«Хабарні» мільярди йдуть до бюджету

Опубліковано:
30 Серпня, 2023

Мало не щодня в області викривають на хабарництві чи іншому корупційному злочині якогось посадовця чи необтяженого владою пересічного жителя.  Ось останній факт:  за процесуального керівництва прокурорів Тернопільської окружної прокуратури повідомлено про підозру жителю Тернополя в сприянні у незаконному переправленні через державний кордон України та одержанні неправомірної вигоди за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави (ч. 1 ст. 332, ч. 3 ст. 369-2 КК України).

За даними слідства, тернополянин пообіцяв за 10 000 доларів допомогу у виготовленні документів військовозобов’язаному про тимчасову непридатність до військової служби, використавши знайомих у військово-лікарській комісії ТЦК СП. Факт одержання частини обіцяних коштів – 5000 доларів США – був задокументований правоохоронцями.

Вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Кажуть, що Тернопіль – у лідерах у корупції. Та це, звісно, не так – великі «діла» вершаться у столиці. Взяти хоча б викриття масштабної корупції у Верховному Суді чи махінацій у Фонді держмайна —  за останні півроку Україну сколихнула низка гучних викриттів у різних гілках влади. Сума коштів, конфіскованих у топ-корупціонерів, сягнула сотень мільйонів гривень. Але куди далі потрапляють ці гроші? Та що, крім фінансових надбань, дають державі успішні антикорупційні справи? На це намагалися віднайти відповідь  у громадській організації  «Центр громадського моніторингу та контролю».

Так от, якщо пригадувати найгучні викриття цього року, першою можна згадати справу заступника міністра розвитку громад: чиновника схопили на отриманні 400 тисяч доларів хабара. Це трапилося в січні, а вже у березні на країну чекало нове гучне розслідування. Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили злочинну організацію на чолі з колишнім головою Фонду держмайна Дмитром Сенниченком. Впродовж 2019-2021 років зловмисники заволоділи понад 500 мільйонами гривень коштів АТ “Одеський припортовий завод” та АТ “Об’єднана гірничо-хімічна компанія”. А сума неправомірної вигоди, яку отримали за весь час, становить понад 2 мільярди гривень. У травні країну вразила справа голови Верховного Суду Всеволода Князєва, якого затримали на рекордному хабарі — 2,7 мільйонів доларів. Гроші Князєв отримав від власника групи «Фінанси та кредит» Костянтина Жеваго за ухвалення Верховним Судом рішення, яке було вигідним Жеваго.

Як розповів в Медіацентрі Україна-Укрінформ, директор НАБУ Семен Кривонос, економічний ефект від діяльності антикорупційного бюро лише у першому півріччі цього року сягнув майже 1,7 мільярда гривень. Йдеться не тільки про кошти, конфісковані судом у корупціонерів, а й про гроші, які повернули до бюджету в результаті діяльності відомства. «Ця сума перевищує витрати на НАБУ, передбачені у державному бюджеті», — зазначив Кривонос.

А загалом відшкодування збитків в межах кримінальних проваджень НАБУ та САП з 2015 року до 30 червня 2023 року сягнуло вражаючих 6,7 мільярда гривень.

Від початку повномасштабного вторгнення Сили оборони України  отримали майже 2 мільярди гривень завдяки НАБУ і САП, з них 662 мільйони — лише за перше півріччя цього року. Водночас керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександр Клименко зазначив, що кошти, і конфісковані, і сплачені обвинуваченими за результатами угод, спрямовують безпосередньо на ліквідацію окупантів на фронті.

«Кошти, спрямовані САП цього року, були одним із перших джерел фінансування проєкту «Армія дронів», платформи UNITED 24. Дрони, закуплені за ці кошти, вже перебувають на полі бою, вони знищують як ворожу техніку, так і окупантів», — розповів Клименко.

За перше півріччя 2023 року НАБУ скерувало до Вищого антикорупційного суду 58 обвинувальних актів стосовно 147 осіб, що є рекордним показником діяльності. «І враховуючи наші тенденції, наші показники в майбутньому, я беру на себе сміливість сказати, що 2023 рік буде найрезультативнішим за всі 8 років діяльності НАБУ та САП», — наголосив керівник САП Олександр Клименко.

Директор НАБУ Семен Кривонос додав, що пріоритетними напрямками діяльності антикорупційних відомств сьогодні є оборонна сфера та сфера відновлення, енергетика. «В умовах війни, ми абсолютно переконані, корупції немає місця», — наголосив він.

Ольга Кушнерик

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #гроші, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #хабарі
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»
21:11, 6 Травня, 2024

Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»

Блоги

ТОП новини тернопільщини: