На Тернопіллі бучацькі сири здавна славились смаком та якістю. І сьогодні, у цей нелегкий для країни час, ТОВ «Бучацький сирзавод» намагається тримати марку. Використовуючи якісне обладнання, та з допомогою команди спеціалістів виробляє все нові і нові продукти. Недавно з’явилась інформація, що ТОВ «Бучацький сирзавод» увійшов у сотню кращих товаровиробників країни з продуктом «Протеїн». Тож ми завітали на підприємство, щоб привітати і розпитати, чим живе завод сьогодні, які проблеми і плани на найближче майбутнє.
Перегляньте також:
- У Тернополі водій вантажівки наїхав на 47-річну жінку
- Культурна еліта України підтримала Тернопільський мистецький коледж імені Соломії Крушельницької
«Продукція нашого заводу, яка нині налічує понад 15 видів, виробляється із екологічно чистої сировини, з використанням натуральних компонентів та культур молочнокислих бактерій, – з гордістю розповів Михайло Адамович Дорош, керівник підприємства. – Приємно говорити про те, що багаторічний досвід спеціалістів і робітників дозволяє виготовляти молочні продукти відмінної якості, продовжуючи кращі традиції колишніх майстрів Галичини».
Начальник виробничої лабораторії Світлана Миколаївна Лугова провела екскурсію заводом та розповіла про те, що ж таке протеїн і чому він увійшов у сотню кращих товарів країни. «Здавна ми виробляли тверді сири. Тоді відходами вважалася сироватка. Сьогодні ж у нас відходів узагалі немає. Адже сироватка – це цінний продукт. Сироваткові білки надзвичайно цінні для людського організму, вони легко засвоюються, є низькомолекулярними. Тому, завдяки ініціативі нашого директора, упродовж останніх кількох років ми виробляємо з сироватки різноманітну продукцію».
Світлана Миколаївна розповіла, що протеїн – це продукт для спеціального дієтичного харчування. Сухий протеїн з масовою часткою білка 70% виготовляють тільки зі свіжої молочної сироватки методом ультрафільтрації. Він містить повний комплекс амінокислот як замінних, так і незамінних. Виявляється, що амінокислотний склад протеїну близький до амінокислотного складу м’язової тканини людини, тому засвоюється надзвичайно легко. Концентрат сироваткових сухих білків має унікальну біологічну цінність, а використання цього продукту в раціоні спортсменів сприяє значному підвищенню опору організму до шкідливих факторів зовнішнього середовища, підвищує працездатність і функціональність м’язового апарату.
«Та і на цьому не зупинився наш директор. Адже цьогоріч ми почали виробляти із тієї ж сироватки дуже смачні, тонізуючі лакто-напої, збагачені мікрофлорою. Вони є надзвичайно корисними для здоров’я. Адже регулярне їх вживання активно стимулює процеси виведення токсинів і надлишкової рідини з організму, є ефективним засобом для схуднення. А все це відбувається тому, що лакто-напій містить комплекс натуральних і корисних компонентів», – зауважила начальник виробничої лабораторії.
Сьогодні ТОВ «Бучацький сирзавод» є постійним учасником великих всеукраїнських виставок. Його продукцію, зокрема той же «Протеїн», вживають під час активних фізичних навантажень багато відомих українських спортсменів, серед них і Василь Вірастюк. Він перший зауважив, що «Протеїн» Бучацького сир заводу нічим не поступається закордонним аналогам.
Високотехнічне виробництво, великий дружній колектив – команда справжніх професіоналів, мудрий, креативний директор – усе для того, щоб у майбутньому прославити наш край не лише на всеукраїнському, а світовому рівні.
Зоряна ДЕРКАЧ