Інститут картоплярства НААН України вивів два сорти картоплі з яскравим забарвленням: «Солоха» всередині фіолетова, «Хортиця» – рожева.
Сорти створювали протягом 10 років, схрещуючи українські сорти з американськими.
Перегляньте також:
- Рецепт соковитих котлет з картоплею
- Як правильно зберігати картоплю: уникніть проростання та псування
«Це екологічно чистий продукт, створений методами стандартної селекції без залучення генетично модифікованих організмів», – каже завідувачка відділу біотехнологій та біотехнологічних систем Інституту картоплярства України Ірина Тимошенко.
Це дієтичні сорти з низьким вмістом крохмалю і приємним смаком.
«Ці сорти мають таку забарвлення завдяки пігменту антоціанів, який є дуже хорошим антиоксидантом. Саме ці пігменти борються проти старіння шкіри, підвищують імунітет, знижують рівень цукру в крові», – розповідає заввідділом технологій виробництва та зберігання Інституту картоплярства Софія Лященко.
Вперше таку картоплю вивели американські вчені – для космонавтів, що працюють у відкритому космосі, – щоб боротися з впливом радіації.
«Хортиця» і «Солоха» вважаються елітними сортами картоплі. Коштують в середньому 120 грн/кг. Фіолетову і рожеву картоплю купують ресторани для екзотичних страв і для дитячого харчування.
В Інституті картоплярства кажуть – в минулому році кольорові бульби були в дефіциті, продали все. На цей рік сподіваються – такого не буде, тому що посадили більше.