У четвер 24 березня 2016 року футбольну і не тільки громадськість Тернопілля та України шокувала спортивна подія – президентом ФК «Тернопіль» став колишній український футболіст та тренер Іван Марущак. Однак, є одне «але». Українським тренером його назвати важко. Марущак після анексії Криму вірою і правдою служив окупантам і розвивав футбол «кримнаша».

 



Тренер ялтинської «Жемчужини» набув скандальної слави сепаратиста в 2014 році, коли після окупації Криму Росією відправився в Грозний на так званий матч дружби. Тоді поєдинок з “Тереком” завершився внічию 2:2, а після гри Марущак в коментарі висловив подяку Рамзану Кадирову і всьому “кримському уряду”. Більше того, він навіть зробив собі російський паспорт, що заборонено законодавством України. Принаймні у цьому були переконані російські журналісти.

 

Однак, це не завадило Марущаку вже за рік стати депутатом Тернопільської обласної ради від «Блоку Петра Порошенка», а згодом і «вибити» посаду президента ФК «Тернопіль».

 

Тернопільський ренесанс «кримнашівця» Марущака

 

У 2015 році, після того як Іван Марущак так і не зміг підняти ялтинський футбол Російської Федерації, він спокійнісінько повертається на Тернопілля, де балотується в депутати обласної ради від «Блоку Петра Порошенка». Виникає за комірне питання: за які заслуги перед Україною чи Порошенком Марущак потрапив до списку кандидатів до Тернопільської обласної ради? Очевидно партійних чиновників переконала його ідея будівництва у його рідному селі Городок Заліщицького району спортивно-оздоровчого комплексу «Городок», що за планами, окрім розвитку спорту, дасть регіону додаткових 100 робочих місць.

 

Окрім того, як стверджують місцеві ЗМІ, новоспечений політик заявив нікому не відому футбольну команду «Агро» з пропискою у селі Синьків (рідне село опального мільярдера Дмитра Фірташа), зібрану на загал з російськомовних футболістів на аматорський кубок України. З цього факту можна припустити, що місцеві «порошенківці» просто «купилися» на гроші опального олігарха.

 

 

Партійна квотність працює й у футболі?

 

Однак, після отримання омріяного депутатського мандату, Іван Марущак дуже швидко залишає Заліщецький район, і опиняється у Тернополі. І не просто так, а з пропозицією віддати йому в керівництво ФК «Тернопіль», який, через проблеми з фінансуванням, був на межі розпуску і зняття з Чемпіонату України. Екс-тренер ялтинської «Жемчужини» (теж до речі клуб, який свого часу спонсорував Дмитро Фірташ) гарантує забезпечити належне фінансування ФК «Тернопіль». У цьому питанні його також підтримує обласний «Блок Петра Порошенка» (невже про спортивно-оздоровчий комплекс у Городку, який він теж обіцяв збудувати, вже забули?). У даному випадку спрацювала так звана партійна квота, яка схоже діє не лише у політиці, а й у спорті.

 

 

Чи довго буде Марущак буде президентом?

 

Однак, цілком ймовірно, що місцеві партійні боси «БПП» просто переграли палку, адже на державному рівні, в тому числі й з ініціативи Петра Порошенка, проводиться політика спортивної, політичної та моральної блокади спортсменів-зрадників. До речі до зради прирівнюється не лише виступ за російську збірну, а й просто виступи за російські клуби. Для прикладу, Україна забороняє брати участь в Олімпіаді-2016 у складі Росії стрілку Артуру Айвазяну, який вже вигравав олімпійське золото у синьо-жовтій формі. А тренер збірної України з футболу Микола Фоменко відмовився викликати у збірну гравців, які зараз виступають у Чемпіонаті Росії, зокрема й такого авторитетного як Євген Селезньов (до останнього часу вважався гравцем основного складу).

 

Зважаючи на всі викладені факти, юридичний власник ФК «Тернопіль» міська рада Тернополя зобов’язана офіційно звернутися до правоохоронних органів з вимогою перевірити професійну, політичну та фінансову діяльність колишнього тренера кримського клубу «Жемчужина» Іван Марущака. Додаткові гроші для тернопільського футболу – звичайно добре, але ж є величезне питанням, яким олігархом вони «пахнуть» і який президент їх буде освоювати?

 

Таким чином, справа Івана Марущака далеко не завершеная. На нас чекає продовження вже не футбольного сюжету про те, як і за які гроші «кримнашівець» потрапив у списки «БПП», хто його лобіював, і звідки простий тренер (як позиціонує себе Марущак) візьме декілька десятків гривень для фінансування ФК «Тернопіль»? Show MUST GO ON.

 

Василь Журавок,
Спортивний оглядач

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: