Зважайте на власне життя та усіх учасників дорожнього руху

Опубліковано:
14 Серпня, 2019 о 13:13

Ви помічали таку тенденцію висловлювань водіїв: кожен, хто їде повільніше за тебе, – ідіот, а кожен, хто швидше, – псих. Культура водіння залишилась, здебільшого, цілиною. «А навіщо ж я свою Ауді приганяв? Щоб плентатись 60 км?» – запитують власники крутих авто і розганяються навіть у зоні з обмеженим рухом, де територія сіл, пішохідних переходів. На відремонтованій дорозі у селі Смиківці у кілька разів зросла кількість ДТП.  Водії бачать гарний відрізок шляху і набирають швидкість, не дивлячись, що це ще село. Там пішохідним переходом тепер взагалі люди побоюються йти.

«Так, випив трохи, але скільки там тієї їзди через місто?» – вторять їм любителі сісти за кермо в нетверезому стані. Днями на Гаївському перехресті  об’їзної дороги Тернополя такий чоловік з 2,01 проміле (алкоголь у 10 разів перевищував норму) в крові поклав на лікарняні ліжка троє людей. 



Щодня у ЗМІ моторошні фото і подробиці нещасних випадків на автошляхах області. Невмілий водій доти в безпеці, доки йому не попадеться назустріч інший невмілий чи безтурботний водій. Або ж якийсь лихач, який вважає, що коли купив авто, купив  права – то купив і дорогу…

Часто важко зрозуміти, що змушує людей так ризикувати. У ДТП калічаться і гинуть не від небезпечного виробничого фактору, а від байдужості до власного життя і безпеки тих, хто поруч. Стан із травматизмом у дорьожно-транспортних пригодах при виконанні службових обов’язків коментує заступник начальника управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області Григорій Радзіх:

– Яскравий приклад цього – більшість випадків ДТП, коли водії переконані, що встигнуть обігнати, звернути, зупинитись чи проскочити, бо вже багато років за кермом. Лише цього року трапилось 6 нещасних випадків на дорогах області при виконанні службових обов’язків. Ще три випадки з кінця минулого року розслідувались.

Зафіксовані й групові резонансні випадки. На перехресті трас біля села Тютьків Теребовлянського району в ДТП потерпіло четверо осіб. Двома  автомобілями вранці відбули у відрядження працівники Бережанського РайСТ та ПрАТ «Тернопільський молокозавод». Чому не змогли два автомобілі розминутися на перехресті – виявить розслідування комісії за участю страхового експерта з охорони праці Бережанського відділення УВД ФССУ в Тернопільській області. Але вже четверо людей отримали різної важкості травми і, якщо ці випадки визнають пов’язаними з виробництвом, – люди отримають виплати від Фонду та компенсацію вартості медичних засобів.

Або ще один недавній резонансний випадок поблизу с. Струсів Тернопільської області, де сталася ДТП за участю вантажівки та рейсового автобусу. Четверо осіб потерпіли. На цій ділянці шляху вже неодноразово траплялися трагедії.

Або ж трагічний випадок поблизу села Заруддя Збаразького району, в який   потрапила бригада тернопільської дільниці НЕК «Укренерго». Внаслідок лобового зіткнення автівок троє загинуло, двоє були госпіталізовані. Водій згодом помер у лікарні. Триває слідство.

Ще страшніше, коли в такі небезпечні пригоди потрапляють перевізники як міського, так і міжміського транспорту. Адже вони відповідають не лише за своє життя. Нещодавно водієві маршрутки в Тернополі стало зле, але він зумів зупинити автобус і тоді впав. Чоловік отримав травму голови, а пасажири, на щастя, не постраждали. При відповідному висновку комісії з розслідування Фонд соціального страхування України надасть йому фінансову допомогу.

Людина за кермом – джерело підвищеної небезпеки. Перевтома, стреси, тривале перебування за кермом – це фактори, які породжують відповідну ланцюгову реакцію, що може призвести до непоправного. Це мають пам’ятати і керівники підприємств, уважно ставлячись до фізичного та морального стану працівників перед виїздом на маршрут. Особливо – до передрейсового огляду.

Нещодавно у смертельному випадку на автодорозі Київ-Чоп загинув 22-річний працівник ТОВ «Техно-Буд-Центр». Родина потерпілого згідно із законодавством отримає одноразову допомогу в разі смерті потерпілого, але які гроші компенсують втрату рідної людини? Навіть року не працював молодий чоловік дорожнім робітником та втратив життя через чужу безвідповідальність. Під час виконання дорожніх робіт був збитий стороннім легковим автомобілем.

На жаль, кількість нещасних випадків на виробництві зростає, як і видатки держави на компенсації. Нагадаю, загалом упродовж 7 місяців цього року  відділеннями управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області профінансовано 28,9 млн гривень страхових виплат потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, а також членам їх сімей. Не варто поповнювати собою цю статистику.

Дорогу здолає той, хто йде, кажуть у народі. Пам’ятаю білборд на трасі, де маленький хлопчик звертається: «Тату, не спіши!». Кожен має зважати на власне життя і здоров’я та усіх учасників руху. Якщо не забуватимемо про обережність – нещасть поменшає. 

Зоряна Замкова

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #автопригода, #ДТП, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: