Апостол українського релігійно-національного відродження

Опубліковано:
21 Листопада, 2015 о 10:23

 

Постать Митрополита УАПЦ Василя Липківського вшанували у Теребовлі. В будинку культури відбувся вечір пам’яті, організований студентами Теребовлянського вищого училища культури. В урочистостях взяли участь і представники духовенства на чолі з високопреосвященішим Архієпископом Мстиславом, керуючим Хмельницькою єпархією УАПЦ. «Ми згадуємо Митрополита Василя Липківського, першого предстоятеля української православної автокефальної церкви, який, почувши голос народу, голос Божий, став першим ієрархом української незалежної православної церкви», – зазначив Архієпископ.



 

Василя Липківського вважають творцем відродження 1921 року Української автокефальної православної церкви, митрополитом Київський і всієї України, видатним богословом, мислителем, публіцистом, педагогом, проповідником, перекладачем і релігійним письменником. Родинне коріння предків Василя Липківського сягає Галичини, проте згодом цей рід перебрався на Наддніпрянщину.

 

За час митрополичого служіння доклав надзвичайних зусиль до розбудови української православної церкви та спромігся перетворити її на впливовий фактор життя тогочасного українського суспільства. Відвідав з особистими візитами понад 400 парафій, де зустрічався з вірними УАПЦ та проповідував. Здійснив численні переклади українською мовою богослужбової та релігійної літератури. Є автором «Історії Української церкви».

 

У віці 73 років розстріляний за вироком «трійки» НКВС. Точне місце поховання невідоме (на Лук’янівському цвинтарі в Києві встановлено символічний пам’ятний хрест). 1989 року реабілітований «за відсутністю складу злочину». Духовенством і парафіянами сучасної УАПЦ Василь (Липківський) шанується як святий.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: