Цей день в історії Тернопільщини

Опубліковано:
24 Листопада, 2014 о 10:11

Народилися фольклорист Андрій Музичка, кінорежисер Павло Фаринюк, футболіст Петро Прядун. Про це та інше – далі.

 



 

24 листопада 1886 року – у с.Доброводи Збаразького району педагога, літературознавця, перекладача, фольклориста Андрія Музички. В 1914 році став доктором філософії. Від липня 1917 р. до березня 1918 р. проживав у зайнятому російськими військами Збаражі, був секретарем повітового комісаріату.

Один з організаторів Листопадового чину 1918 року в Тернополі. В грудні обраний від міста делегатом УНРади ЗУНР. Разом з УГА перейшов в липні 1919 р. на Велику Україну. В лютому 1920 р. очолив ревком Червоної Української Галицької Армії, потім був його секретарем.

 

А.Музичка відомий як дослідник новітньої української літератури. Заарештований 27 квітня 1931 р., звинувачений за ст. 54-11 КК УСРР у «націоналістичній діяльності».Помер у Семипалатинську 8 вересня 1966 р.

 

24 листопада 1938 року – в с.Мушкарів Борщівського району народився український кінорежисер-документаліст, сценарист Павло Фаринюк – Заслужений діяч мистецтв України, лауреат Державної премії України імені Олександра Довженка.

 

На студії «Укркінохроніка» створив фільми: «Полотняні письмена» (1987, співавтор сценарію), «Світ» (1992, автор сценарію), «Починаючи з минулого» (1996, автор сценарію), «До отчого порогу» (1997, автор сценарію).

 

24 листопада 1954 року (за іншими даними – 27 листопада) – у с.Краснолука Лановецького району народвися легендарний тернопільський футболіст Петро Прядун

За свою футбольну кар’єру грав за команди: «Цукровик» (Ланівці), СКА (Івано-Франківськ), «Харчовик»/«Електрон» (Збараж), «Нива» (Підгайці/Бережани/Тернопіль), «Поділля» (Хмельницький), «Кристал» (Чортків), «Зоря» (Хоростків).

Загалом у «Ниві» Петро Прядун провів 11 сезонів, зігравши майже 300 поєдинків та забивши у ворота суперників майже 100 м’ячів.

 

Помер Петро Прядун 13 жовтня 2014 року у США, де мешкав понад 20 останніх років.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Цей день в історії Тернопільщини

Опубліковано:
22 Листопада, 2014 о 16:35

Сторінками історії: День пам’яті жертв Голодомору, померла актриса і співачка Катерина Рубчакова, народився географ Михайло Ломацький. Про це та інше – далі.

 



22 листопада – День пам’яті жертв Голодомору.

 

22 листопада 1886 року – у с.Суходіл Гусятинського району народився географ, етнограф Михайло Лукич Ломацький. Помер 24 жовтня 1968 р., похований на українському цвинтарі в м.Мюнхені.

 

22 листопада 1894 року – у с.Жуківці Лановецького району народилася письменниця, журналістка Олександра Животко.Авторка збірки «Думи мої» (1971, про Марка Вовчка), брошури про Лесю Українку, статей у періодиці Чехії, Польщі, США, Канади, Аргентини. Померла 5 липня 1973 р. у м. Нью-Йорку (США).

 

22 листопада 1926 року – в с.Шельпаки Підволочиського району помер священик, громадський діяч, голова Збаразької повітової Національної ради в період ЗУНР о.Олексій Заячківський.

 

22 листопада 1919 року – в с.Зіньківці на Хмельниччині померла видатна українська актриса і співачка, уродженка м.Чортків Катерина Андріївна Рубчакова.  Найкращими її драматичними ролями  були: Галя («Назар Стодоля» Т. Шевченка), Маруся («Маруся Богуславка» і «Ой не ходи, Грицю» М. Старицького), Анна («Украдене щастя» І. Франка), Тетяна («Міщани» М. Гоголя) та ін. Загалом К. Рубчакова зіграла 79 драматичних, 27 опереточних, 18 оперних ролей. У концертному репертуарі співачки були пісні М. Лисенка, М. Вербицького, Я. Лопатинського, К. Стеценка й народні. Перепохована в м.Тернополі.

 

22 листопада 1944 року – в м.Ярослав (Польща) помер поручник УГА, педагог, гімназійний професор, громадсько-освітній діяч, уродженець Збаража Дмитро Степанович Івашкевич.

22 листопада 2010 року – початок безстрокової акції протесту на Майдані Незалежності в Києві проти нового Податкового кодексу, написаного урядом Азарова, які підтримували акціями по всій Україні.

 

22 листопада 2014 року – Президент України Петро Порошенко присвоїв звання «Герой України» уродженцям Тернопільщини Капіносу Олександру, Голоднюку Устиму, Костенку Ігорю, Мойсею Василю, Войтовичу Назару, Слободяну Тарасу, які загинули під час Революції гідності.

 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Інтерв'ю
Інтерв'ю з випускницею ТНПУ Христиною Луцик
19:13, 7 Жовтня, 2024

Христина Луцик: кожен день — це боротьба за життя. Інтерв’ю з випускницею ТНПУ

ТОП новини тернопільщини: