Закрутками зловживати не можна – стверджують лікарі-дієтологи, – бо хоч це і є можливість вживати овочі та фрукти посеред зими, та великої цінності вони уже не мають, крім того, можуть і нашкодити. Фахівці зауважують, що, оскільки закрутки містять чимало оцту та цукру, – то вони не є такими вже й корисними для здоров’я людини. Оцет та цукор всього-на-всього лиш допомагають довго зберігати продукти. Чим більше у компотах цукру, тим рідше радять їх пити. Проте, якщо солодкого продукту в компотах незначна кількість, а фруктів і ягід багато, то цей напій можна давати і дітям від трьох років. Вдень бажано випивати не більше одного стакана компоту. Закрутки із вмістом оцту можна давати семирічним і старшим дітям. Шкоди можуть завдати консервовані продукти людям із захворюваннями органів травлення, хронічними гастритами та панкреатитами, жовчнокам’яними хворобами, а також з цукровим діабетом. Тим, хто хворіє цукровим діабетом варто взагалі відмовитися від закруток, до яких додавали цукор.
Перегляньте також:
- Житель Тернополя намагався виїхати до Польщі у багажнику автобуса
- У жителя Чортківщини поліція вилучила пакет з підозрілим порошком
Вважають, що квашені та мариновані продукти сприяють процесу травлення. Але до маринадів додають кислоти. Зокрема, оцет розкладає еритроцити, а осіцилова кислота негативно впливає на шлунково-кишковий тракт. Крім того, закрутки повинні стояти не більше року. Якщо консервація зберігатиметься тривалий час – вона дещо зіпсується, так кісточкові ягоди у компотах виділяють шкідливі речовини.
Також медики рекомендують не використовувати значну кількість часнику під час консервації, це теж шкідливо і часник іноді пом’якшує структуру овочів. Треба чітко дотримуватися рецептів консервації, тут фантазувати не варто, бо продукт можна зіпсувати і, додавши більше чи менше якихось інгредієнтів, в результаті – можна отруїтися.
Загалом, взимку закрутки не повинні бути щоденною їжею, а рідкісним задоволенням – делікатесом. Найкраще в холодну пору року вживати засушену або заморожену їжу, а не консервовану. У ній більше вітамінів та користі.