Як вибрати блок живлення для ноутбука?

Опубліковано:
15 Листопада, 2023 о 15:14

Пошкодження, напругові скачки – це лише декілька з численних причин, через які може виникнути потреба в заміні адаптера для вашого ноутбука. Блок живлення – це той пластиковий пристрій чорного кольору, з якого виходять два кабелі:

  1. Один з вилкою, який вставляють у розетку 220 В.



  2. Другий приєднується до вашого лептопа.

Мережевий адаптер має дві основні функції: заряджати акумулятор вашого пристрою і забезпечувати постійний потік електроенергії для вашого гаджета.

У корпусі блока живлення розміщена плата з різними компонентами, такими як конденсатори та перетворювачі, які необхідні для зниження мережевої напруги до рівня, придатного для вашого ноутбука.

Перш ніж вирушити в магазини, що продають електроніку і комплектуючі для комп’ютерів, рекомендується звернутися до майстерні. Іноді вдається відновити адаптер, відремонтувавши один або кілька електронних компонентів або запобіжник.

Незалежно від причини заміни, не викидайте свій “старий” блок. Він може стати в пригоді як наочний посібник для консультантів у магазинах. А взагалі, мати два блоки живлення – це зручно: один залишається вдома, а інший можна взяти з собою на роботу, на дачу або в будь-яке інше місце, де ви плануєте провести багато часу.

Таким чином, коли рішення прийнято, і вам потрібно замінити блок живлення, основні параметри вибору – це форм-фактор роз’єму і технічні характеристики. Давайте спершу поговоримо про різновиди роз’ємів, які можуть бути на кінцях кабелів, що підключаються до портативних комп’ютерів.

Розміри та форми

Серед різних типів конекторів для блоків живлення найпоширеніший – циліндричний дво- або триконтактний, при цьому “мінусовий” струм проходить по зовнішньому контакту. Діаметр і довжина частини штекера, яка вставляється у гніздо, можуть відрізнятися від виробника до виробника, від моделі до моделі та від року випуску вашого ноутбука.

Samsung використовує кілька різновидів штекерів у своїх зарядних пристроях:

  • 5,5х3,0 мм – цей роз’єм підходить для більшості ноутбуків. Металевий контакт зовнішнього об’єкта є “плюсом”. Легко замінюється в майстерні або можна придбати “перехідник” онлайн. Вихідна напруга – 19 В.
  • 6,0х4,4 мм, 14 В – використовується не лише для зарядки акумуляторів, а й для живлення моніторів та інших пристроїв.
  • 3,0х1,1 мм – використовується для блоків живлення потужністю 40 Вт. Практично всі моделі пристроїв, які підключаються за допомогою цього адаптера, були випущені між 2010 і 2014 роками і зараз їх складно знайти в продажу.

6471bdb246a17.webp

У Lenovo для їхніх ноутбуків використовуються різні форми та розміри мережевих гнізд:

  1. Циліндричний 7,9х5,5 мм – для пристроїв серій L, C і багатьох інших моделей.
  2. Круглий 4,0х1,7 мм – для пристроїв серій IdeaPad, ThinkPad, Yoga, Chromebook.
  3. Прямокутний плоский – використовується для адаптерів потужністю до 65 Вт та вихідною напругою 20 В.

6471bdc5c2513.webp

Toshiba, японська корпорація, розробила кілька типів штекерів для своїх блоків живлення, які постачаються разом із їхніми ноутбуками. Контакти у цих роз’ємах мають круглу форму, а вихідна напруга становить 15-19 В. Існують різновиди з такими роз’ємами як 4,0х1,7; 5,5х2,5; 6,3х3,0.

6471bdd63a62f.webp

Американські виробники HP і Compaq стандартизували свої зарядні пристрої для ноутбуків під універсальний роз’єм 7,4х5,0 мм. Напруга блока становить 18,5 В, а потужність – 90 Вт.

Основне – не помилитися з характеристиками, коли ви купуєте блок живлення із певним роз’ємом. Зазначена різниця у вихідній напрузі (16 В або 19 В) робить ці адаптери невзаємозамінними.

6471bde0929f5.webp

Технічні характеристики

Інформація щодо технічних характеристик адаптера доступна наступними способами:

  1. На наклейках, розташованих на корпусі зарядного пристрою та портативного комп’ютера.

  2. В документації, яка комплектується з вашим ноутбуком.

  3. Біля мережевого роз’єму на самому лептопі.

При виборі блока живлення важливо враховувати такі параметри:

  1. Вхідна напруга.

  2. Вихідна напруга.

  3. Потужність.

  4. Сила струму.

Вхідна напруга

Норми напруги в мережі загального користування в РФ встановлені за ГОСТ 29322-92, де 220 В і 50 Гц є стандартом. Тому адаптери розробляються з врахуванням цих параметрів. Проте варто враховувати, що в інших частинах світу можуть використовувати інші стандарти, наприклад, 110 В в Північній Америці. Тому важливо обирати адаптери, які працюють в діапазоні від 110 до 230 В, щоб вони були сумісні з різними мережами.

Вихідна напруга

Цей параметр належить до найважливіших при виборі блока живлення для вашого ноутбука. Зазвичай він коливається в межах 15-24 В. Для правильної роботи вашого ноутбука важливо обирати адаптер з напругою, яка вказана на маркуванні вашого лептопа, старого адаптера або в інструкції. Важливо пам’ятати, що невелике відхилення в напрузі, наприклад, на половину вольта, може викликати проблеми з роботою ноутбука та зарядкою батареї. Деякі адаптери мають можливість регулювання напруги автоматично або вручну.

Сила струму на виході

Сила струму вимірюється в амперах і зазвичай позначається на етикетці адаптера, наприклад, як “3,42 А”. Важливо, щоб сила струму вистачала для нормальної роботи вашого ноутбука. Тому варто обирати адаптери, які мають значення сили струму, рівні або трохи більші, ніж потрібно. Недостатня потужність може призвести до перебоїв у роботі ноутбука або його відключення.

Вихідна потужність

Цей параметр тісно пов’язаний зі силою струму. Варто запам’ятати, що більша потужність адаптера не означає більшого споживання електроенергії. Наприклад, блок живлення потужністю 90 Вт споживає так само електроенергії, як і блок потужністю 65 Вт, але працює з меншою інтенсивністю. Такі адаптери можуть бути корисними для тривалого використання.

Технічний захист

На етикетках адаптерів можуть бути позначення, які вказують на наявність захисних технологій:

  • SCP (Short Circuit Protection) – захист від короткого замикання.

  • UVP (Under Voltage Protection) – захист від низької напруги.

  • OTP (Over Temperature Protection) – захист від перегріву.

  • OVP (Over Voltage Protection) – захист від перевищення напруги.

  • OLP (Over Load Protection) – захист від перевищення сумарної потужності струму у всіх каналах.

  • OCP (Over Current Protection) – захист від стрибків напруги на вході та виході.

Для подорожей і автомобілістів існують зарядки, які працюють від автомобільної електромережі з напругою 12 В або універсальні моделі, які можна підключати до розеток 220 В. Багато сучасних мобільних пристроїв також можна заряджати через роз’єми USB, що призвело до появи блоків живлення з відповідними роз’ємами для зарядки смартфонів і планшетів.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #живлення, #ноутбук
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: