Таку коротку оповідь було опубліковано на сторінці «Національна гвардія України»  24.03.2022р. Подаємо в оригіналі.

Позитивна історія на ніч. Бажаємо кожному повернутися до свого дому і обняти рідних!!! І спокійних снів.

Це вдалося під час війни службовій собаці Леї .

Вона вже декілька років служить в кінологічному центрі Нацгвардії України. Забезпечувала охорону громадського порядку та розшукувала зниклих людей.

Через російський напад бригада перегрупувалася і собак з кінологічного центру евакуювали. Більшість чотирилапих гвардійців врятували, але Лея через потужні вибухи злякалася і втекла.

Кінологи ще тривалий час шукали її, але без успіхів. Одного дня, Лея, подолавши хто зна скільки кілометрів (не скажемо ворогу скільки) знайшла свого «друга-кінолога».

«Враховуючи те, що я навчав її саме слідовій роботі, в Леї дуже розвинені нюхові здібності. Вона самостійно відшукала мене і, голодна та знесилена, прийшла до мене на позицію. Лише уявіть моє здивування та радість від того, що вона жива! «, – розповідає гвардієць Богдан.

Зараз Лея продовжує нести бойову службу та разом з гвардійцями захищає нашу землю від російського загарбника.

Україна – вона така: тут навіть собаки служать з власного вибору і волі, а не з рабського примусу!

Як собаки повертаються до господарів

Імовірність самостійного повернення собаки додому дуже низька, але все ж існує, що підтверджують випадки подолання собаками сотень і тисяч кілометрів в пошуках будинку, господарів. Але що допомагає тваринам орієнтуватися?

Передбачається, що у деяких порід надзвичайно добре розвинене відчуття напрямку, здатність до орієнтування залежить від інтелекту і розвиненості нюху. Багато хто схиляється до того, що собаки в пошуках дороги додому, господаря використовують відразу декілька способів навігації. Але який з них достовірний, не знає ніхто. Собача навігація досі є загадкою.

В основному тварини покладаються на нюх, вони можуть слідувати протягом декількох кілометрів по знайомому запаху. Опинившись в одному місці, собака розпізнає знайомий запах, а коли його концентрація зменшується, тварина чіпляється за інший знайомий запах, розпізнаючи його в переплетеннях численних запахів в конкретній точці, і так по ланцюжку знаходить дорогу додому. Нюх у собак розвинене в 40 разів краще, ніж у людини. Вважається, що одна третина собачого мозку присвячена інтерпретації даних аромату, тому тварини можуть слідувати за певним запахом, ігноруючи всі інші.

Собаки гарні на створення ментальних карт(техніка візуалізації мислення), завдяки яким вони вміють орієнтуватися в просторі і часі. Ментальна карта в поєднанні з нюхом допомагає тваринам дістатися до господаря незалежно від відстані. Собаки здатні повернутися додому, орієнтуючись по ментальній карті, але знаходячи найкоротший шлях  навіть по незнайомій місцевості, де раніше не доводилося бувати. При необхідності домашні вихованці здатні запам’ятовувати великі території.

Але як саме тварини це роблять залишається невідомим і досі.

Віктор Аверкієв

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #війна, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #Росія, #собака, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Сергій Гаріян
20:10, 20 Травня, 2024

Лікар Сергій Гаріян: «З початку війни ми прооперували майже десять тисяч військових»

Блоги

ТОП новини тернопільщини: