Чому життя Пінзеля і його родини окутане таємницею (Відео)

Опубліковано:
6 Червня, 2016 о 21:55

Його називають галицьким Мікеланджело. І він підкорив цілу Європу. Ніхто не знає навіть, як він виглядав. Та його роботи оцінюють у мільйони євро. Хто він, загадковий майстер Іоанн Георг Пінзель?

 



Що ми знаємо про Йоана Ґеорґа Пінзеля взагалі? Про його твори? Чому життя не лише цього майстра, а й його родини окутане таємницею? Втім, таємницею окутані і теми походження, національності, освіти, смерті Пінзеля.

 

Саме Бучач – містечко на Тернопіллі було центром творчої діяльності Йоана Ґеорґа Пінзеля, саме тут спільно з архітектором Бернардом Меретином (Меретіні) Пінзельтворив шедеври на замовлення заможного магната, канівського старости Миколая Потоцького, постать якого понині викликає так багато суперечок в істориків. Втім, по всій Галичині є пам`ятки світової спадщини, які вийшли з-під різця талановитого скульптора. Дерев`яні фігури унікальні своєю возвеличеністю, духовними екстазом та умиротворенням, аналогів їм немає в цілому світі. Чи не тому твори Пінзеля викликали у Луврі, де виставлялися цього річ протягом трьох місяців, дуже великий ажіотаж і слова, що «Пінзель підкорив Париж» та «Через Пінзеля Франція відкрила для себе Україну» навряд чи є перебільшенням. Бо, як зазначив меценат Тарас Демкура, завдяки якому і вийшов у світ митецький альбом «Таїна Пінзеля», великий скульптор зробив для України більше, ніж всі політики за 20 років нашої незалежності.

 

Про найлегендарнішого скульптора 18-го століття Іоанна Пінзеля та його шедеври – в «Історичній правді з Вахтангом Кіпіані»

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: