24 лютого. Цей день в історії Тернопілля

Опубліковано:
24 Лютого, 2015 о 09:11

Сторінками історії: 1926 – померла перша жінка-лікар у Галичині Софія Окуневська, 1907 – народився священомученик о.Віталій Байрак, 2011 – Бандера та Шухевич стали Почесними громадянинами Бережан.

 



 

24 лютого 1847 року – в с.Криве Підволочиського району народився український галицький фольклорист, етнограф, громадсько-освітній діяч Мелітон Бучинський.Збирав фольклорні, етнографічні і діалектологічні матеріали на Покутті та Гуцульщині.Перекладав сербські народні пісні українською, а українські німецькою мовами.

24 лютого 1890 року – у Дорофіївці Підволочиського району народився офіцер Армії УНР, учасник Акту Злуки в Києві в січні 1919 р., адвокат, доктор права, громадський діяч Андрій Жуковський. Помер 22 лютого 1951 р. у м. Чикаго (США).

24 лютого 1907 року – у с.Швайківці на Тернопільщині народився священик УГКЦ о.Віталій Володимир Байрак. У 1942 році стає ігуменом Дрогобицького Свято-Троїцького монастиря василіан. У вересні 1945 році заарештований НКВД, а в 1946 році – закатований в Дрогобицькій тюрмі. В 2001 році, під час перебування на Україні Папи Римського Івана Павла ІІ, був проголошений блаженним як і інші українські мученики за віру.

24 лютого 1910 року – Тернопільська міська управа, більшість в якій мали поляки, виступила проти будівництва греко-католицької церкви на земельній ділянці, які в Тернополі викупив митрополит Андрей Шептицький (нині тут розташоване управління Тернопільсько-Зборівської архієпархії УГКЦ і височить пам’ятник митрополиту Андрею). Відтак тему будівництва церкви відтермінували на невизначений час. За Польщі цю справу українці порушували кілька разів, але тодішня влада категорично виступала проти будівництва української церкви поряд з польським костьолом.

24 лютого 1926 року – померла перша жінка-лікар у Галичині, уродженка с.Довжанка Тернопільського району, Софія Окуневська. Молодій Софії пророкували блискучу кар’єру піаністки, але вона обрала інший шлях, вступивши на медичний факультет Цюріхського університету, який закінчила в січні 1896 р., ставши першою жінкою-лікаркою в Австро-Угорщині та першою на західноукраїнських землях жінкою-українкою, що здобула університетську освіту. Похована на Личаківському цвинтарі у м.Львів.

24 лютого 1928 року – у смт.Козова народився педагог, диригент, заслужений діяч мистецтв УРСР Володимир Павлович Пекар. Працював у містах Львові та Рівному. Помер 22 липня 1990 р. у м. Рівному.

24 лютого 1953 року – на Хмельниччині народився громадський діяч, журналіст, краєзнавець Юрій Ковальков. Співініціатор створення на Тернопільщині Асоціації нобелівських студій і проведення Нобелівських читань. Автор численних публікацій у колективних збірниках та періодиці. Живе та працює в м. Тернополі.

24 лютого 2011 року – Бережанська міська рада надала, посмертно, звання «Почесний громадянин міста Бережани» Головному Командиру УПА Роману Шухевичу та Голові проводу ОУН Степану Бандері.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #календар, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Інтерв'ю
«Все почалося з малини»: військовий з Тернополя створив найбільший ягідний кооператив та відкрив «Сокарню»
20:10, 23 Жовтня, 2024

Військовий з Тернополя створив найбільший ягідний кооператив

ТОП новини тернопільщини: