Лікувальна дієта призначається з метою впливу на обмін речовин, що сприятиме усуненню жирових відкладень та зменшенню ступені ожиріння.
Загальна характеристика лікувальної дієти
Перегляньте також:
- Яйця, хліб та овочі: чому українці платять за продукти все більше
- Дієтологи радять їсти сало, щоб схуднути
Енергетична цінність лікувальної дієти зменшена за рахунок зниження кількості вуглеводів та легкозасвоюваних жирів, переважно тваринного походження, при нормальному або трохи підвищеній кількості білків. Вводяться обмеження на вміст у раціоні рідини, солі та продуктів, що збуджують апетит. Рекомендується тепла їжі у вареному, тушкованому або запеченому вигляді та 5-6 разовий режим харчування.
Хімічний склад лікувальної дієти
80-90 г/добу білків, 60% тваринного походження;
70-80 г/добу жирів, 30% рослинного походження;
150 г вуглеводів;
5-6 г солі;
1-1,2 л/добу рідини
Енергоцінність лікувальної дієти становить 1600-1700 ккал.
Хліб та інші борошняні вироби
Дозволено споживання 100-150 г/добу житнього та пшеничного хлібу із борошна грубого помелу, білково-пшеничного та білково-висівкового хлібу.
Не допускаються вироби із пшеничного борошна вищого та першого ґатунку, здобні та слойоні вироби.
Супи
За один прийом їжі можна з’їсти 250-300 г супу, приготованого із різних овочів та невеликої кількості картоплі або круп, борщу, щі, окрошки. Два, максимум три, рази на тиждень дозволено споживання супів на ненасиченому м’ясному або рибному бульйоні із додаванням овочів та фрикадельок.
Заборонено споживання молочних, картопляних, бобових супів, а, також, супів із макаронними виробами.
М’ясо та птиця
За одну добу можна з’їсти 150 г яловичини, телятини, кролятини, курятини, індички. М’ясо повинне бути низької жирності. У обмежених кількостях, також, допускається нежирна свинина, баранина. М’ясо переважно варять, іноді можна запекти або потушкувати крупним або мілкими шматками. Обсмажувати м’ясо можна лише злегка, після його відварювання. Дозволено споживання яловичого студня та сардельок.
Забороняється жирне м’ясо, гуска, качка, шинка, варені та копчені сосиски та ковбаси, консерви.
Риба
Лікувальною дієтою дозволено споживання нежирних видів риби у кількості до 150-200 г/добу. Рибу можна варити, запікати, смажити. Також, допускаються морепродукти.
Заборонені жирні види риби, солена, копчена, консервована риба, ікра.
Молочні продукти
Споживати можна молоко та кисломолочні напої низької жирності. У страви дозволяється додавати сметану. За добу можна з’їдати 100-200 г нежирного творога або творога 9% жирності, у натуральному вигляді або у складі сирників, пудингів. У обмежених кількостях допускаються нежирні сорти сиру.
Не дозволено споживання жирного творога, солодких сирників, вершків, солодкого йогурту, ряжанки, топленого молока, жирних та солоних сирів.
Яйця
За добу можна їсти 1-2 яйця, приготованих в круту, у складі омлетів, омлетів із овочами.
Не допускаються смажені яйця.
Крупи
У обмежених кількостях крупи можна додавати до овочевих супів. Також, можна споживати розсипчасті гречану, перлову, ячмінну каші при зменшенні кількості хлібу.
Усі інші крупи заборонені, зокрема, рисова, манна та вівсяна. Також, не допускаються макаронні вироби та бобові культури.
Овочі
Дозволяється широке споживання овочів. Частину їх потрібно їсти виключно у сирому вигляді. Рекомендуються усі сорти капусти, свіжі огірки, помідори, редис, ріпа, кабачки, гарбуз, салат. Після промивання можна їсти квашену капусту. У обмежених кількостях допускаються картопляні, морквяні та бурякові страви, страви із зеленого горошку та брукви у сумарній кількості до 200 г/добу. Обмежений вміст у раціоні солених та маринованих овочів.
Закуски
Лікувальною дієтою дозволяється споживання салатів із сирих та квашених овочів, вінегретів, овочевих салатів із вареним м’ясом, рибою, морепродуктами. Також, можна їсти м’ясне або рибне заливне, нежирну шинку.
Заборонені усі жирні та гострі закусочні страви.
Фрукти, ягоди, солодощі
Можна їсти кисло-солодкі фрукти та ягоди у сирому або вареному вигляді. Допускаються несолодкі желе, муси та компоти. Для підсолодження при бажанні можна додати замінники цукру.
Заборонено споживання винограду, родзинок, бананів, інжиру, фініків, дуже солодких сортів інших плодів, цукру, кондитерських виробів, варення, меду, морозива, киселів.
Соуси, прянощі
Дозволені томатний, червоний соус, білий соус із додаванням овочів, слабкий грибний соус. До страв можна додавати оцет.
Не допускаються жирні та гострі соуси, майонез, будь-які прянощі.
Напої
Можна пити чай, чорну каву, каву з молоком, майже несолодкі фруктові, ягідні та овочеві соки.
Забороненими є виноградний та інші солодкі соки, а, також, какао.
Жири
У страви можна додавати рослинні олії та обмежену кількість вершкового масла.
М’ясні та кулінарні жири заборонені.
Приблизне меню лікувальної дієти
Перший сніданок – овочевий салат із рослинною олією, нежирний творог.
Другий сніданок – свіжі яблука.
Обід – пів порції вегетаріанського борщу зі сметаною, варене м’ясо, тушкована капуста із рослинною олією, несолодкий компот із сухофруктів.
Підвечірок – нежирний творог з молоком.
Вечеря – варена риба, овочеве рагу, чай.
Перед сном – нежирний кефір.