Лікар–хірург Назар Островський: «Напрямок пластичної хірургії обрав за покликом душі»

Опубліковано:
27 Червня, 2023 о 15:01

Протягом 5 років Назар Островський працює в КНП «ТМКЛШД». За ці роки оперував практично все і будь-якої складності. Взагалі, ургентна хірургія – це потужна школа для хірурга, адже в таких ситуаціях виховується майстерність, професіоналізм, швидкість реакції та прийняття рішень. У пластичну хірургію я прийшов два роки тому. Можу сказати, що на це вплинуло два фактори.

– По-перше, я вже освоїв практично все із загальної хірургії, мені подобається розвиватись, вивчати щось нове, а головне – використовувати сучасні можливості пластичної хірургії. Тож, з одного боку, це був свідомий крок у пізнання чогось нового, сучасного, прогресивного. А, з іншого боку, естетична хірургія – це можливість реалізувати свого внутрішнього митця; у мене є змога допомагати людям втілювати їх мрії. Це неймовірне відчуття. Розумієте, ми інколи навіть не уявляємо, як люди забороняють собі жити, насолоджуватись життям через нелюбов до якоїсь частини тіла. Але зараз, у сучасних умовах, можемо легко це змінити. Мій стимул – повертати людям упевненість у собі!



– Пластичний хірург – це швидше про естетику чи хірургію?

– Хірургія завжди може бути естетична, навіть у загальній практиці лікар може робити все максимально акуратно, красиво та делікатно. Для мене особисто –  це канон якості. А щодо естетики чи хірургії, тут неможливо однозначно сказати, кожен випадок унікальний. До прикладу, якщо ми збільшуємо груди, бо пацієнтці це до вподоби, то це, мабуть, більше естетика, ніж хірургія. Але, якщо пацієнтка потребує імпланту через мастектомію (видалення молочної залози), як наслідок лікування від онкології, то це швидше хірургія для естетичного та соціально-адаптивного ефекту. Я б не розділяв цих показників.

– Наскільки пластична хірургія в Україні за останні роки змінилась?

– На мою думку – радикально змінилась. І, в першу чергу, за рахунок прогресивного розвитку технологій, які відкривають нові горизонти та можливості. Але, хочу сказати, що які б технології не зʼявлялись, якими б інструментами ми не були забезпечені, в хірургії залишаються стабільні та важливі: знання, руки та досвід лікаря. Саме тому слід постійно навчатись, удосконалювати навики, відвідувати колег за межами України, переймати та ділитись досвідом. 

– Раніше пластичний хірург у невеликому місті – було щось незвичне, наскільки зараз доступно та легко зробити пластичну операцію?

– Це, до речі, теж один зі стереотипів. Я вам більше того скажу, вже зараз пластичні операції – це доволі буденна річ. Пластична хірургія доступна в усіх обласних центрах. Нові мініінвазивні методики в поєднанні з професійними фахівцями дозволяють якісно проводити оперативні втручання. Адміністрація лікарні створює умови, необхідні для комфортного перебування хворих у  стаціонарі. Лікарня забезпечена новітнім обладнанням і проводить постійний моніторинг та контроль якості надання медичної допомоги в закладі. Пацієнтоорієнтованість, інноваційні підходи в лікуванні захворювань, високий рівень професіоналізму, надійність, чесність і довіра – головні цінності, яких притримуються медичні працівники лікувального закладу.

 – Якщо вже говоримо, то які умови необхідні для пластичних операцій, щоб це було безпечно?

– Безумовно, навіть якщо це мініінвазивна методика – це повноцінне хірургічне втручання. Тож, лікар повинен бути готовим до будь-яких ризиків та ускладнень. Я працюю у хірургічному відділенні з малоінвазивними технологіями у КНП «ТМКЛШД». Це одна з провідних клінік міста, в якій є сучасна, обладнана найновішим устаткуванням операційна, потужне реанімаційне відділення та високопрофесійна команда лікарів, високий контроль якості роботи операційного блоку з дотриманням максимальної стерильності. Усе це визначає найголовніше – безпеку пацієнта. 

– Але, якщо це на базі лікарні, то як тоді конфіденційність, адже багато людей не хочуть, особливо в маленькому місті, щоб взнали про їх зміни?

– Дотримання лікарської таємниці – це суворе правило колективу лікарні.

– Ваші пацієнтки приносять вам фото знаменитостей із тими формами, які хочуть отримати?

Досить часто. Приносять фотографії красивих грудей, животів, всього, що б хотіли в собі змінити.  Але для пластичного хірурга це лише один фактор. Наприклад, якщо це мамопластика, то тут головне підібрати правильний імплант, довести груди до ідеальних симетричних форм у процесі операції. Для реалізації отриманих від пацієнтки побажань використовуємо сучасні техніки та стандарти розмітки і моделювання. 

– Чи є у Вас в питаннях мамопластики якесь попереднє моделювання, можливо 3D графіка, коли пацієнтка може бачити майбутній результат?

– Ми застосовуємо кращий формат – даємо змогу пацієнтці спробувати декілька днів прожити з бажаними грудьми. Для цього використовуються спеціальні сайзери будь-яких розмірів. Суть полягає в тому, що ми створюємо «зовнішню імітацію імплантів» бажаної форми та розміру, і жінка проживає з ними своє звичне життя протягом декількох днів. Якщо за декілька днів було незручно, дискомфортно або не сподобалось, у нас є змога підкоригувати все ще до операції та спробувати інший розмір або вид. Я обрав цей метод, бо він забезпечує максимальне відтворення бажань пацієнтки.

– А хто обирає які імпланти – пацієнтка чи лікар?

– Це завжди спільна робота. Враховуючи побажання пацієнтки та  її фізіологічні особливості, я можу порекомендувати та допомогти обрати їй саме той вид імплантів або хірургічного втручання, який буде оптимальним саме для неї. Якщо коротко, то ми приймаємо спільне рішення, що буде оптимальним з точки зору зовнішнього вигляду, функціональності та безпеки.

– Ви працюєте самі чи у Вас є команда лікарів?

– Хірургія – це командний успіх, де від кожного залежить вагома частина, тому, звісно, є команда. Усі пластичні операції я виконую разом із заслуженим лікарем України, обласним експертом з хірургії, завідуючим відділення хірургії з малоінвазивними технологіями, доцентом Дмитром Васильовичем Осадчуком.

– Чи бувало у Вас таке, що в ході операції вирішували не лише естетичні моменти?

– Звичайно, ми використовуємо свої знання та можливості, щоб вирішити супутні проблеми пацієнта. От, до прикладу, окрім пластики живота у пацієнтів трапляються пупкові грижі, діастаз мʼязів живота (це розходження прямих мʼязів, що нерідко проявляється після вагітності) – усі ці проблеми ми ліквідовуємо одномоментно.

А зараз я скажу найголовніше – наші пацієнти повертаються до нас! У нас багато випадків, коли ми виконали мамопластику, а пацієнти через деякий час приходять на інший вид пластичної операції. Для нас це найвищий рівень довіри від людей. А ще нам кажуть, що наша лікарня – це місце сили, де команда хірургів виконує свою роботу з любов’ю.

– А рубці залишаються? Багато жінок бояться такого недоліку.

– Мінімальні. Звичайно, все варто розглядати в кожному індивідуальному випадку. Ми використовуємо всі доступні на сьогодні заходи, методи та способи хірургічного втручання, що дозволяють уникнути великих рубців. Пластичні операції проводять через мініатюрні проколи або мінірозрізи, що дуже легко приховати в природних складках шкіри.

– Як змінилась Ваша робота в період війни?

– Якщо говорити про естетичну хірургію, то тут усе стабільно, можливо, навіть більше зʼявилось охочих зробити операції. На мій погляд, люди перестали відкладати життя на потім. Я думаю, це повʼязано з тим, що війна в багатьох загострила прагнення жити та реалізовувати свої бажання. Не можу сказати «мрії», бо мрія сьогодні у всіх одна – це Перемога.

А якщо говорити про робочі моменти, то у нас суттєво збільшилась частка реконструктивних операцій. Ми надаємо допомогу нашим військовим, які потребують різного роду пластичних операцій через травми. І намагаємось всіляко допомагати нашим захисникам.

– Що для Вас пластична операція?

– Це гармонійне поєднання професійності, хірургічної техніки, творчості та бажання досягнути найвищого результату в кожному окремому випадку.

Omnium artium chirurgia optima est – з усіх мистецтв хірургія є найдовершенішою.  Даний вислів доречно застосовувати до всіх напрямків хірургії, але, на мою думку, він найкраще характеризує саме пластичну хірургію. 

Журнал «City Life business»
№12, червень-липень 2023.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Назар Островський
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: