Під час карантину чимало українських господинь експериментують на кухнях, вигадують нові рецепти і залюбки діляться ними. Засновниця Української Платформи «Жінки в бізнесі», президентка Вінницького клубу ділових людей та підприємиця Надія Лисецька організувала кулінарний онлайн-майстер-клас від відомих жінок з Тернополя, Львова і Вінниці, щоб вони розповіли якою смакотою радують своїх рідних та поділилися улюбленими рецептами. Участь у майстер-класі взяли засновниця домашньої консервації «Fruit Art» – тернополянка Ольга Навроцька, засновниця та генеральна директорка мережі Делікатес-маркетів «Україночка» Олена Вихристюк із Вінниці та засновниця «Grehori textile», знана ресторатора зі Львова Оксана Черепанич.
Найпершою рецептом оригінальної страви з глядачами поділилася Ольга Навроцька. На своїй кухні вона заздалегідь заготувала усе, що необхідно для приготування її улюбленого пирога-закуски «Гурман»:
Перегляньте також:
- Друге місце в Україні: ТНПУ лідирує за працевлаштуванням
- У Тернополі водій вантажівки наїхав на 47-річну жінку
«Люблю радувати свою сім’ю чимось смачненьким, і сьогодні поділюся рецептом однієї зі страв, які моїй сім’ї смакують найбільше. Нашим господинькам запропоную пиріг-закуску «Гурман», який стане окрасою вашого столу. Для цього потрібне листкове тісто, для начинки можна обрати різні продукти, сьогодні у нас картопляне пюре, шинка і зелень. До суміші потрібно додати солі, перцю і три ложки сметани. Начинку кожен може робити на свій смак, наприклад, можна додати червоної риби, рибної консерви у маслі, або зробити шпинатно-яєчну начинку. Ото ж, коли начинка уже готова – із листкового тіста вирізаємо два кільця, розміром з велику тарілку. На одне із кілець по краях накладаємо начинку, потім усе це накриваємо другим кільцем тіста, скріплюємо краї двох кілець тіста і розрізаємо краї, наповнені начинкою, утворюючи, такі собі, «пелюстки». Потім трішки обертаємо пелюстки так, щоб страва нагадували квіту. Потім усе змащуємо яйцем і у серединку квітки кладемо сир камамбер. Пиріг потрібно запікати на пергаментному папері 40 хвилини при температурі 200 градусів. Смакувати її треба, відриваючи кожну пелюстку, та вмочуючи у сир, що по центрі», – розповідає Ольга Нацроька. За її словами, залишки тіста не варто викидати, вони згодяться для десерту, наприклад, у них можна загорнути крем або з смачну мармуляду.
Далі своїм рецептом поділилася Олена Вихристюк. Господиня запропонувала подивитися, як вона готує «Ніжну форель по-домашньому»:
«Хочу сказати, що це страва, яку дуже полюбляє моя родина. Для неї потрібні такі інгредієнти: молода картопля, цибуля, часник, цукіні, декілька гілочок томатів та паприка. Найперше – деко потрібно змастити невеликою кількістю оливкової олії, викласти картоплю, нарізану кільцями, зверху вкрити її не товстим шаром нарізаної напівкільцями цибулі, також треба покласти 8-10 зубців часнику, – ось і готова подушка для форелі. Рибу маринуємо оливковою олією, солимо, трішки цукруємо для насиченого смаку і додаємо суміш перців. Така маринована форель має постояти 15 хвилин, щоб вона пройшла ароматом. Подушку з картоплі, цибулі та часнику у деко також маємо посолити, поперчити, додаємо кілька крапель оливкової олії і вкладаємо на цю подушку форель. Далі кубиками нарізаємо цукіні та кидаємо до риби. Після цього додаємо томати чері та паприку. У середину форелі вкладаємо невеликі пучечки петрушки і по два зубчики часнику – це додасть чудового аромату. Усе знову трішки солимо, перчимо, додаємо кілька крапель оливкової олії. Можна добавити оливки у маслі. І ставимо запікати страву при температурі 200 градусів на 25-30 хвилин», – каже Олена Вихристюк.
А Оксана Черепанич порадувала глядачів рецептом десерту – показала, як оригінально приготувати кисіль:
«Для приготування киселю потрібні ягоди. Частину я взяла свіжих, а частину – заморожених, оскільки свіжих таких ще немає. Отже, маємо полуницю, ожину, чорницю, лохину та вишню. Лохину та полуницю ми не лише додамо до киселю, а й залишимо для прикрашання десерту. Дуже люблю, коли у киселі є смородина, але оскільки зараз її не маю – заміню чорницею. Ото ж, кидаємо усі ягоди в одну посудину, приблизно, щоб їх разом було 300 грам. Потім додаємо коричневого цукру і доливаємо вина та два види соку: апельсиновий і яблучний, щоб додати, такої собі, фруктової нотки. В окремій посудині у холодній воді розводимо крохмаль (3 ложки) до однорідної маси. Тепер варимо ягоди, але так, щоб вони не розварилися. Коли ягоди стануть світлими – вони готові, тоді доливаємо крохмаль. Усе добре розмішуємо і можемо виливати у креманки. Прикрашаємо полуницею, лохиною, листям м’яти та базиліку і посипаємо цукровою пудрою. Ось і все», – розповідає Оксана Черепанич. За її словами, господині можуть експериментувати з киселем та додавати туди й інші ягоди. Але для насиченого смаку обов’язково варто кинути вишні або смородину, решта ягід – додаткові.
Також для глядачів майстер-класу провели конкурс. Кожна з господинь підготувала приз за виконання усіх умов конкурсу.
Ольга Навроцька – вирішила подарувати переможцю набір «Мармуляда з файного міста» – у ньому запашна олія, мармуляда «Груша з мигдалем у лимонному конфітюрі» і двошарове варення «Малина-апельсин».
Оксана Черепанич підготувала у подарунок скатертину та серветки зі спеціальною вишивкою для сімейного столу. Вона розповідає, що це символічний подарунок, оскільки майстер-клас проводили у день родини.
Олена Вихристюк для учасників конкурсу приготувала кошик із кухонним приладдям.
Учасниці майстер-класу сподіваються, що страви, приготування яких вони продемонстрували, стануть одними з улюблених для усіх жінок, які уже переглянули і ще подивляться відео з цієї смачної онлайн-зустрічі.