3 січня – цей день в історії Тернопілля

Опубліковано:
3 Січня, 2015 о 14:39

 

3 січня 1867 року – в с.Красносільці Збаразького району народилася українська письменниця, прозаїк, публіцист, педагог Євгенія Бохенська



Після закінчення вчительської семінарії з 1885 по 1944 роки працювала вчителькою: спочатку в рідному селі, а потім в інших місцях. Майже шість десятиліть навчала вона сільських дітей, здобувши заслужену славу однієї з найкращих учительок Галичини. Одночасно з педагогічною роботою Є. Бохенська займалася й літературною діяльністю. Євгенія Бохенська залишила в спадок також записи пісенного фольклору, прислів’їв, приказок, загадок.

На жаль, майже весь особистий архів письменниці пропав під час Другої світової війни.

Померла 30 жовтня 1944 року на Львівщині.

 

3 січня 1874 року – в с.Постолівка Гусятинського району народився український і польський історик, архівіст, бібліограф, юрист, видавець Євген Барвінський. Офіцерські нагороди: Хрест Ордену Відродження Польщі, Хрест Ордену Білого Лева, орден «Meritul Cultural». У 1928–1935 роках – Генеральний комісар Польщі по розподілу сілезьких документів; склав у Чехо-Словаччині та Сілезії опис архівних документів колишньої Цєшинської економії. Помер у 1947 році в Кракові, похований на місцевому Раковицькому цвинтарі.

 

3 січня 1913 року – в с.Ярчівці Зборівського повіту народився командир ВО-3 «Лисоня», полковник УПА Омелян Польовий (псевдо: «Данило Очерет», «Остап», «Іван», «Явір», «Боднар Євстахій») Помер – 12 червня 1999 року.

Очолював Зборівський повітовий провід ОУН. З 1941 року – у курені «Нахтігаль» з 1941 року. 1943 року провід ОУН направив Омеляна Польового у ранзі хорунжого спочатку в Карпати, а потім у Тернопільську область для організації Української Національної Самооборони. Згодом він був призначений командиром Тернопільської Військової Округи ВО-3 «Лисоня», очолив курінь УПА, з яким рейдував поміж численними військами НКВС. Радянський уряд кинув великі сили військ НКВС та внутрішніх військ і регулярної армії для його знищення.

У вересні 1944 року курінь провів низку боїв з військами НКВС. Навесні 1946 року Омеляна Польового заарештували київські органи МДБ. В 1947 році у Львові військовий трибунал засудив його до смертної кари, яку замінено на 25 років тюремних таборів. Відбув термін покарання в таборах Колими, Братську, Мордовії.  У червні 1971 року звільнений, приїхав у Тернопіль. Помер у 1999 році. Похований на Тернопільському міському цвинтарі.

 

3 січня 1919 року – уродженець Тернопільщини Сидір Голубович затверджений головою Ради державних секретарів ЗУНР, одночасно обіймав портфелі державних секретарів фінансів і торгівлі та промислу.

 

3 січня 1919 року – Українська Національна Рада схвалила постанову про з’єднання Західно-Української Народної Республіки з Українською Народною Республікою в Києві.

 

3 січня 1934 року – у с.Турильчому Борщівського району, народився педагог, поет Михайло Казимирчук. Автор понад 1300 віршів.

 

3 січня 1940 року – затверджено оргбюро ЦК спілки робітників політосвітніх установ по Тернопільській області.

 

3 січня 1942 року – в с.Мельниця-Подільська Борщівського району народився український вчений-механік, доктор технічних наук, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки Олександр Андрійків.

 

3 січня 1948 року – в м.Бучач народився український футболіст, тренер, Чемпіон України Роман Подарунок. У вищій лізі зіграв 35 матчів, забив 6 м’ячів. Один із найкращих бомбардирів 1-ї групи 1971 (23 м’ячі). Швидкий, рішучий гравець з добрим гольовим чуттям. Після закінчення футбольної кар’єри — тренер, пізніше начальник команди «Металіст». Помер в 2012 році.

 

3 січня 1950 року – в с.Озерянка Зборівського району народився заслужений лікар України, громадський діяч, депутат Тернопільської обласної ради Євген Дутка.

 

3 січня 1999 року – в Канаді померла українська письменниця, громадська діячка, уродженка Почаєва . Марія Кремінярівська Авторка 3-х книг під загальною назвою «Оповідання про Надюсю»; прото­тип героїні – донька Надія. Із них вийшли дру­ком у Кременці «У рідному місті» (1936) та «Надюся у Львові» (1938).

 

3 січня 2002 року – в районі смт.Микулинці Тернопільської області відбувся землетрус з інтенсивністю 6 балів, але через малу глибину центру його виникнення вже на відстані 20 кілометрів поштовхи не відчувались.

 

3 січня 2014 року – невідомі близько 20:30 спалили автомобіль автомобіль «Мерседес» члена Тернопільської міської організації ВО «Свобода», депутата Тернопільської міської ради Богдана Попадина, який ставав на захист учасників Євромайдану, котрі перебували під слідством.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Інтерв'ю
«Вчасна домедична допомога на полі бою – це врятоване життя як побратимів, так і своє власне», - бойовий медик
10:20, 21 Жовтня, 2024

«Вчасна домедична допомога на полі бою – це врятоване життя як побратимів, так і своє власне», – бойовий медик

ТОП новини тернопільщини: