Фахівці Тернопільського обласного центру контролю і профілактики хвороб розповіли розповіли, які продукти виводять радіацію з організму. Найперше – це молоко. Його часто використовують на небезпечних промислових об’єктах, щоб нейтралізувати вплив хімічних речовин та радіації.
Також допомогти вивести радіацію з організму можуть відвари та вода. Для боротьби з радіонуклідами підходять відвари ромашки, звіробою, липи.
Перегляньте також:
- У Тернополі радіаційний фон в межах норми
- Тернопільські рятувальники відпрацьовували дії у випадку поширення радіації
«Людям, які регулярно піддають свій організм впливу радіації, рекомендується додавати до свого раціону інгредієнти з високим вмістом калію. Це курага, горіхи, буряк, інжир та петрушка. Особливо корисні овочі та фрукти. Вони містять багато клітковини. Однак, у шкірці може бути велика кількість шкідливих пестицидів. Але це овочі з власної грядки, то шкірку їсти можна. Позитивний ефект буде помітним лише при регулярному споживанні цих продуктів».
Лікарі розповіли, що допомагає вивести радіацію з організму алкоголь.
«Існувала думка, що алкоголь виводить радіацію з організму. Проте це зовсім так. Звичайно, етиловий спирт впливає на радіонукліди, допомагає перенести опромінення по всіх органах та системах рівномірно. Це знижує рівень на кожен орган. Горілка виводить радіацію з організму тільки якщо випити її відразу після опромінення. Є у справі з алкоголем та свої винятки. Лікарі рекомендують тим, хто працює на АЗС та в лабораторіях з рентгенівським обладнанням, щодня вживати склянку червоного вина. Цей продукт спеціально призначається для профілактики при багаторазових опроміненнях».
За словами медиків, є й альтернативні способи боротьби з впливом радіації.
«Виводить із організму радіацію чайний гриб. Цей продукт є особливо ефективним при впливі опромінення в малих дозах. Його необхідно приймати протягом двох тижнів до та після опромінення. Також варто вживати гранатовий та виноградний сік. Ці фрукти мають відмінний антиоксидантний ефект. Виведенню з організму радіації сприяють такі елементи: каротин: сприяє відновленню клітин. Цей елемент міститься в абрикосах, моркві, помідорах та обліписі; селен: антиоксидант, що перешкоджає розвитку пухлин. Міститься в бобових, яйцях та рисі; метіонін: відповідає за відновлення клітин. Цією речовиною багаті риба, перепелині яйця, спаржа», – кажуть лікарі.