Сес­тра мо­єї под­ру­ги — лі­кар. Жи­ве в од­но­му з ра­йон­них цен­трів у при­ват­но­му бу­дин­ку, тож що­ро­ку взим­ку сім’я із чо­ти­рьох осіб на­ма­га­ла­ся еко­но­ми­ти газ — опа­лю­ва­ли час­тко­во дро­ва­ми ка­мін, прак­тич­но жи­ли в од­ній-двох теп­лих кім­на­тах, щоб «по­міс­ти­ти­ся» в під­йом­ної ве­ли­чи­ни ра­ху­нок. Ці­єї зи­ми у ве­ли­ко­му бу­дин­ку бу­ло нас­тіль­ки теп­ло, що хо­ди­ли в одя­зі на ко­рот­кий ру­кав і при цьо­му за газ, елек­тро­е­нер­гію пла­ти­ли ко­пій­ки. Чо­му? От­ри­ма­ли суб­си­дію! Жін­ка, хоч виз­нає, що це їй ви­гід­но, ди­ву­єть­ся: уряд ро­бить щось нав­ди­во­ви­жу не­ро­зум­не, бо не при­му­шує лю­дей еко­но­ми­ти, ра­ху­ва­ти вит­ра­ти, а прив­чає до май­же дар­мо­во­го га­зу. І це при то­му, що за­яв­ляє про пот­ре­бу в енер­гоз­бе­ре­жен­ні.

 



Ін­ший «жи­вий» прик­лад — пен­сіо­­нер­ка Лю­бов Іва­нів­на з Тер­но­по­ля жи­ве із си­ном. Роз­по­ві­ла, що ще пра­цює, ад­же на пен­сію не мо­же ку­пи­ти всіх тих лі­ків, які пот­ріб­ні — во­на й син ма­ють низ­ку хро­ніч­них хво­роб. Ма­ло то­го, що дер­жа­ва від­ра­хо­вує з її пен­сії і зар­пла­ти по­дат­ки, то ще й не дає суб­си­дії — зва­жа­ю­чи на до­хо­ди — не на­ле­жить. Але ж у жін­ки ніх­то не за­пи­тує, скіль­ки їй пот­ріб­но на лі­ки й лі­кар­ні… У січ­ні за дво­кім­нат­ну квар­ти­ру пло­щею тро­хи біль­ше як 40 квад­рат­них мет­рів зап­ла­ти­ла по­над 1100 гри­вень, у лю­то­му — май­же 800. І при цьо­му, як ка­же, не наг­рі­ла­ся, бо ба­та­реї бу­ли ледь теп­лі. «На­пев­но, бу­ло б спра­вед­ли­во, щоб за жит­ло­во-ко­му­наль­ні пос­лу­ги пла­ти­ли всі, але, до прик­ла­ду, пев­ний по­силь­ний від­со­ток від зар­пла­ти чи пен­сії, — роз­мір­ко­вує жін­ка. — То­ді б усе бу­ло спра­вед­ли­во…»

 

На­пев­но, во­на має ра­цію, як­що доб­ре по­мір­ку­ва­ти. Так, за твер­джен­ням уря­дов­ців, по­над п’ять міль­йо­нів ук­ра­їнсь­ких ро­дин уже от­ри­ма­ли суб­си­дії. Це гро­ші з бюд­же­ту, ку­ди ко­жен, хто має та­ку при­ві­лею і не має, пла­тить. Та­ких, які не ма­ють, на­ра­ху­ва­ли по­над 11 міль­йо­нів до­мо­гос­по­дарств. При цьо­му під­ра­ху­ва­ли, що «бід­ні», які от­ри­му­ють суб­си­дії, ви­ко­рис­та­ли жит­ло­во-ко­му­наль­них пос­луг на стіль­ки в грив­нях, на скіль­ки ті 11 міль­йо­нів, які са­мі за се­бе пла­тять. Тоб­то ви­хо­дить, що в се­ре­дньо­му кож­на «бід­на» ро­ди­на ви­ко­рис­та­ла вдві­чі біль­ше жит­ло­во-ко­му­наль­них пос­луг, але за них ма­ло що зап­ла­ти­ла, пла­ти­ла «ба­га­та», яка сут­тє­во еко­но­ми­ла. Ку­ди за­ве­де дер­жа­ву ма­со­ва роз­да­ча суб­си­дій — пи­тан­ня. Чи­ма­ло лю­дей і до­сі, поп­ри за­пев­нен­ня уря­дов­ців, ке­рів­ниц­тва об­лас­них уп­рав­лінь соц­за­хис­ту про те, що тим, хто ви­ко­рис­то­вує мен­ше га­зу та елек­три­ки, суб­си­дій не урі­за­ти­муть, ви­па­лю­ють газ, аби в них не заб­ра­ли до­по­мо­гу. Але знач­на час­ти­на та­ки еко­но­мить, а от­же, не дає за­ро­би­ти при­ват­ним енер­го­пос­та­чаль­ним ком­па­ні­ям.

 

За да­ни­ми «Наф­то­га­зу», то­рік спо­жи­ван­ня бла­кит­но­го па­ли­ва на­се­лен­ням та під­при­ємс­тва­ми ско­ро­ти­лось на 10—15 від­сот­ків. Тож збід­ні­ли га­зо­пос­та­чаль­ні ор­га­ні­за­ції. Але біз­нес, що у друж­бі з вла­дою, ви­на­хід­ли­вий. При­ду­ма­ли, як збе­рег­ти при­бут­ки олі­гар­хів, зок­ре­ма влас­ни­ків об­лга­зів. Тож із квіт­ня, ок­рім під­ви­щен­ня та­ри­фів, ук­ра­їн­ців че­кає ще один сюр­приз — абон­пла­та за газ. Тоб­то спо­жи­ва­чам, ви­ко­рис­то­ву­ють во­ни газ чи ні, од­на­ко­во до­ве­деть­ся що­мі­ся­ця пла­ти­ти фік­со­ва­ну су­му за дос­туп до ме­реж. По­пе­ре­дньо ві­до­мо, що абон­пла­та за «дос­туп» ста­но­ви­ти­ме від 17 до 29 грн.

 

Зрос­та­ти­муть та­ри­фи — збіль­шу­ва­ти­меть­ся кіль­кість тих, хто офор­мля­ти­ме суб­си­дії. А гро­шей у бюд­же­ті сут­тє­во не при­бав­ля­єть­ся. Чи мо­же та­ка схе­ма іс­ну­ва­ти дов­го? Зно­ву пи­тан­ня, на яке час­тко­во да­ють від­по­відь ек­спер­ти. Ка­жуть, що, ймо­вір­но, до­ве­деть­ся вво­ди­ти мо­не­ти­за­цію суб­си­дій і пільг. Лю­ди­ні на­ра­ху­ють і ви­да­дуть пев­ну су­му кош­тів, а во­на вже пла­ти­ти­ме за ви­ко­рис­та­ні пос­лу­ги са­ма. Нас­туп­не пи­тан­ня: скіль­ки на­ра­ху­ють і ви­да­дуть?

 

Жур­на­ліс­ти про­дов­жи­ли дос­лід­жу­ва­ти, як від­бу­ва­єть­ся на­ра­ху­ван­ня за жит­ло­во-ко­му­наль­ні пос­лу­ги в ін­ших кра­ї­нах, зок­ре­ма єв­ро­пейсь­ких. З’ясу­ва­ли, що, нап­рик­лад, в Поль­щі, до якої, як ствер­джу­ють, ми наб­ли­жа­є­мо­ся в роз­мі­рах оп­ла­ти за ЖКП, за се­ре­дньої зар­плат­ні на мі­сяць чо­ти­ри ти­ся­чі зло­тих, що приб­лиз­но до­рів­нює 27 ти­ся­чам гри­вень, за ко­му­нал­ку спла­чу­ють 15 від­сот­ків. Це, як­би ми от­ри­му­ва­ли 27 ти­сяч на мі­сяць і пла­ти­ли з них приб­лиз­но чо­ти­ри ти­ся­чі гри­вень. Уяв­ля­є­те, скіль­ки ще всьо­го мож­на бу­ло б прид­ба­ти за реш­ту 23 ти­ся­чі? Тож ви­хо­дить, що наб­ли­жа­є­мо­ся до Поль­щі ли­ше у вип­ла­тах, а в зар­пла­тах тіль­ки від­да­ля­є­мо­ся. У Ні­меч­чи­ні пла­тять уже що­най­мен­ше 20 від­сот­ків. А у ве­ли­ких міс­тах на­віть со­рок. Це при се­ред­ній зар­пла­ті по­над 3520 єв­ро й «на ру­ки» — май­же 2500 єв­ро, а це — 75000 гри­вень. Але в цих дер­жа­вах не чу­ли про суб­си­дії і піль­ги. Вла­да не при­ни­жує на­род по­дач­ка­ми, а дає прис­той­но за­ро­би­ти й при цьо­му зму­шує ро­зум­но та еко­ном­но ста­ви­ти­ся до ре­сур­сів.

 

У нас що­ро­ку зак­ла­да­ють у бюд­жет під­ви­щен­ня зар­плат і пен­сій, яке да­ле­ко від­стає від ін­фля­ції — по­до­рож­чан­ня про­дук­тів і пос­луг, ці­ни на які як­що не та­кі як у Єв­ро­пі, то вже наб­ли­жа­ють­ся до них. Так, уряд по­го­див бюд­жет Пен­сій­но­го фон­ду на 2016 рік. Мі­ні­маль­на пен­сія в Ук­ра­ї­ні до кін­ця ро­ку збіль­шить­ся на 12 від­сот­ків. У бюд­же­ті, зок­ре­ма, вра­хо­ва­но пла­но­ве зрос­тан­ня мі­ні­маль­них пен­сій з пер­шо­го трав­ня та з пер­шо­го груд­ня. Ни­ні мі­ні­маль­на пен­сія ста­но­вить 1074 грн, із пер­шо­го трав­ня во­на зрос­те до 1130 грн, з пер­шо­го груд­ня — до 1208 грн. Та­кож пла­ну­ють під­ня­ти роз­мір мі­ні­маль­ної зар­пла­ти. Ни­ні це 1378 грн, із пер­шо­го трав­ня бу­де 1450 грн, з пер­шо­го груд­ня — 1550 грн.

 

Ва­лен­ти­на ДЕВ­ЛИШ.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Інтерв'ю
Інтерв'ю з випускницею ТНПУ Христиною Луцик
19:13, 7 Жовтня, 2024

Христина Луцик: кожен день — це боротьба за життя. Інтерв’ю з випускницею ТНПУ

ТОП новини тернопільщини: