Дана публікація не претендує на науковість, проте за деякими науковими даними допоможе кожній людині у тяжкий час пандемії підібрати індивідуально деякі продукти харчування, які корисні своїми вітамінними складами і які можна споживати завжди у весняний час, коли людський організм дещо піддається анемії.
Зовнішній вигляд та загальну будову сучасного вірусу COVID-19, що мандрує всім світом і постійно мутує, напевно знає чи не кожна людина планети. Все ж нагадаємо, що розміри вірусу коливаються за даними вчених в межах 80 – 220 нм(нанометр, 1нм = 1*10 в -9 степені метра), тобто, він відносно великий в порівнянні з розмірами інших вірусів та мікрочастинок і домисли, що захисні маски не рятують від нього – несуттєві. Зрозуміло, що вірус буде проникним для матеріалів захисних масок у яких внутрішня структура проміжків між волокнами буде більша за 80-220нм. Але якщо взяти ту ж марлю чи бавовняне, льняне полотна у 5-10 шарів(але, щоб було вільно дихати), то ймовірність проникнення вірусу буде дуже мала. Крім того, відомо, що вірус руйнується за температури більше +56°С. Також вірус не витримує pH менше значення три і більше значення 9. Значення рН для самого вірусу коливається в межах 5,5 – 8,5. Що ж то таке pH ? Вчені називають його водневим показником – це величина, що показує міру активності іонів водню (Н+) в розчині, тобто ступінь кислотності, або лужності цього розчину. pH нейтрального розчину становить 7, розчини із більшим значенням водневого показника є лужними, із меншими — кислими.
Перегляньте також:
- Тернопільський музей отримав експонати що нагадують про боротьбу кримськотатарського народу
- В’ячеслав Негода став на бік Тернопільського мистецького коледжу ім. Соломії Крушельницької
Різні продукти харчування мають різну кислотність. Потрапляючи в шлунок всі вони піддаються дії шлункового соку(шлункової кислоти), який має велику кислотність. Під час травлення значну участь беруть і соки підшлункової залози, жовчного міхура. У процесі обміну речовин харчові продукти, такі як м’ясо, сир, риба і яйця, виділяють кислоту, інші, такі як овочі, фрукти і горіхи, навпаки, мають лужну дію. В багатьох людей кислотність шлунку, а також крові підвищена, але рівень pH крові й органів тіла організмом підтримується в дуже жорстких межах близько 7,4 (від 7,35 до 7,45). Це досягається декількома механізмами: А). рH крові й органів тіла значною мірою контролюється рівнем вуглекислоти, яка знаходиться в рівновазі з бікарбонат-іоном. Більша кількість вуглекислоти в плазмі крові викликає більш низький рівень pH, а менша кількість вуглекислоти викликає більш високий pH. Б). Також pH регулюється швидкістю дихання. Швидке дихання виділяє більше вуглекислого газу з легень. Оскільки вуглекислота в крові знаходиться в рівновазі з вуглекислим газом в легенях, прискорення дихання миттєво видаляє кислотність з організму, викликаючи більш високий pH. В). Нирки також контролюють рівень pH шляхом меншого або більшого виділення бікарбонату та інших іонів, таких як аміак, в результаті чого сеча стає більш-менш кислою. Кисла сеча є природним наслідком вживання в їжу продуктів, які містять кислоту або утворюють кислоту в процесі обміну речовин.
Якби там не було, але людський організм влаштований так, що в ньому запрограмована регуляція всіх фізіологічних процесів до норми, в тому числі він регулює рН крові в фізіологічному діапазоні, змінює швидкість дихання, виділення кислотних і лужних компонентів у сечу. Внаслідок різних захворювань, що сприяють порушенню обміну речовин в організмі, виникає дисбаланс тієї регуляції. Тому кожна людина вже має допомагати своєму організму сама і, найперше, збалансованим та якісним харчуванням.
Слід зазначити, що за дослідженнями вчених було з’ясовано таке: найбільш здорові люди це ті, які все життя проживають на одній території та вживають питну воду тієї рідної місцини, а також харчуються «своїми» біологічно чистими продуктами. Так, що, шановні, їжте свої ябка та сливки, аґрус та пожички, полуниці та вишні-черешні, смородину та зелену цибулю, мед та квашені вогірки, капусту та моркву, сир та томати, сирі яйця та виноград місцевих сортів, полуницю та гуску-курку, ну…, ще можна смаженого кабанчика і сало. А ще – хрін, червоний перець, щавель, кульбабу та кропиву, пийте узвари з трав та плодів шипшини, в останній особливо багато різних вітамінів, в тому числі, й вітаміну С – аскорбінової кислоти(рН – біля 3). Від споживання аскорбінової кислоти сеча стає кислою, а кров — ні, хоч аскорбінова кислота всмоктувалася в організм і кровотік. Але кров, тим не менш, підтримує необхідний постійний рН і вплинути на нього харчуванням за фактом неможливо. Не потрібно забувати і про заморські фрукти-овочі, особливо лимон та його сік, банани, авокадо, ківі та інші. Співвідношення різних продуктів важливе і залежить в тому числі від індивідуальних особливостей організму. І якщо про рівень свого pH організм дбає самостійно і щохвилини, наше завдання — забезпечити йому належну підтримку. І нехай ми нездатні безпосередньо задавати кислотність нашої крові, то, чим ми насичуємо наші клітини і чи сприяємо своїм способом життя зниженню ймовірності патологічних захворювань — абсолютно наше рішення.
1 рецепт: на 1 ч.л. яблучного чи лимонного соку додайте1/8ч.л.(щіпку) соди та приймайте 2-3 на день.
Їжте овочі та інші корисні продукти, займайтеся спортом і висипайтеся – це запорука доброго вашого здоров’я не лише у боротьбі з коронавірусом, а й у повсякденному житті!
За даними китайський вчених та й інших виходить, що насправді коронавірусом заразилися й перехворіли набагато більше людей в світі, ніж за офіційними даними. Вони кажуть, що багато людей перенесли цю хворобу на ногах у легкій формі, навіть не підозрюючи того. Організми таких людей виробили імунітет, а їх кров фактично стала вакциною від вірусу. Проте є й такі випадки, коли діагноз ставився лише при смерті, або смерті від інших хронічних захворювань приписувалися коронавірусу.
Та не будемо песимістами, а будемо оптимістами, допомагаймо собі та ближнім, виконуймо свідомо всі нововведення та закони відповідно державним рішенням та рішенням місцевих громад. Зберігаймо розсудливість та розуміння ситуації, адже хвороба не може існувати вічно і карантин колись та закінчиться.
Віктор Аверкієв