Остання прижиттєва світлина Степана Бандери

Опубліковано:
15 Травня, 2022

Її було зроблено фотоапаратом “Zeiss Ikon Сontessa”, який належав Провіднику. Фотографії діда та сам фотоапарат у 2016 році передав внук Степан (Штефко Бандера, який проживає в Канаді) в музей у Старому Угринові – найвідоміше місце у Калуському районі Івано-Франківської області.

Ім’я Бандери було символом безкомпромісної боротьби, яку вели ОУН і УПА. Тому керівництво срср намагалося знищити його. Влітку 1951 було розроблено план вивезення Степана в Україну, але здійснити його не вдалося. Кадебешники вперто готувало замах на Провідника. Зрештою 1959 він загинув від рук агента кдб Б. Сташинського в Мюнхені. Невдовзі Б. Сташинський, відчувши, що КДБ готується його ліквідувати як небажаного свідка, втік до Західної Німеччини. На судовому процесі над ним (жовтень 1962) встановлено, що вбивством Бандери особисто керував тодішній голова кдб О. Шелепін. Трагічною була й доля рідних та близьких Степана Андрійовича Бандери.

null

Прізвище Провідника і до нині більшість москалів вимовляють неправильно – «Бендєра». Та, що там говорити? Ймення Степана і в радянські часи, й нині на сучасній війні, наводить жах на ворогів України. Через свої куці мізки ті придурки-москалі навіть шукали Степана тепер на тимчасово окупованих ними наших територіях. Просто немає слів…

Вибір місця передати такі важливі історичні речі був, звісно, не випадковим, бо саме в с. Старий Угринів народився та прожив перших 10 років свого життя Степан Бандера.

Тепер фотоапарат весь час зберігається у фондах музею. Показують відвідувачам його лише у день народження Бандери (1 січня), День створення УПА (14 жовтня) та на роковини смерті Провідника ОУН (15 жовтня).

Цим фотоапаратом (орієнтовно 12-14 жовтня 1959 року) в Альпах зроблено й останню прижиттєву світлину Бандери. Тобто напередодні вбивства Провідника. Світлина — кольорова. На фото — зліва направо: дочка Леся, дружина Ярослава, Степан Бандера, дочка Наталя та соратник провідника ОУН Дмитро Миськів. Через плече у Степана Бандери висить футляр від фотоапарата.

— Хто фотографував? Можливо, син Андрій, і тому його немає на світлині, — вважає завідувач музею в Угринові Степан Лесів.

Більше фото дивіться тут: http://kalushnews.city/…/u-muzei-banderi-pokazali…

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #бандера, #віктор аверкієв
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Сергій Гаріян
20:10, 20 Травня, 2024

Лікар Сергій Гаріян: «З початку війни ми прооперували майже десять тисяч військових»

Блоги

ТОП новини тернопільщини: