Попри звичні свої турботи, жителі сіл Лапшина, Гайку, які входять до Нараївської територіальної громади Тернопільської області, не забувають про 28 земляків-воїнів та інших захисників України — передають їм на передову тушонки власного виробництва. Із закликом допомогти зі складниками для м’ясних консервів до краян звернувся сільський староста Олег Мищишин.
— Наші люди активно відгукнулися на цю пропозицію, — розповідає війт. — Приносять м’ясо, гречку, перловку, квасолю, томатну пасту, різні спеції. Є з чого закручувати! Хто не мав продуктів — передав гроші чи купив свинину. Готуємо в банках гречану і перлову каші з м’ясом — з них можна і першу страву зготувати, і другу. Робимо також звичайні м’ясні тушонки, закручуємо квасолю з м’ясом. Пробували готувати своєрідні чипси із сушеного м’яса, такий собі хамон. Військові хвалили…
До слова, сільський староста разом зі своїм батьком Сергієм і мамою Лесею варили тушонки у домашньому автоклаві на 14 півлітрових банок. Уже було п’ять таких закладок…
Перегляньте також:
- На Донеччині загинув тернополянин Микола Головенко
- Тернопільщина втратила захисника Назарія Недобійчука
Основне навантаження у цій справі лягає на плечі сільського фермера-волонтера Олександра Даниліва. Він спеціалізується на вирощуванні курей-бройлерів і перепілок. У Бережанах разом з колегою мають кафе. Водночас не забуває і про свій громадянський обов’язок. З початку війни займається волонтерством. Із передачами для воїнів об’їхав всю лінію фронту. Тільки протягом останнього місяця двічі був під Донецьком. Возить воїнам все необхідне. Збирає для них кошти (чимало вніс своїх), купляє пікапи для фронтовиків, доставляє продукти. Тільки на заправку машин із посилками для воїнів пішло 120 тис. грн.
Тушонки — теж його задум. Купляє у Львові курчата добового віку, які доставляють із Чехії, вирощує їх. А потім з них у двох об’ємних автоклавах робить тушонки. Понад 200 банок вже чекають відправки для воїнів ЗСУ, найперше роздаватимуть їх своїм односельцям, які захищають країну.
— Крім того, для наших хлопців привозимо мариновані перепілки, — розповів Олександр кореспондентові «Високого Замку». — Мариную їх, пакую у вакуумні пакети-контейнери — і на фронт! Воїнам залишається лише підсмажити їх на мангалі. Смакота ще та!
І ще одна цікавинка з волонтерських буднів ентузіастів. Колега Олександра по бізнесу — підприємець, художник, дизайнер Павло Банников виготовив для демобілізованого воїна, а нині фермера Ярослава Кісіля зі Зборова величезну піч-сушарку, в якій підсушують вологе зерно. Вкрай ефективна для селян річ! Завдяки тому, що палять у ній соломою, процес доведення зерна до кондиції обходиться дуже дешево. Скажімо, у звичайних сушках, які працюють на газі або електриці, затрати на доведення до кондиції кілограма зерна становлять 1 грн 10 коп., а у печі від Банникова — всього 10 копійок! За таке ноу-хау Ярослав Кісіль оригінально віддячився майстрові – подарував йому свиню зі свого господарства. З її м’яса Олександр Данилів і зробив додаткову партію тушонок для фронтовиків.