Борщівщина: Послуги РЕМу — «задоволення» не з дешевих

Опубліковано:
5 Грудня, 2014

До редакції “ВЖ” звернувся житель села Михайлівки, що на Борщівщині, Петро Кушнір зі скаргою на дії працівників Борщівського РЕМу. Чоловік розповів: заплатив електрикам 505 гривень нібито за те, що вони поміняли опору поблизу його будинку і підвели електричні дроти.

 

А тепер ще й кажуть сплатити 800 гривень за виніс лічильника на зовнішню стіну будинку. Наш читач відмовляється сплачувати ці гроші, і йому нібито вимкнули енергопостачання. П. Кушнір стверджує, що мав з цього приводу інцидент з інженером РЕМу, який тоді був у селі, каже, що категорично відмовляється цю суму сплачувати і просить пояснити: за що йому її нарахували?

 

Коли я звернулася із запитом до Борщівського РЕМу, там пояснили, що редакція газети не перша інстанція, де побував П. Кушнір. Скаржився він і в райдержадміністрацію, і в інші установи. Був на прийомі у директора РЕМу Ярослава Гука.

 

Те, про що говорить наш читач, тут називають, м’яко кажучи, неправдою. А правда в тому, пояснив мені Я. Гук, що за державний кошт у рамках інвестиційної програми в селах сьогодні проводять реконструкцію електромереж. Міняють старі опори на нові, здійснюють вводи до житлових будинків. Однак перед цим проводять огляд будинків на наявність порушень.

 

У письмовій відповіді Борщівського РЕМу йдеться про те, що під час такого огляду у П. Кушніра виявили «дообліковий розрив ввідного кабелю». Це є прямим порушенням правил користування електроенергією, стверджується у відповіді. Тому й було складено акт технічної перевірки схеми обліку побутових споживачів і видано вимогу споживачеві встановити ящик обліку зовнішньої установки електролічильника, з чим П. Кушнір не погодився і підпису свого в акті не поставив. Цю перевірку районні енергетики здійснювали ще в середині серпня.

 

У документах, які мені надали в установі, є заява користувача, датована 25 вересня, в якій він просить винести електролічильник на зовнішню сторону будинку.

 

У РЕМі пояснюють: чоловік помилково вважає, що оплату в розмірі 505 гривень він здійснив за нібито поміняну опору і підведені дроти. Насправді це частково здійснена попередня оплата за виконані енергетиками роботи із встановлення електролічильника на зовнішню сторону його будинку. Сюди входить: 111,74 грн — вартість безпосередньо виконаної роботи (разом з ПДВ), 367,80 грн транспортних витрат. Ще в 25,50 грн обійшлося перебування електриків у дорозі. Усе, запевняють, згідно з калькуляцією тарифних розрахунків і ні на копійку більше. Щоб розрахуватися повністю, має Петро Кушнір доплатити ще 783 гривні 70 копійок, але віддавати таку суму не погоджується.

 

На офіційному веб-сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, є посилання з цього приводу на лист від 13. 09. 2012 №5817/11/47-12, яким надаються роз’яснення стосовно засобів обліку електроенергії.

 

Згідно з цим розясненням, наш читач начебто належить до порушників, бо працівники РЕМу склали акт. Однак це порушення не кваліфікується як пряма крадіжка електроенергії. Так мені сказав Ярослав Гук. І все ж чоловіка покарали. Коли міняли опори, іншим мешканцям винесли лічильники назовні безоплатно. А від Петра Кушніра вимагають оплатити і вартість робіт, і транспортні витрати, і перебування електриків у дорозі… Важко з’ясувати ситуацію до кінця, бо є дуже багато суперечливих моментів у цій історії, та й не фахівець я в справах тарифів і калькуляцій. Але навіть неозброєним оком видно, що ці послуги дорогі та б’ють по кишені і без того бідних селян. Тому чого тут дивуватися, що люди ставляться з підозрою до таких рахунків і вартості послуг? А чи є в них, скажімо, альтернативний варіант, щоб придбати електротовари за власний кошт, а РЕМівцям заплатити лише за послуги? Виявляється, є. Навіть встановити може інша організація, якщо має відповідну ліцензію. І, можливо, взяла б меншу плату. Але хто в селі про це знає…

 

Ярослав Гук каже, що наприкінці жовтня дружина П. Кушніра написала заяву до Борщівського РЕМу, в якій відмовляється від претензій до цієї установи. Складається якась не дуже зрозуміла ситуація, бо, виходить, двоє людей з однієї хати мають різні думки з цього приводу. Проте, очевидно, аргументи дружини не діють, а чоловік рішуче налаштований проти дій працівників РЕМу і жодна відповідь його не задовільняє. РЕМ, у свою чергу, не збирається списувати такий великий борг своєму споживачеві. Тому, скоріше за все, це питання доведеться вирішувати у суді.

 

Ірина Мадзій.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #борщів, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #РЕМ, #суд, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»
21:11, 6 Травня, 2024

Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»

Блоги

ТОП новини тернопільщини: