Тернопільщина туристична: Водоспади та джерельні волоспади Теплого Поділля

Опубліковано:
21 Листопада, 2023

Глибина каньйонів річок Теплого Поділля сягає 200 м. Різкі перепади висот спричинили чималу кількість водоспадів: на Тернопіллі їх близько двадцяти. Підземні води залягають на глибині від 10-ти метрів, виходять зі стінок каньйонів, збігають крутосхилами і у місцях різкого перепаду висот перетворюються на тисячі дрібних краплинок. Найчастіше їх називають “сльозами”.

Один із наймальовничіших джерельних водоспадів розташований на північний захід від села Устечко, в лісовому урочищі Пустельня (Печір), де вода спадає з висоти біля п’яти метрів. Дивовижно водоспад виглядає взимку, коли потоки води замерзають тисячами льодових сталактитів.
Відомий водоспад також знаходиться біля села Космирин, де вода спадає із високої травертинової скелі. Подібні є поблизу сіл Ісаків, Литячі, Раковець, Скоморохи. А водоспад, що в околицях села Стінка, місцеві жителі називають “Сльози монахів”, тому що він перекриває вхід у печерний монастир.
Струмки, стікаючи крутими ярами, утворюють інший різновид водоспадів – каскадні. Прикладом є каскад Русилівських водоспадів на околиці села Русилів: на відрізку близько трьох кілометрів нараховується до 15-ти водоспадів висотою від 1,5 метра. Найвищий із них має висоту 11 метрів.
Долина Стрипи багата каскадними водограями, подібні можна знайти також у Жизномирі, Скоморохах та Сокільці. Дуже мальовничим є Возилівський каскад на схилах річки Дністер.
В околицях села Дністрове можна побачити два цікавих водоспади: “Гуркало” та інший, на річці Дзвіна, що розділяється на три рукави, який місцеві жителі називають “Три сестри”.

Перлиною регіону є 16-ти метровий Джуринський водоспад – найбільший у рівнинній частині України. Ймовірно, він має штучне походження: за поширеною версією турки-османи у 1672 році змінили русло річки Джурин, щоб послабити оборону міста Червоногород. Ширина водоспаду сягає 20 метрів. У XX столітті його сили використовували для жорен водяного млина, а згодом – малої гідроелектростанції.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #водоспад, #мандри, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #поділля, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»
21:11, 6 Травня, 2024

Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»

Блоги

ТОП новини тернопільщини: