Епіфаній освятив єдиний Україні храм-пантеон у селі Лішня на Тернопільщині

Опубліковано:
30 Грудня, 2023

Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній 30 грудня 2023 року під час архіпастирського візиту до Тернопільсько-Кременецької єпархії звершив освячення храму-пантеону на честь святої праведної Анни у селі Лішня, а також очолив в ньому першу Божественну літургію.

Предстоятелю помісної Української Православної Церкви співслужили митрополит Луцький і Волинський Михаїл, митрополит Тернопільський і Кременецький Нестор, архієпископ Тернопільський і Бучацький Тихон, єпископ Тернопільський і Теребовлянський Павло, єпископ Хмельницький і Кам’янець-Подільський Павло, настоятель храму протоієрей Андрій Любунь та місцеве й запрошене духовенство.

За богослужінням молилися захисники України, родичі полеглих новітніх українських героїв, меценати та численні віряни.

Після прочитання Євангелія Предстоятель автокефальної Української Православної Церкви виголосив першосвятительське слово проповіді й духовно підтримав родичів полеглих захисників України.

«Ми вважаємо українських захисників та захисниць нашими новітніми героями — незалежно від того, чи офіційно вони мають таке звання. Кожен і кожна з них і є героями — адже, стаючи на захист нашої держави, нашої свободи, нашої незалежності, вони віддають на жертовне служіння те найдорожче, чим наділив їх Господь — життя. У молитві за них ми висловлюємо нашу безмежну вдячність, прославляємо їхній подвиг. Це ніколи не буде рівноцінною відплатою за їхній жертовний подвиг, тож це наш священний обов’язок — пам’ятати про них і молитися за них.

Ми схиляємо голови перед батьками та родичами, які виховали таких достойних синів і дочок нашого українського народу, які не пошкодували свого життя, боронили і боронять нашу Богом дану українську землю. Ми віддаємо шану українським захисникам і захисницям, які щоденно «тримають небо» над нами. Ми підносимо молитви за тих, хто поліг, захищаючи мир і майбутнє, виганяючи російського окупанта з нашої Батьківщини.

Віримо, що Господь сотворить чудо і допоможе нам досягти такої бажаної та очікуваної перемоги, і чоботи загарбників більше не топтатимуть української землі, а нічний спокій не перериватимуть сирени повітряної тривоги. Бо правда на нашому боці, а Господь завжди благоволить правді», – сказав Митрополит Епіфаній.

Під час відправи лунали молитовні прохання за воїнів, які захищають Україну, за владу і наш народ та за спокій душ усіх полеглих оборонців Батьківщини і мирних жителів, які загинули внаслідок нещодавньої російської атаки по всій Україні.

Також Митрополит Епіфаній возніс особливу молитву до Господа в час, коли Батьківщина в небезпеці.

Наприкінці Божественної літургії Блаженнійший владика вручив іменний хрест Предстоятеля настоятелю храму протоієрей Андрію, а також відзначив високими церковними нагородами воїнів – наших новітніх героїв, матерів та батьків полеглих захисників України, волонтерів та меценатів.

Після урочистої Божественної літургії Блаженнійший Митрополит Епіфаній звершив заупокійну літію за нашими воїнами, які полягли у російсько-українській війні.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Пресслужба Київської Митрополії
Української Православної Церкви (ПЦУ)

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #лішня, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #освятив, #пантеон, #тернопіль, #тернопільські новини, #храм
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: