Андрій Ковальчук: «Мій винахід рятуватиме у Рівному життя»

Опубліковано:
11 Жовтня, 2014 о 14:16
Нещодавно тернопільський підприємець-винахідник Андрій Ковальчук подарував Рівненському військовому госпіталю унікальний прилад  – дерматом. Із його допомогою можна робити якісний зріз шкірного трансплантату, який згодом накладається на уражені ділянки шкіри. Змінна ріжуча головка дерматома здатна зняти клапоть шкіри до 0,1 мм, а це може врятувати життя багатьом. Ринкова вартість схожого пристрою американського аналогу складає 12 000 $. Кореспондент ERVE.UA вирішив поцікавитися у тернополянина про те, для чого йому робити такий дороговартісний подарунок.


–  Чому саме Рівненський госпіталь отримав такий дарунок?
– Про те, що дерматом поїде у Рівне, я дізнався за день до цього. Це повністю нічим не обгрунтоване рішення. Раніше планувалося віддати його столичні клініці, де лікуються учасники антитерору, та ваші волонтери переконали мене в тому, що тут він більш потрібніший. Взагалі, проведення операцій у сфері аутодермопластики є важливим розділом військової медицини. Адже після ураження людини «Градом», з’являються суттєві деформації на шкірі.

– Скільки часу пішло на його розробку?
– Сім-вісім років. Ви не думайте, що все так легко, як здається. Для того, щоб забезпечити роботу ріжучої головки, потрібна надзвичайно велика потужність. Сам привід (ручка) розроблявся п’ять років. В нього входить безколекторний німецький двигун, японські підшипники та інше. 

– Ваш дерматом коштує більше 6 000 гривень , а світовий аналог – більше 11 000$. Чому така відмінність у ціні? 
– Якщо ви маєте на увазі те, що наш гірший, то це не так. Без сумніву, кожен прилад має свої плюси та мінуси. Ми вже продали більше 250 електродерматомів. Декілька  придбали бельгійці, по одному американці та єгиптяни. 

– Над якими проектами ви зараз працюєте?
– Розробляю «перфаратор» для трансплантації шкірних трансплантантів. Також працюємо над удосконаленням розробленого, бо один аналог приладу може не підходити для інших маніпуляцій. 

– Наскільки вітчизняна медицина забезпечена такими сучасними приладами для проведення маніпуляцій на шкірному покриві?
– Один- два види є у кожній клініці, та потреби значно більші. Якщо медичний центр сучасний, то ,здебільшого, має у наявності сучасне обладнання. Але зараз багато операцій проводиться старими аналогами. Вони спричиняють значні шкірні дефекти, які залишаються у людини на все життя.

– Чи підтримує наша держава науковців?
–  Не дуже. Раніше держава була лише машиною для обкрадання. Надіємось, що зараз настали нові часи.

– Що на законодавчому рівні потрібно змінювати уже зараз?
– Потрібна негайна фінансова підтримка усіх проектів науки і техніки.

Спілкувався Богдан СЛОНЕЦЬ.



Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Інтерв'ю
«Вчасна домедична допомога на полі бою – це врятоване життя як побратимів, так і своє власне», - бойовий медик
10:20, 21 Жовтня, 2024

«Вчасна домедична допомога на полі бою – це врятоване життя як побратимів, так і своє власне», – бойовий медик

ТОП новини тернопільщини: