1 листопада Римо-Католицька Церква святкує День всіх святих, а наступного дня — спомин всіх померлих вірних. У цей день в Україні, особливо Західній, не лише серед римо-католиків, а й представників інших конфесій, закорінилася традиція відвідин могил родичів, відправлення там панахид.

 



Загалом вшанування святих у Церкві бере свій початок разом із культом перших мучеників християнської ери. На початку християни відзначали «день народження до неба» (dies natalis), тобто день мучеництва поодиноких християн. Зазвичай, цей день співпадав з днем поховання, тому за загальноприйнятим тоді звичаєм, при їхніх гробах відбувалися трапези. У випадку християн цією трапезою було звершення Євхаристії. На початку спомин святих мучеників був стисло пов’язаний з місцем перебування їхніх останків тіла. Згодом, завдяки взаємному обміну літургійними календарями поміж локальними церковними спільнотами, згадування мучеників якогось одного місця поширюється також на інші церковні округи.

 

Традиція вшановувати померлих у самих українців сягає ще глибших коренів. Древні слов’яни, як і єгиптяни, завжди відправляли службу біля могили мерця, яка звалась тризною і впорядковували його могилу. Чому? Древні люди боялися мерців. Якщо б хтось порушив спокій мертвого або не впорядкував би його могили, то померла людина могла б наробити чимало шкоди живим родичам, що не впорядкували могилу, або зухвальцю, що насмілився збезчестити його домівку. Так це собі уявляли язичники, тому добре розвинулася в прадавні часи традиція догляду за могилами і задобрювання мерців. На території України люди добре пам’ятали місце розташування старих цвинтарів та древніх могил. У XVII-XVIII століттях в українських думах часто фігурує Савур-Могила ще зі скіфських часів.

 

Поганське коріння має й західне свято Геловін, яке святкують у ніч з 31 жовтня на 1 листопада. Суттю цього розпусного і окультного карнавалу було відпустити душу людини на той світ, звільнивши її від усіх суспільних зобов’язань і родинних зв’язків. Тому люди переодягались тими мерцями, щоб показати їм, що обов’язків на цьому світі у них уже немає. Цей карнавал збігся зі Святом усіх святих. Це приклад, коли християнське свято позбавляється християнського змісту.

 

Крім того, 1 листопада в Україні –  особливий день. Це день смерті Андрея Шептицького. До того ж це є і день історичної пам’яті. Першого листопада утворилась Західно-Українська Народна Республіка після розпаду Австро-Угорщини.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: