Василь КОБЕЛЬ: «Наша мета – зниження кредитних ставок за кредитами за рахунок наповнення регіонального фонду підтримки підприємництва»

Опубліковано:
1 Жовтня, 2020 о 14:13

Малий та середній бізнес є основою соціально-економічного розвитку міста, області й держави загалом. Про перспективи його розвитку й проблеми спілкуємось із кандидатом у депутати Тернопільської обласної ради від партії «Європейська Солідарність» по виборчому окрузі №2 (м. Тернопіль) Василем КОБЕЛЕМ.

  • – У країнах ЄС, приміром, малий та середній бізнес становить близько 90% від загальної кількості підприємств. За даними ООН, на малих та середніх підприємствах виробляється від 30 до 60% національного продукту – залежно від країни. Український же – дає тільки до 15% ВВП, – зазначає Василь Кобель. –  На відміну від великого, малий та середній бізнес – мобільніший, гнучкіший, швидше реагує на вимоги ринку й часу, оперативніше впроваджує новації.

Саме підтримка малого й середнього бізнесу, на думку Василя Кобеля,  має стати пріоритетом різних рівнів влади. Адже це  створення нових робочих місць, підтримка місцевого виробника, популяризація національного продукту та надання якісних  послуг, розвиток регіону  та можливість конкурувати на міжнародному ринку, а головне –  наповнення місцевих бюджетів.

  • – Через економічну кризу, спричинену карантином, пов’язаним із пандемією коронавірусу, в Україні кожне п’яте мале підприємство на межі закриття. Близько 6% підприємств уже припинили свою діяльність. Результат – зростання рівня безробіття та кількості заробітчан, зменшення надходжень до бюджету, а отже – припинення реалізації ряду важливих для життєдіяльності громад проєктів, – зауважує. – Допомога малому й середньому бізнесу в період економічної кризи, сприяння його розвитку та забезпечення всіх умов для створення нових підприємств повинна стати основною задачею усіх рівнів влади.

За словами Василя Кобеля в Тернопільській області вже кілька років діє програма підтримки малого й середнього бізнесу.



  • – На жаль, цього року профінансовано лише 13 проєктів. Це дуже мало, – констатує. –  Наша задача щонайменше втричі збільшити наповнення регіонального фонду підприємництва і за рахунок цього – домогтись зниження кредитних ставок за кредитами. Зробите це можна буде тільки досягнувши консенсусу з новим складом обласної ради.

Розвитку малого й середнього бізнесу в Тернополі й області зокрема, на думку Василя Кобеля, сприятиме зменшенням розміру місцевого оподаткування та надання податкових канікул бодай на час карантину, пов’язаного з епідемією коронавірусу, впровадження інвестиційних програм для підтримки й оперативної переорієнтації малого та середнього бізнесу, сприяння розширенню ринку збуту місцевих товарів й послуг, залучення іноземних інвесторів.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Василь Кобель, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: