Архітектурна перлина Тернопільщини занепадає без догляду

Опубліковано:
27 Жовтня, 2024 о 11:11

У селі Антонів на Тернопільщині стоїть унікальний костел, який через відсутність належного догляду опинився під загрозою руйнування. Споруджений у 1936 році, цей архітектурний об’єкт нагадує мініатюрний палац і зберігає історію довоєнного періоду краю.

Історія села та святині

Село Антонів, що нині входить до Товстенської селищної ради Чортківського району, має відносно молоду історію. Перші письмові згадки про населений пункт датуються кінцем XVIII століття в українських джерелах. На початку ХХ століття село належало Каролю Лянцкоронському, а його населення становило близько 800 осіб.



На початку ХХ століття в селі активно діяли філії українських товариств “Просвіта” та “Луг”, що свідчить про високу національну свідомість місцевих жителів. Окрім костелу, в Антонові збереглася церква 1882 року, яка, на жаль, втратила свій автентичний вигляд після реставрації.

Сучасний стан пам’ятки

Костел, збудований для 240 римо-католиків села, так і не встиг повноцінно розпочати своє релігійне життя. За словами мандрівниці Євгени Василишиної, святиню, ймовірно, не встигли належним чином оснастити та освятити. Сьогодні, коли населення села скоротилося до трохи більше 300 осіб, архітектурна пам’ятка залишається без належного догляду.

“Казковий костелик, наче крихітний палацик у такому ж маленькому селі Антонів, що на Тернопільщині.

Село досить молоде і перші письмові згадки сягають кінця 18 ст. (в укр. джерелах), а вже у 1902 належало Каролю Лянцкоронському (дата заснування в польських джерелах).

Тоді населення було майже 800 осіб переважно українців, та в селі діяли філії “Просвіти” та “Лугу”, що свідчить про національну свідомість мешканців.

В селі є церква 1882 року, та вона так відреставрована, що від автентики нічого не лишилося.

Цей костел 1936 року збудували для 240 римо-католиків села, та, мабуть, так і не встигли його оснастити і освятити.

Зараз населення складає трохи більше 300 осіб і до святині нікому немає діла…” – пише мандрівниця.

На Тернопільщині унікальний костел 1871 року опинився під загрозою руйнування

На Тернопільщині унікальний костел 1871 року опинився під загрозою руйнування

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Антонів, #архітектурна спадщина, #занедбані споруди, #історичні пам'ятки, #костел, #Культурна спадщина, #тернопільщина
Коментарі





Інтерв'ю
Тернопільська митниця – надійний вибір для підприємців та компаній, які імпортують товари, – керівник Юрій Мацібора
21:35, 25 Жовтня, 2024

Тернопільська митниця – надійний вибір для підприємців та компаній, які імпортують товари, – керівник Юрій Мацібора

ТОП новини тернопільщини: