Тернопільщина туристична: Історія села Окопи

Опубліковано:
5 Листопада, 2023

Звістки про село сягають кінця XVII століття і тісно пов’язані з будівництвом фортеці. На той час значна територія Поділля, через послаблення Речі Посполитої після підписання Бучацького договору, відійшла до складу Османської імперії. При цьому остання отримала також найважливіший і найкраще укріплений стратегічний пункт – Кам’янець-Подільський.  

Між Хотинською фортецею і Кам’янцем-Подільським було налагоджено добру комунікацію для постачання турецької армії і гарнізону фортеці. Невдовзі значна територія Поділля була звільнена від турків, але в їхніх руках залишався Кам’янець. Щоб повернути головну твердиню, символ могутності і обороноздатності, важливий економічний центр, було вирішено заснувати поблизу фортецю. Остання мала б створити свого роду облогу Кам’янця та унеможливити постачання боєприпасів і харчів, перешкоджати турецьким загонам між Кам’янцем і Хотином. Таким пунктом було обрано вузький скелястий перешийок між річками Дністер і Збруч, названий тогочасними очевидцями “Кінська шия”. 

Фортецю закладено у 1692 році і збудовано всього за півтора місяця. Основні її споруди збереглися дотепер: дві брами з бійницями – Кам’янецька (східна) і Львівська (західна), розташовані одна від одної на віддалі кількасот метрів. Від цих брам до стрімких скелястих берегів обох річок йдуть високі вали з глибокими ровами, які добре збережені біля Львівської брами. Ще однією спорудою є сторожова башта зі сторони Збруча. 

Всередині фортеці коштом польського короля Яна ІІІ Собєського збудовано костел Святої Трійці. Укріплення окопами та опіка Святої Трійці і дали назву цим фортифікаціям. Костел донедавна перебував у руїнах, допоки місцеві жителі за сприяння іноземних товариств та Міністерства культури Польщі відновили пам’ятку. Сьогодні храм, особливо його інтер’єр, є справжньою окрасою села.

Стратегічне значення Окопи Святої Трійці втратили у 1699 році після повернення Кам’янця. У період між двома світовими війнами на цьому мисі сходились кордони трьох держав: Радянського Союзу (УРСР), Румунського королівства і Польської республіки.

Село Окопи – місце народження на початку XVIII ст. Ізраїля Бешта (Баал Шем Това) – засновника руху хасидів, який провів тут своє дитинство. 

Неподалік від Окопів проходить частина Траянових валів – нерозгаданого досі об’єкту: є версія, що названі вони на честь імператора Траяна і пов’язані з близькістю римської провінції Дакії, інша версія – захист місцевих племен голіградської культури від скіфів. Також є версія щодо походження назви з сусідньої Молдови, де подібні потрійні вали називались “траянами”.

null Фото: Тепле Поділля

 

null Фото: Тепле Поділля

 

null Фото: Тепле Поділля

 

null Фото: Тепле Поділля

 

null Фото: Тепле Поділля

 

null Фото: Тепле Поділля

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #замок, #Збруч, #костел, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #окопи, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: