Цього року традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль обійдуться українцям на 26 грн – тобто на 5,1% – дорожче, ніж торік, коли мінімальний набір продуктів коштував 506 грн., – пише Місто
Про це повідомив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.
Перегляньте також:
- Друге місце в Україні: ТНПУ лідирує за працевлаштуванням
- У Тернополі водій вантажівки наїхав на 47-річну жінку
За його словами, вартість основної складової великоднього кошика – паски домашньої випічки – складе близько 85 грн/кг. У магазинах і супермаркетах готова паска обійдеться дорожче, адже її ціна залежить від складових та оздоблення випічки.
Зростання вартості паски зумовлене двома чинниками. З одного боку, це подорожчання молока, вершкового масла, борошна, родзинок, з іншого – збільшення вартості енергоресурсів для хлібопекарських підприємств, пояснив Лупенко.
Найдорожчими складовими святкового кошика цього року традиційно будуть м’ясні продукти: домашня ковбаса (0,5 кг) – 104 грн (190-230 грн/кг) та буженина (0,5 кг) – 98 грн з розрахунку 195-220 грн/кг. Порівняно з 2018 роком вартість буженини збільшилася в середньому майже на 4,3%, а домашньої ковбаси – на 2%.
Сало (0,5 кг) обійдеться в 35 грн з розрахунку 60-115 грн/кг.
Серед молочних продуктів найбільше доведеться заплатити за твердий сир (0,5 кг) – 71 грн (135-162 грн/кг) та вершкове масло (0,5 кг) – 70 грн (128-184 грн/кг). М’який сир (0,5 кг) обійдеться приблизно у 32 грн (60-85 грн/кг).
Найдешевшими складовими будуть яйця (10 шт.) – 24 грн (23-25 грн за десяток залежно від категорії) та хрін (250 г) – 12 грн, ціна на який лишилася на рівні минулого року – 9-14 грн.
За словами експерта, у разі наповнення великоднього кошика іншими, неосновними складовими: помідори, огірки, яблука, червоне вино, – його вартість зросте до 711 грн. Це на 51 грн або на 7,7% більше вартості кошику такого ж складу у 2018 році.
Таке зростання зумовлене ціновою ситуацією на ринках сезонних овочів, пояснив експерт. Середня ціна по Україні на томати тепличні становить 50-58 грн, на огірки – 58-64 грн, на яблука – 7-15 грн.
За пляшку церковного вина «Кагор», в середньому, доведеться заплатити ще 118 грн (80-135 грн за пляшку).
Таким чином здорожчання вартості великоднього кошика порівняно з попередніми періодами буде невеликим. Тоді як торік порівняно з 2017 роком зростання вартості складало 34,2% за мінімальний набір продуктів.