Актуальні запитання про оподаткування юросіб, – телефонна розмова в ГУ ДПС Тернопільщини

Опубліковано:
19 Червня, 2024 о 16:13
Руслан Цвігун
Руслан Цвігун.

Нещодавно в Головному управлінні ДПС у Тернопільській області в. о. начальника Головного управління ДПС у Тернопільській області Руслан Цвігун під час сеансу «гаряча лінія» поспілкувався із додзвонювачами щодо оподаткування юридичних осіб.

Під час телефонного спілкування додзвонювачі запитували про зміни, які набули чинності, зокрема про Додаток ТЦ до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств.



Посадовець зауважив, що 6 лютого 2024 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 07.12.2023 № 673 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України». Цим наказом з метою удосконалення контролю за дотриманням умов контрольованих операцій принципу «витягнутої руки» внесено зміни до форми додатку ТЦ (Самостійне коригування ціни контрольованої операції і сум податкових зобов’язань платника податку) до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств. Руслан Цвігун звернув увагу на основні зміни до додатку ТЦ та розповів про нові графи.

Платники податку на прибуток при здійсненні самостійного коригування ціни контрольованої операції і сум податкових зобов’язань платника податку, проведеного відповідно до підпункту 39.5.4 пункту 39.5 статті 39 розділу I Податкового кодексу України, матимуть змогу подати додаток ТЦ за оновленою формою (у тому числі у зв’язку з уточненням показників за податковий (звітний) 2023 рік), починаючи з 01.07.2024.

Цікавилися щодо сплати мінімального податкового зобов’язання (далі – МЗП), подання уточнених розрахунків по нарахуванню МЗП. Зокрема, запитували, чи повинна юридична особа визначати МПЗ за ділянку, яку орендує, що віднесена до сільськогосподарських угідь, яка знаходиться у власності фізичної особи та знаходиться у межах населеного пункту. Руслан Цвігун роз’яснив, що оскільки ділянка знаходиться у власності фізичної особи та за умови відсутності державної реєстрації переходу права власності або права користування, юридична особа не визначає МПЗ по такій земельній ділянці. Крім того, звернув увагу, що МПЗ також не визначається, зокрема, щодо земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, які належать фізичним особам на праві власності та/або на праві користування та станом на 1 січня 2022 року знаходилися у межах населених пунктів (це передбачено пунктом 38¹.2 статті 381 Податкового кодексу України).

Під час годинного спілкування говорили про заборону перебування на спрощеній системі оподаткування суб’єктів господарювання – юридичних осіб, які в рамках надання послуг у сфері електронних комунікацій здійснюють технічне обслуговування та експлуатацію відповідних мереж, у тому числі надають доступ до таких мереж.

Отже, юридичні особи, які подають заяву на реєстрацію платника єдиного податку третьої групи із зазначенням КВЕД класу 61.10 «Діяльність у сфері проводового електрозв’язку» та класу 61.90 «Інша діяльність у сфері електрозв’язку», на сьогодні не мають права застосовувати спрощену систему оподаткування.

Податківець також розповів про переваги процедури подання декларацій та спілкування з податковою службою в онлайн режимі за допомогою Електронного кабінету платника, мобільного застосунку «Моя податкова», електронної скриньки комунікаційної податкової платформи Головного управління ДПС у Тернопільській області.

Додзвонювачам також було роз’яснено порядок реєстрації РРО та програмного РРО; нюанси при заповненні платіжних інструкцій щодо сплати податків, зборів та ЄСВ.

Сектор інформаційної взаємодії

Головного управління ДПС у Тернопільській області

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #податкова, #Руслан Цвігун
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Олег Шупляк: «Головними в житті я завжди вважав три речі: роботу, роботу і ще раз роботу»
14:20, 26 Червня, 2024

Олег Шупляк: «Головними в житті я завжди вважав три речі: роботу, роботу і ще раз роботу»

Блоги

ТОП новини тернопільщини: