Пієлонефрит — це запальне захворювання, яке зачіпає нирки та їхні структури. Воно викликається інфекцією, яка поширюється від сечового міхура до нирок через сечоводи. Симптоми пієлонефриту можуть проявлятися у вигляді болю в ділянці нирок, високої температури, ознобу, частого сечовипускання, болю та печіння при сечовипусканні та загальної слабкості.
Перегляньте також:
- У Тернополі водій вантажівки наїхав на 47-річну жінку
- Культурна еліта України підтримала Тернопільський мистецький коледж імені Соломії Крушельницької
Лікування включає прийом ряду препаратів, таких як Канефрон-Н для боротьби з інфекцією, а також загальний догляд за станом організму. Якщо є підозра на пієлонефрит, важливо не зволікати, а звернутися до лікаря для діагностики та призначення відповідного лікування.
Дієта при пієлонефриті
При цьому захворюванні правильне харчування так само важливо, як і прийом лікарських засобів. Рекомендується дотримуватися дієти, що сприяє зменшенню навантаження на нирки та полегшенню запальних процесів.
До списку рекомендованих продуктів входять:
- Вода в достатній кількості. Рясне пиття стимулює функцію нирок. Внаслідок цього концентрація сечовини в них зменшується.
- Нежирні білки – курка без шкіри, індичка, нежирні сорти риби у відвареному вигляді або приготовані на пару.
- Більшість овочів, особливо ті, що містять багато вітамінів та антиоксидантів, такі як броколі, шпинат, морква та гарбуз.
- Фрукти, а саме яблука, груші, кавуни, дині та ягоди.
- Цільнозернові продукти, до яких належать вівсянка, кіноа, коричневий рис та інші цільні злаки.
- Нежирні молочні продукти. Знежирені йогурти та молоко, нежирні, несолоні сири.
- Зелень та трави. Петрушка, кріп, шпинат й інші зелені продукти додають аромат та поживність стравам.
- Оливкова олія є джерелом корисних жирів. При приготуванні їжі краще використовувати саме її.
Від яких продуктів рекомендується відмовитись:
- Солона та жирна їжа: чипси, солоні горіхи, смажене м’ясо тощо.
- Гострі страви, приготовані з додаванням перцю та спецій.
- Алкогольні та газовані напої.
- Міцна кава та чай із великим вмістом кофеїну (можна замінити на зелений чай).
- Червоне м’ясо.
- Консервовані продукти
Важливо в період хвороби та відразу після одужання всі страви готувати на пару або варити. Що стосується напоїв, то людям із захворюванням нирок рекомендується пити трав’яні чаї з ромашки, шипшини, м’яти, деревію, морси, журавлинний сік, яблучний, грушевий свіжі соки без додавання цукру. Але важливо памʼятати, що докладніші рекомендації щодо харчування надасть лікар.