету виділено 3 мільйони гривень. Крім індивідуальних пам’ятників, планується створення загального місця для молитви та вшанування пам’яті з прізвищами героїв та QR-кодами, що міститимуть історії їхнього життя.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #загиблі військові, #пам’ятники, #Чортківська громада
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: