Як дізнатись, чи якісна кава, яку ви п’єте? Та чи корисна вона, як напій взагалі? Така кава, щоб не казали, надзвичайно популярна, вона дає фору навіть натуральній зерновій каві, адже кількість розчинних кавових продуктів, це практично 40% всього кавового ринку України! Хоча бариста та кавові експерти, звичайно, що проти даного виду продукту та вважають його низькопробним, все ж величезна армія шанувальників тільки росте й набуває все більших масштабів.

Тож, де продається найкраща розчинна кава та які особливості вона має? На ці та ще декілька питань, щодо розчинної кави, ми дамо відповіді у цій статті. Але спочатку пропонуємо невеличкий екскурс в історію створення даного виду напоїв. 

Як винайшли швидкорозчинну каву

Точно назвати дату чи місце створення майже неможливо, адже певні джерела вважають, що ще аж у 15 столітті деякі умільці експериментували та робили подібні напої. Та все це не точно, та немає доброго підґрунтя. Однак, вже у 1910 році саме Джордж Констант Вашингтон офіційно налагодив процеси та технологію, й випустив перший напій ТМ «Red E Coffee». З того часу виготовлення кави мало неабияку популярність, адже це відбулось саме під час Першої світової війни. Солдатам потрібен був напій, який швидко додавав би енергії, бадьорив й надавав сил фізичних та емоційних, й такий напій знайшовся. Його було легко та швидко приготувати та він не займав багато місця. Логічно, що далі солдати поділились цим надбанням з рідними та друзями, які теж не могли не помітити смак та унікальність розчинної кави. 

Попутно з цим, цю “кавову хвилю” підхопила всім відомий швейцарський бренд Nestlé. Співпрацюючи з бразильськими виробниками кави, які розв’язували питання щодо проблеми з надлишками продукції, бренд швидко почав виробляти каву швидкого приготування та завоювати серця багатьох прихильників. Червона баночка Nescafé, стала дуже впізнаваною та популярною настільки, що ми й досі впізнаємо її на прилавках та полицях магазинів. То з чого, та як виробляється цей привабливий продукт? 

Процес приготування та склад

Швидко розчинна кава, це звичайнісінькі мелені кавові зерна. Існує думка, що її приготування складається та базується на відходах виробництва чи якихось неякісних залишків, також кажуть, що це суцільна хімія, але ні. Смак розчинного напою справді сильно відрізняється від зернової меленої кави, але це зовсім не означає, що вона не натуральна. Смакові властивості здебільшого зумовлені не якістю даної сировини, а індивідуальними особливостями виробничого процесу. Тож, дізнаємось більше про цей унікальний процес.

null

Фото з мережі Інтернет

Вироблення швидко розчинної кави: що і як?

Для зернової, меленої чи швидко розчинної кави перший етап процесу починається ідентично. Всі зерна збирають на плантаціях, далі відбувається етап очищення, кожне зернятко уважно перебирають та відкидають погані та зіпсовані, далі обробляють чи обсмажують до потрібного рівня. Ось тут вже відбувається особливий етап, коли зерна перемелюються спеціальним методом, на доволі великі шматочки. Далі цю суміш завантажують у великі резервуари, схожі на величезні кавоварки і під сильним тиском та напором з гарячою водою перемелені частинки проходять процес виварювання, тобто по суті – екстракцію. Це дуже схоже з тим, як ми варимо каву вдома у турці, тільки якщо після варіння ми вже насолоджуємось неймовірним напоєм та завершуємо процес приготування, то на виробничих заводах все тільки починається.

Наступний, найцікавіший процес – це перетворення цієї концентрованої гущі в ароматний смачний напій. Для цього використовують різні методи, та саме завдяки цьому процесу можна отримати такі варіанти швидко розчинного напою:

  • Порошкова кава чи spray dried. Це означає, що під дуже сильним потоком гарячого повітря кава добре просушується і таким чином, ми маємо порошкоподібну швидко розчинну каву. Одним із головних недоліків є те, що повторна обробка високими температурами зовсім руйнує смакові та ароматичні властивості, тому щоб відновити аромат та смак виробники додають у напій кавові олії. 
  • Гранульована. Процес фактично такий самий, як і для порошкоподібної, теж застосовується процес spray dried, але зовнішній вигляд зовсім відрізняється. Кава має гарні гранули завдяки ще одному додатковому етапу – зволоженню. 
  • Сублімована. Найдорожчий і найкращий вид швидко розчинної кави. Напій сподобався найвибагливішим гурманам та справжнім кавоманам. Все завдяки особливому процесу, що дозволяє видалити вологу з замороженого кавового концентрату та максимально не втратити всі смако-ароматичні властивості. Кава виходить дуже ароматна та надзвичайно смачна.

Окремим видом напою хочеться зазначити технологію, що дозволяє перетворити мелену каву в розчинну. Ця унікальна технологія вже зацікавила багатьох виробників та порадувала велику кількість бажаючих пити мелену каву, що готується за пару хвилин та без втрати зайвого часу.

Сьогодні розчинна кава має величезний попит. Такі відомі бренди, як Movenpick, Dallmayr, Bushido, Davidoff та інші, випустили цілі лінійки кавових продуктів. Однак, щоб догодити кавоманам та поціновувачам кавових напоїв, недостатньо просто продавати дешевий швидкорозчинний напій, ринок вимагає якісного та смачного продукту. Тому, продукція набуває все більшого розмаху, існують, як ми побачили вище, різноманітні види кави, також є без кофеїнові варіанти та з різними смаковими добавками. Раніше у складі кави здебільшого була велика кількість робусти, тепер же у склад напоїв почали додавати різні види зерен, подібні композиції дуже збагатили смак напою. Зрозуміло, що виробники використовують не найдорожчу сировину, та все ж завдяки помірній ціні, кожен може спробувати цей ароматний напій. Тому, пропонуємо розглянути позитивні та негативні сторони швидкорозчинного продукту.

Плюси та мінуси розчинного продукту

Звичайно, що даний напій, як будь-яка інша кава, має позитивні властивості:

  • Чудово бадьорить та позбавляє сонливості.
  • Надає енергії та сил.
  • Добре впливає на пам’ять та сприяє уважності.
  • Надає почуття насиченості.
  • Подекуди є профілактикою деяких хвороб.
  • За деякими дослідженнями, запобігає старінню завдяки боротьбі з вільними радикалами.

До негативних рис можна віднести такі фактори:

  • Як з зерновою чи меленою кавою, потрібно бути уважними особливо тим, хто має серцево-судинні захворювання, адже надмірне та неконтрольоване споживання може спричинити тахікардію.
  • Не рекомендується вживати перед сном чи у пізній час, адже сон буде не міцним та неякісним.
null

Фото з мережі Інтернет

Сучасні виробники докладають усіх зусиль, аби розчинна кава була смачна та ароматна. Вони піклуються й про комфорт споживача, адже таку каву можна з легко приготувати практично де завгодно, вдома зранку, коли іноді не вистачає ні часу, ні сил варити зернову каву, чи навіть на роботі. Всі ці переваги, це звичайно дуже чудово, але пам’ятайте, що яка б не була шикарна та швидка у приготуванні розчинна кава, вона не зможе передати всю палітру смаків натурального зернового продукту. Тому, аби розпочати своє знайомство та “стосунки” з кавовим продуктом, краще це зробити з якісної зернової кави, яку легко можна знайти у перевірених магазинах.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #кава, #розчинна кава
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Лікар-хірург Роман Кохан: “Хірургія – це священне ремесло, що не терпить лінь та недбальство”
17:05, 3 Травня, 2024

Лікар-хірург Роман Кохан: “Хірургія – це священне ремесло, що не терпить лінь та недбальство”

Блоги

ТОП новини тернопільщини: