88-й день народження сьогодні відзначає геній з Тернопільщини Іван Марчук

Опубліковано:
12 Травня, 2024 о 11:35
марчук
Іван Марчук.

Свій 88-й день народження сьогодні відзначає найвідоміший і найтитулованіший український художник Іван Марчук.  

Вісімка – це знак нескінченності, символ вічного й безперервного руху. Саме таким – нескінченно творчим, звивисто тернистим і безмежно щедрим на відкриття нових небачених світів – є творчий шлях нашого видатного земляка.



«Я відкриваю нові світи – і це моя праця. Хтось закручує гайку на конвеєрі. А мій конвеєр – це мольберт. Я беру пензель, підходжу до полотна – махнув один раз і вже від того почав танцювати до тих пір, поки не з’явиться той світ, який я малюю», – ці слова Івана Марчука якнайкраще передають місію та життєве кредо художника.

Але найцікавіше – попереду. Цього року ми плануємо зробити найбільший і найбажаніший подарунок прихильникам творчості Майстра, і сподіваємось, що це станеться найближчим часом.

Вітаємо пана Івана з днем народження! Бажаємо Миру, благополуччя, міцного здоров’я, життєвого і творчого довголіття!

Іван Марчук
Іван Марчук.

Нагадаємо, що Іван Марчук родом з с. Москалівка, тепер Кременецького району Тернопільської області. 

Засновник техніки пльонтанізму, народний художник України, лауреат Національної премії України ім. Шевченка. Почесний громадянин Тернополя, Києва, Канева.

У 2006 році Міжнародна академія сучасного мистецтва у Римі прийняла Івана Марчука до лав «Золотої гільдії» та обрала почесним членом наукової ради академії. Це перший випадок визнання українського художника інституцією такого високого рівня.

У жовтні 2007 року потрапив до рейтингу «100 геніїв сучасності» (72-ге місце), який уклала британська газета «Дейлі телеграф».

Після закінчення семирічної школи вступив до Львівського училища прикладного мистецтва імені Івана Труша на відділ декоративного розпису. Після служби в армії продовжував навчання на відділі кераміки Львівського інституту прикладного мистецтва (викладачі Роман Сельський, Данило Довбошинський).

По завершенні працював у Інституті надтвердих матеріалів НАН України, на Київському комбінаті монументально-декоративного мистецтва.

З 1984 року — на творчій роботі.

У 1989—2001 роках мешкав у Австралії, Канаді й США. У 1990 році Іван Марчук відвідав Україну й відбулася його перша офіційна виставка у Києві — у Державному художньому музеї українського образотворчого мистецтва (нині Національний художній музей України).

Доробок митця налічує близько 5000 творів. Провів понад 150 персональних і близько 50 колективних виставок. Майстерня митця знаходиться в самому центрі столиці на вулиці Пушкінській.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #день народження, #іван марчук
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Олег Шупляк: «Головними в житті я завжди вважав три речі: роботу, роботу і ще раз роботу»
14:20, 26 Червня, 2024

Олег Шупляк: «Головними в житті я завжди вважав три речі: роботу, роботу і ще раз роботу»

Блоги

ТОП новини тернопільщини: