Біля Архікатедри встановили макет довоєнного Тернополя (Фото)

Опубліковано:
29 Квітня, 2016 о 09:23

Макет центральної частини Тернополя початку ХХ століття, вилитий у металі, урочисто відкриють учасники однойменного проекту на Великдень. Також запрацює багатомовний сайт, де можна більше дізнатися про ідею створення макету й ознайомитися зі світлинами, на яких зображено давнє місто.

 



За словами консультанта проекту «Макет центральної частини Тернополя початку ХХ століття», краєзнавця Тараса Циклиняка, ідея створити бронзовий варіант центру витала багато років. «А торік 20 квітня ми зібралися в прес-клубі й оголосили про намір розпочати роботу, — каже пан Тарас. — Наш колектив налічує майже три десятки осіб. Працювали над проектом рік. До цього часу я упродовж 5 років збирав інформацію про те, яким був Тернопіль перед війною. Для створення макету опрацювали понад п’ять тисяч фотографій, багато відео, спогадів старожилів, краєзнавців, істориків».

 

Як розповів меценат проекту Вадим Перець, створювали роботу в ливарній майстерні Львова. «Вони уперше виконували таке замовлення, — каже пан Вадим. — Та й в Україні це перший макет міста вуличного відкритого типу. Для встановлення макету ми вибрали Архікатедральний собор, тут зручне оглядове місце, є можливість вести відеоспостереження, що має убезпечити об’єкт від вандалів».

 

Біля макету мають намір встановити інформаційний стенд, де буде більше світлин та описів про Тернопіль часів Австро-Угорщини, період найбільшого, за словами активістів, розквіту міста.

 

Віра Перун

 

DSC_0341DSC_0344DSC_0364DSC_0363DSC_0362DSC_0361DSC_0346DSC_0359DSC_0358DSC_0355DSC_0356DSC_0352DSC_0342

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: