Тернопільський історик заявив, що немає жодних свідчень того, що Шухевич займався знищенням євреїв

Опубліковано:
12 Березня, 2021 о 08:43
Ім’я Романа Шухевича неможливо викреслити з історії творення української державності. Про це говорить тернопільський історик та публіцист Святослав Липовецький.

 «Перш за все, про Романа Шухевича треба говорити як про провідника української нації та очільника ОУН. Він є символом українських визвольних змагань, був він свого часу і талановитим спортсменом», — каже Святослав Липовецький.



Разом з тим, говорить він, немає доказів того, що Роман Шухевич вбивав євреїв, як це закидують йому зараз окремі іноземні дипломати.

«Він не мав ніякого відношення до СС (14-я добровольча піхотна дивізія СС «Галичина» (1-а українська), 14-та гренадерська дивізія зброї СС «Галичина») — тактичне з’єднання військ СС нацистської Німеччини, набране з українських добровольців в період Другої світової війни, — авт.) Ми не маємо жодних свідчень того, що Роман Шухевич займався знищенням євреїв», — каже історик.

Святослав Липовецький також уточнив, що в історії відомий лише один факт погрому у Львові місцевим населенням євреєв, що був у міжвоєнний період.  Та от ім’я Романа Шухевича в цих подіях ніким не підтверджене, як і взагалі те, хто вчинив це.

«Більше того, сказати навіть, що це були українці, не можна. Адже Львів у той час був лише на 20% заселений українцями. В той час поляків було близько 50% та 30% становили євреї», — зауважує науковець та додає, що є свідчення того, що родина Шухевича навпаки допомагала євреєм, про що свідчать відкриті дані архівів.

Щодо спортивного минулого провідника УПА, то воно, безперечно, багате.

«Були в молоді роки Шухевича такі відомі змагання, як «Запорізькі ігрища». Будучи ще 16-літнім він був одним із наймолодших учасників на цій олімпіаді і, навіть, отримував нагороди з бігу із перешкодами, естафетного бігу, встановив рекорд з плавання тощо. Мав жагу до перемоги, цікавився різними видами спорту і все йому на диво легко вдавалося, хоч у сім’ї його пристрасть до спорту не надто підтримували», — додає Святослав Липовецький.

Як вже писав сайт «Тернополяни» раніше, мер Тернополя Сергій Надал категорично відповів на заяву посла Ізраїлю в Україні, який публічно засудив рішення про перейменування футбольного стадіону у Тернополі на честь Головного Командира УПА Романа Шухевича. Очільник Тернополя зазначив, що «посол був введений в оману абракадаброю радянської стенографії» і скасовувати прийняти рішення ніхто не буде.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Володимир Драбчук
09:43, 28 Вересня, 2024

Ветеран війни з Тернополя іде в гори у військовій амуніції, аби зібрати кошти для піхотинців

ТОП новини тернопільщини: