Традиційно в Україні саме період від “зимового Миколи” до Різдва вважався добрим для того, щоб варити пиво.
Читайте також
Перегляньте також:
- Тернопільський музей отримав експонати що нагадують про боротьбу кримськотатарського народу
- В’ячеслав Негода став на бік Тернопільського мистецького коледжу ім. Соломії Крушельницької
Святкувати Миколая в Україні почали давно, ще за часів князя Аскольда. Окремі історики, зокрема Михайло Брайчевський, взагалі вважають, що Аскольд під час хрещення отримав ім’я Миколай. Цим пояснюється і той факт, що на могилі князя збудований храм Миколая Чудотворця.
Разом з тим, великий вплив на українські традиції під час святкування Миколая, мали ще дохристиянські звичаї, які після хрещення Русі набули нового змісту. Зокрема це стосується переконань, що Святий Миколай опікувався не лише нужденними людьми, але й дикими звірами. З тих часів походить звичай, коли 19 грудня йшов до худоби у хліві, годував і вітався з нею. Таким чином українці висловлювали сподівання на те, що у наступному році худоба буде здоровою.
Але була інша цікава проте маловідома сьогодні традиція. Українці до дня Святого Миколая варили пиво. Про це говорить у своїх працях фольклорист Олекса Воропай. Охоплювала така традиція практично усю Україну. Згадки про пиво на Миколая можемо знайти у традиційному фольклорі Київщини, Слобожанщини, Буковини, Опілля та інших етнографічних регіонів.
День Святого Миколая було веселим святом. Обов’язковим атрибутом цих свят було пиво. Ввечері або вже наступного дня запрягали найкращі коні і з піснями та веселими вигуками їздили навколо села – “…бо треба ж знати, чи слизький сніг цього року випав!”. Вважалося, що від “Зимового Миколая” до свята Різдва найсприятливіша пора для варіння пива.
Кажуть пиво сприяло дружньому настрою і здатності пробачати образи. Адже традицією на Миколая був звичай миритися з тим, з ким посварився. Цей день вважався також добрим для укладання комерційних угод. Вважалося, що у ці дні найкраще піти на “мирову” та забувати про всі образи, а люди, мовляв, у цей день не мають права нікого дурити і шахраювати.
З часом традиція варити пиво самостійно відійшла в минуле. Про це навіть співали у колядці:
“Чому так нема, як було давно,
Як було давно, а з первовіку:
Святим Миколам пива не варять…”
Сьогодні мало хто варить пиво самостійно. Але добрий та натуральний хмільний різдвяний напій не завадить. До такого належить Різдвяне від пивоварні “Опілля”, де дотримуються традиційних рецептів виготовлення “живого пива”.
“Опілля Різдвяне” — це лімітована зимова серія справжнього доброго зимового пива з виразними нотками кориці та інших прянощів. Таке пиво веселить і зігріває. Традиційно його споживають у невеликих та затишних компаніях, або ввечері, коли хочеться затишку і спокою. Найкраще смак “Опілля Різдвяне” розкривається при температурі 12-15 C°. Також “Опілля Різдвяне” добра основа для різного роду зимових теплих напоїв, коли пиво трохи підігрівають, додають до нього меду, цедри та кардамону. Такий напій може допомогти подолати навіть легку застуду і прикрасити Ваш вечір новими смаковими емоціями.
Тож маємо нагоду, згадати наші добрі традиції та насолодитися оригінальним смаком доброго святкового напою “Опілля Різдвяне”, що буде доречним і для вечірнього відпочинку і до святкового столу.