Будову біля залізничного вокзалу в Тернополі призупинили (Фото)

Опубліковано:
4 Квітня, 2015 о 10:34

Громадські активісти 3 квітня близько 9.30 заблокували будівельні роботи з будівництва торгового центру біля залізничного вокзалу. Протест був мирним. Люди з “Самооборони”, “Автомайдану” та РБТ просто стали при заїздах на огороджену території забудови, пройшли на сам будмайданчик.




 

Робітники не змогли працювати. На місце “пікету” прийшов Роман Семерко. Саме фірма цього чоловіка й виступає інвестором в інвестпроекті з будівництва ТЦ.

 

 

– Напевне нам всім краще піти до міського голови, сісти і закрити то питання раз і назавжди, – запропонував чоловік.

 

 

Активісти погодились. Вже за 20 хвилин представники усіх сторін, журналісти та члени обласної спілки архітекторів зібрались в зеленій кімнаті міської ради. Модерував зустріч Сергій Надал. Іван Ковалик з “Самооборони” зачитав спільне звернення до міської влади, та висловив позицію громади: будова біля вокзалу – остання крапля.

 

 

– Перше: припинити будівельні роботи на Привокзальному майдані, – почав чоловік. – Друге: відкликати та переглянути містобудівні умови та обмеження по забудові. Третє: відсторонити від займаних посад заступника голови міської ради Володимира Камінського та головного арохітектора міста Василя Бесагу.

Четверте: створити переговорну групу для розв’язання конфлікту між громадою міста та міською радою, стосовно питань землекористування. П’яте: до вирішення даних питань припинити виділення земельних ділянок під інвестиційні проекти. Шосте: провести незалежний фінансово-господарський аудит діяльності КП “Тернопільбудінвестзамовник” та інших комунальних підприємств. Надати публічний звіт про результати їхньої діяльності.

 

 

Потім всі сторони висловили свої позиції та бачення. Незалежні архітектори засудили намір з забудови, адже такий об’єкт біля вокзалу – не лише порушує закон, а й глузд. Активісти зауважили, що такі дії – злочин проти тернополян, підприємець переконував що завдяки ТЦ вдастся позбутися від кіосків, які значно гірші…

 

А пан Бесага показав на стенді проект майбутньої будови і переконував, що вона за межами привокзального майдану. Реплік, точок зору, варіантів виходу з ситуації лунало багато. Зрештою всі зійшлись на тому, що роботи будуть призупинені, а міська рада утворить комісію з своїх фахівців, представників громадського сектору, архітекторів, сторонніх експертів. Якщо комісія знайде порушення то будови там не буде. Варто зазначити, що всі претензії, які стосувалися і будівництва і будови, лунали лише на адресу міської ради.

 

– Пан Семерко – підприємець і його справа заробляти, в чоловіка є всі документи, – звучало з зали. – Він вклав вже чимало грошей. А ось як міська влада дала такі дозвола, ось це вже питання. Торгового центру там не має буті!

 

По суті, з усіх вимог активістів, задовільнили лиш одну – призупинили роботу. Та представники організацій переконують, що добиватимуться зрушень по всіх озвучених пунктах вимоги. Сподіваємось їм вдастся, адже інвестиційні проекти “по тернопільськи”, як ми неодноразово писали, дозволяють заробляти “своїм”, а не місту. Крім того майже всі вони шкодять Тернополю та громаді. Щодо КП, то це “чорні діри” в які йдуть сотні тисяч бюджетних гривень, а інформацію про діяльність мерія старанно приховує. Хто ввійде в комісію, як вона працюватиме та що з’ясує – ми напишемо згодом.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #будова, #вокзал, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Інтерв'ю
«Вчасна домедична допомога на полі бою – це врятоване життя як побратимів, так і своє власне», - бойовий медик
10:20, 21 Жовтня, 2024

«Вчасна домедична допомога на полі бою – це врятоване життя як побратимів, так і своє власне», – бойовий медик

ТОП новини тернопільщини: